• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ouă pe spanac (florentine)

May 26, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete cu ouă, Rețete ovo-lacto-vegetariene 4


„Băi ce bune-s ouăle florentine!”, a exclamat, acum vreo 15 ani, regretatul meu prieten Bogdan, care știa că nu mă prea împac cu spanacul, drept pentru care își dăduse seama că aș avea nevoie de ceva încurajare ca să mă apuc de ele. Așa se face că, pentru mine, rețeta asta, poate cea mai rafinată demonstrație a iubirii dintre ouă și spanac, a rămas indisolubil legată de imaginea lui.

Altminteri, ochiurile astea celebre, pe lângă faptul că sunt grozave, mai au o mare calitate: se fac foarte simplu. Orice debutantă în bucătărie, dacă nu se sperie de un banal sos alb, poate să le facă fără absolut nicio problemă. Și cum, pe deasupra, mai sunt și spectaculoase, firește că pot poposi pe orice masă, inclusiv ca antreu cald la un dineu oricât de fițos.

Pentru 4 persoane aveți nevoie de

4 ouă,
cam 700 g spanac (după curățare și spălare),
25 g unt,
4 linguri de smântână groasă,
1 vârf de cuțit nucșoară,

iar pentru sosul de brânză de

25 g unt,
4 linguri de făină,
300 ml lapte călduț,
1 vârf de cuțit nucșoară,
125 g șvaițer ras,
1 lingură de parmezan,
sare și piper.

Încălziți mai întâi cuptorul, la 200ºC. Puneți spanacul într-o cratiță cu fundul gros și lăsați-l să fiarbă așa, în zeama lui, 3-4 minute (dar nu-l scurgeți prea tare după ce-l spălați!). Scoateți-l, tocați-l și puneți-l înapoi în cratiță, împreună cu untul, smântâna și nucșoara, sărați, piperați și încălziți totul bine (nu trebuie să fiarbă, doar să se cunoască toate între ele).

Repartizați marfa în 4 vase pentru cuptor (sau căpăcele de Jena, sau…). Dacă n-aveți așa mici, sunt bune și două mai măricele sau chiar și unul mai mare. Sigur că gustul n-o să se schimbe, dar n-o să le mai puteți servi în formă și o să piardă un pic din spectaculozitate.

Pentru sos, încălziți untul la foc moale, într-o crăticioară cu fundul gros. Presărați făina și amestecați rapid, ca să obțineți o cremă moale și omogenă. Aveți grija ca amestecul să nu facă nici un fel de cocoloașe și sa nu-și schimbe culoarea. Turnați un sfert din cantitatea de lapte, bătând tare cu un tel, apoi turnați și restul. Fierbeți la foc viu, amestecând tot timpul. Când apar primele clocote reduceți flacăra la minimum și lăsați sosul să fiarbă 2-3 minute. Stingeți focul, adăugați cam 3/4 din șvaițerul ras și nucșoara, amestecați, sărați, piperați.

Fierbeți ouăle în apă 3-4 minute, scoateți-le cu spumiera și lăsați-le să se scurgă pe un ștergar curat sau pe hârtie absorbantă. Așezați-le apoi peste spanac, turnați deasupra sosul, presărați restul de șvaițer și parmezanul.

După maximum 10 minute de stat la cuptor (până se topește brânza și se rumenește ușor) sunt numai bune de pus pe masă.

Ca variante, mai întâi puteți să faceți ouă fierte moi (cojite, firește!) în loc de ochiuri, sau chiar să spargeți oul crud direct peste spanac (eu așa fac de regulă). Iar americanii fac de obicei rețeta asta punând pe o jumătate de chiflă (sau chiar pe o felie de pâine prăjită) piure de spanac, oul deasupra, iar sosul turnat deasupra e, cel mai des, olandez.

Cât despre vin, eu am să vreau întotdeauna o Fetească Regală, în amintirea lui Bogdan. Și dacă vă plac ouăle florentine, vă rog să beți un pahar și pentru odihna lui.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salata de cartofi cu spanacSalată de cartofi cu spanac Budincă de clătite cu spanacBudincă de clătite cu spanac Piept de pui cu spanac PinkPlăcinta de spanac a lui Pink

  • cuptor, ochiuri, oua, parmezan, sos alb, spanac, svaiter

4 thoughts on “Ouă pe spanac (florentine)”

  1. Gurmandel 26/05/2011 at 17:21

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si noi sa traim sa il pomenim…

    Reply ↓
  2. costachel Post author26/05/2011 at 18:37

    Pai uite ca il pomenim… Of, Doamne, ce bucuros era dupa ce facuse ouale astea…

    Reply ↓
  3. aphextwinz 26/05/2011 at 20:06

    Dumnezeu sa-l ierte, iaca o sa fac si eu dar cu urzici, sa cicatrizam ranile.

    Sanatate!

    Reply ↓
  4. costachel Post author27/05/2011 at 13:07

    Acusi se implineste anul… Altminteri, urzicile chiar nu-mi trecusera prin cap, sa-mi spui si mie cum au iesit 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved