• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ouă cu sos de ceapă (Oeufs à la tripe)

Feb 12, 2011 costachel Rețete, Rețete cu ouă 2


Pe vremea când începeam să-l descopăr pe Paul Bocuse, am dat și peste rețeta asta simplă și excelentă, dar cu nume bizar. Pentru că tripe înseamnă de obicei burtă în franceza (dar tripes, adică aparentul plural, s-ar traduce prin măruntaie, în fine, dezbaterea filologică e mai lungă). Ori, după cum lesne veți putea remarca, nici picior de burtă (dacă ma pot exprima astfel, și iată că pot!) nu apare prin aceasta simpatică mâncare. Doua variante încearcă să explice denumirea: una zice că lamelele de ceapă trimit cu gândul la fâșiile de burtă fiartă, în timp ce ailaltă zice că nu, era de fapt o specialitate a negustorilor de măruntaie (tripiers) din zona Lyon-ului, și de aici denumirea.

Dar mai bine să vedem exact despre ce-i vorba, ca să nu discutam pe burta (!) goală. Așa că pregătiți dumneavoastră, pentru vreo 6 porții,

9 ouă,
½ kg ceapă,
½ pachet unt,
2 linguri de făină,
800 ml lapte (sau supă de pasăre),
sare,
piper,
nucșoară.

Curățați cepele, tăiați-le în doua și apoi felii subțiri. Opăriți-le 5 minute în apa clocotită. Scurgeți-le bine și căliți-le în unt la foc moale, amestecând tot timpul (nu cumva să se ardă!), până prind ceva culoare (nu trebuie să se rumenească, doar să se îngălbenească).

Presărați făina și începeți să turnați lichidul, puțin câte puțin, amestecând, firește, tot timpul. Sărați, piperați, puneți puțina nucșoară rasa și continuați fierberea (neîntrerupând amestecarea) cam 20 de minute.

În paralel, fierbeți ouăle (tari!), cufundați-le în apă rece, curățați-le și tăiați-le rondele fine, cu cuțitul sau, dacă aveți, cu dispozitivul special pentru operațiunea asta.

În fine, turnați jumătate din sos pe fundul unui vas destul de adânc, puneți feliile de ouă (ar fi bine să fie calde încă, se vor înțelege mai bine cu sosul) și acoperiți cu restul de sos. Eventual, presărați deasupra încă puțină nucșoară (sau poate boia), cât să aibă ouăle noastre o față mai apetisantă. Serviți imediat, să nu se răcească prea tare.

A, de ce opărim ceapa? „Ca să-i scoatem iuțeala și să nu se ardă la foc, bobocule!”, i-ar fi răspuns, adică, la întrebarea asta, imaginarul Costache lui Păstorel. Mai concret, prin opărire sosul nostru devine mai fin dar, dacă vă e lene, sau vă place la nebunie ceapa călită, puteți sari peste operațiunea asta.

Cât despre vin, aș zice Fetească Regală, dar cam orice alb sec va acompania pe deplin mulțumitor ouăle noastre cu sos de ceapă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailCeapa umpluta cu nuci Soubise, adică ceapa transformată în sos sau în piure Budinca de morcovi cu ceapa si branzaBudincă de morcovi cu ceapă și brânză Supă de ceapă

  • Bocuse, ceapa, Franta, oua, sos

2 thoughts on “Ouă cu sos de ceapă (Oeufs à la tripe)”

  1. aphextwinz 13/02/2011 at 09:55

    Numai de sosuri cu ceapa multa avui parte de o vreme 😀 Ce voiam sa zic, daca pun un strop de vin si sare la inabusit ceapa eu personal sar peste oparit (oricum lasa apa o gramada si ea insasi, cu un strop de vin, numai buna).

    Altfel reteta e foarte pe gustul meu, sa vedem cand se va intampla, nu stiu de ce dar parca am asa o vaga banuiala ca dupa paste cand raman mereu oua o sa fie numai buna.

    Reply ↓
    1. Costachel 13/02/2011 at 13:17

      Pai cand am (re)gasit-o, m-am gandit ca dupa Pasti ar fi fost numai bine s-o public. Dar n-am avut inima s-o las s-astepte 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to Costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved