Vă anunțam acum câteva luni, că UE vrea să adauge insecte în meniul nostru zilnic. Iată însă că nu a fost o inițiativă izolată. Zilele trecute, Organizația Națiunilor Unite a emis un comunicat oficial în care sugerează că insecuritatea alimentară și problema poluării ar putea fi combătute printr-un mai extins și intens consum de insecte.
ONU recunoaște că „dezgustul consumatorilor” rămâne „unul dintre cele mai mari obstacole ale adoptării în meniu a insectelor, ca o sursă viabilă de proteine în lumea occidentală”.
Pe de altă parte, aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume mănâncă în mod regulat insecte. Conținutul lor ridicat de proteine, minerale și grăsimi reprezintă o alternativă viabilă la consumul de carne, pește și alte alimente.
Mai mult de 1900 de specii de insecte sunt considerate bune pentru consumul uman, conform unui raport FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură). Printre ele se numără gândaci, omizi, albine, viespi și furnici.
Insectele ar putea fi o sursă de hrană deosebit de important pentru copii subnutriți, deoarece multe dintre specii conțin un nivel ridicat de acizi grași.
În plus, în afară de valoarea lor nutritivă, insectele prezintă și beneficii legate de mediu. Creșterea lor în ferme ar produce mai puține gaze de seră și ar necesita mai puțin teren și apă față de creșterea vitelor. Pe deasupra, tot în comparație cu acest domeniu zootehnic, ar fi necesară de 12 ori mai puțină hrană pentru a produce aceeași cantitate de proteine.
În unele zone ale lumii, precum Bali ori Japonia, libelulele și larvele de muște sunt considerate o adevărată delicatesă.
Și, tot în acest context, lanțul mexican de restaurante Wahaca a introdus recent în meniu, cu titlu de experiment, lăcuste prăjite. Cică reacția consumatorilor ar fi fost încurajatoare, ceea ce ar putea determina conducerea să introducă această specialitate pe meniul principal, informează The Independent.
11 thoughts on “ONU a găsit soluția împotriva foametei: vom mânca insecte!”
adrian
Cred ca printre lacuste putem sa-i introducem si pe romani. I-am vazut cum se comporta in fata unui morman de mici. Mai eficient ca lacustele pe un imas.
Am fost si eu lacusta (apelativ cu care imi rasfatam si copiii cand mancau tot din farfurie). A fost o vreme, cand eram activ, cand dupa o SHAORMA MARE, CU DE TOATE (CHIAR MARE) si vreo 3 beri, mai rontaiam si o punga cu chipsuri. Acum, pensionar fiind, o saorma mica o iau acasa (cam una la 3 luni) si mananc la pranz si seara. Tot cu 3 beri.
Deci nu e vorba de bani. Atata vrea stomacelul meu acum. Acum nu mai sunt lacusta. Acum sunt gourmet. Foarte putin si foarte bun si facut de mine dupa retetele primite de la vreo 15 site-uri gastronomice, zilnic.
Asiaticii baloteaza la greu ganganii si vad ca nu le merge rau, in afara de cate miliarde or mai fi declarate intre granitele lor, s-au inprastiat prin lume mai ceva ca sarea prin bucat, deci solutia e buna.
Păi mă pregătesc deja să văd campanii pentru o viață deosebit de sănătoasă, în urma cărora o groază de cetățeni vor descoperi ce bine e să fii „bug-eater” (sună mai cool decât insectivor și e clar mai trendy decât vegan-raw). Și vor încerca, desigur, să-i convingă și pe alții 🙂
Aoleu, don Costachel, nu atingeti subiecte sensibile … dar gasirea unui nume e musai sa includa un “gani” pe acolo. Deci vegani (sincerr, eu in epoca internauta am auzit de termen pentru prima oara, m-am si facut de ras acum cativa ani cand nu stiam ce e aia si am corectat pe cineva cu: “vegetarieni bai”) ave, freegani avem, daca e cu bug, cred ca o sa le zica buggani. Nici nu suna rau pana la urma 😀
Cred ca printre lacuste putem sa-i introducem si pe romani. I-am vazut cum se comporta in fata unui morman de mici. Mai eficient ca lacustele pe un imas.
Pe chiar toți românii? Și, că veni vorba, după nume păreți și dumneavoastră român 🙂
Si asta este un motiv sa nu fiu obiectiv si autocritic???
PS – Nu chiar pe totii romanii, ci doar pe cei “adevarati”.
Nu făceam decât să semnalez că generalizarea (abuzivă, ca absolut orice generalizare) vă includea printre lăcuste 🙂
Am fost si eu lacusta (apelativ cu care imi rasfatam si copiii cand mancau tot din farfurie). A fost o vreme, cand eram activ, cand dupa o SHAORMA MARE, CU DE TOATE (CHIAR MARE) si vreo 3 beri, mai rontaiam si o punga cu chipsuri. Acum, pensionar fiind, o saorma mica o iau acasa (cam una la 3 luni) si mananc la pranz si seara. Tot cu 3 beri.
Deci nu e vorba de bani. Atata vrea stomacelul meu acum. Acum nu mai sunt lacusta. Acum sunt gourmet. Foarte putin si foarte bun si facut de mine dupa retetele primite de la vreo 15 site-uri gastronomice, zilnic.
Păi tot e bine dacă toate cele trei beri au rămas la locul lor 🙂
da nu mai bine bagam un E cinstit decat o lacusta saritoare?
Păi crezi c-or să facă doar ferme de lăcuste bio, eco, organice sau cum le-o mai zice? Îmbinăm utilul cu plăcutul și lăcusta cu chimicala 🙂
Asiaticii baloteaza la greu ganganii si vad ca nu le merge rau, in afara de cate miliarde or mai fi declarate intre granitele lor, s-au inprastiat prin lume mai ceva ca sarea prin bucat, deci solutia e buna.
Păi mă pregătesc deja să văd campanii pentru o viață deosebit de sănătoasă, în urma cărora o groază de cetățeni vor descoperi ce bine e să fii „bug-eater” (sună mai cool decât insectivor și e clar mai trendy decât vegan-raw). Și vor încerca, desigur, să-i convingă și pe alții 🙂
Aoleu, don Costachel, nu atingeti subiecte sensibile … dar gasirea unui nume e musai sa includa un “gani” pe acolo. Deci vegani (sincerr, eu in epoca internauta am auzit de termen pentru prima oara, m-am si facut de ras acum cativa ani cand nu stiam ce e aia si am corectat pe cineva cu: “vegetarieni bai”) ave, freegani avem, daca e cu bug, cred ca o sa le zica buggani. Nici nu suna rau pana la urma 😀