• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

ONU a găsit soluția împotriva foametei: vom mânca insecte!

May 14, 2013 costachel Mozaic, Nutritie 12


Insecte comestibile

Vă anunțam acum câteva luni, că UE vrea să adauge insecte în meniul nostru zilnic. Iată însă că nu a fost o inițiativă izolată. Zilele trecute, Organizația Națiunilor Unite a emis un comunicat oficial în care sugerează că insecuritatea alimentară și problema poluării ar putea fi combătute printr-un mai extins și intens consum de insecte.

ONU recunoaște că „dezgustul consumatorilor” rămâne „unul dintre cele mai mari obstacole ale adoptării în meniu a insectelor, ca o sursă viabilă de proteine în lumea occidentală”.

Pe de altă parte, aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume mănâncă în mod regulat insecte. Conținutul lor ridicat de proteine, minerale și grăsimi reprezintă o alternativă viabilă la consumul de carne, pește și alte alimente.

Mai mult de 1900 de specii de insecte sunt considerate bune pentru consumul uman, conform unui raport FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură). Printre ele se numără gândaci, omizi, albine, viespi și furnici.

Insectele ar putea fi o sursă de hrană deosebit de important pentru copii subnutriți, deoarece multe dintre specii conțin un nivel ridicat de acizi grași.

În plus, în afară de valoarea lor nutritivă, insectele prezintă și beneficii legate de mediu. Creșterea lor în ferme ar produce mai puține gaze de seră și ar necesita mai puțin teren și apă față de creșterea vitelor. Pe deasupra, tot în comparație cu acest domeniu zootehnic, ar fi necesară de 12 ori mai puțină hrană pentru a produce aceeași cantitate de proteine.

În unele zone ale lumii, precum Bali ori Japonia, libelulele și larvele de muște sunt considerate o adevărată delicatesă.

Și, tot în acest context, lanțul mexican de restaurante Wahaca a introdus recent în meniu, cu titlu de experiment, lăcuste prăjite. Cică reacția consumatorilor ar fi fost încurajatoare, ceea ce ar putea determina conducerea să introducă această specialitate pe meniul principal, informează The Independent.

Foto: nbcbayarea.com

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

UE vrea să adauge insecte în meniul nostru zilnic Cartofii luptă cu succes împotriva ronțăitului dintre mese Trei cafele pe zi, soluția pentru o viață mai lungă? Cea mai scumpa prajitura din lumeAți mânca o prăjiturică de 800 de euro?

  • insecte, Nutritie, ONU, sanatate

12 thoughts on “ONU a găsit soluția împotriva foametei: vom mânca insecte!”

  1. adrian 14/05/2013 at 10:05

    Cred ca printre lacuste putem sa-i introducem si pe romani. I-am vazut cum se comporta in fata unui morman de mici. Mai eficient ca lacustele pe un imas.

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/05/2013 at 10:07

      Pe chiar toți românii? Și, că veni vorba, după nume păreți și dumneavoastră român 🙂

      Reply ↓
  2. adrian 14/05/2013 at 10:29

    Si asta este un motiv sa nu fiu obiectiv si autocritic???
    PS – Nu chiar pe totii romanii, ci doar pe cei “adevarati”.

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/05/2013 at 10:33

      Nu făceam decât să semnalez că generalizarea (abuzivă, ca absolut orice generalizare) vă includea printre lăcuste 🙂

      Reply ↓
      1. adrian 16/05/2013 at 00:49

        Am fost si eu lacusta (apelativ cu care imi rasfatam si copiii cand mancau tot din farfurie). A fost o vreme, cand eram activ, cand dupa o SHAORMA MARE, CU DE TOATE (CHIAR MARE) si vreo 3 beri, mai rontaiam si o punga cu chipsuri. Acum, pensionar fiind, o saorma mica o iau acasa (cam una la 3 luni) si mananc la pranz si seara. Tot cu 3 beri.
        Deci nu e vorba de bani. Atata vrea stomacelul meu acum. Acum nu mai sunt lacusta. Acum sunt gourmet. Foarte putin si foarte bun si facut de mine dupa retetele primite de la vreo 15 site-uri gastronomice, zilnic.

        Reply ↓
        1. costachel Post author16/05/2013 at 09:55

          Păi tot e bine dacă toate cele trei beri au rămas la locul lor 🙂

          Reply ↓
  3. animal00 14/05/2013 at 17:43

    da nu mai bine bagam un E cinstit decat o lacusta saritoare?

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/05/2013 at 09:57

      Păi crezi c-or să facă doar ferme de lăcuste bio, eco, organice sau cum le-o mai zice? Îmbinăm utilul cu plăcutul și lăcusta cu chimicala 🙂

      Reply ↓
  4. aphextwinz 14/05/2013 at 18:04

    Asiaticii baloteaza la greu ganganii si vad ca nu le merge rau, in afara de cate miliarde or mai fi declarate intre granitele lor, s-au inprastiat prin lume mai ceva ca sarea prin bucat, deci solutia e buna.

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/05/2013 at 10:04

      Păi mă pregătesc deja să văd campanii pentru o viață deosebit de sănătoasă, în urma cărora o groază de cetățeni vor descoperi ce bine e să fii „bug-eater” (sună mai cool decât insectivor și e clar mai trendy decât vegan-raw). Și vor încerca, desigur, să-i convingă și pe alții 🙂

      Reply ↓
  5. aphextwinz 22/05/2013 at 06:09

    Aoleu, don Costachel, nu atingeti subiecte sensibile … dar gasirea unui nume e musai sa includa un “gani” pe acolo. Deci vegani (sincerr, eu in epoca internauta am auzit de termen pentru prima oara, m-am si facut de ras acum cativa ani cand nu stiam ce e aia si am corectat pe cineva cu: “vegetarieni bai”) ave, freegani avem, daca e cu bug, cred ca o sa le zica buggani. Nici nu suna rau pana la urma 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved