• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ochiuri cu mămăligă prăjită

Oct 02, 2008 costachel Rețete, Rețete cu ouă 6


Ochiuri cu mămăligă prăjită

Regretatul Radu Anton Roman a recomandat în cartea lui opt variante posibile de „prăjitură cu mălai“ (de la mămăligă prăjită, nu va gândiți la dulciuri!), bașca înruditele chiftele de mămăligă. N-am găsit însă printre ele varianta care-i plăcea cel mai mult bunicului meu (Dumnezeu să-l ierte!): punea feliile de mămăligă rece la prăjit în tigaie, pe ambele fețe. Când se rumeneau puțin, presăra brânză de oi, lua totul la mărunțit cu furculița, până când obținea un fel de glomotoace mai mici, turna deasupra oua bătute și amesteca până se lega bine totul. Ca variație, uneori lăsa ouăle în pace, și ieșeau un fel de ochiuri pe mămăligă prăjită cu brânză.

Puricei numea el mâncarea asta adusă, probabil, de ciobanii ardeleni în Dobrogea și n-ar fi lăsat-o niciodată pe bunica s-o facă ea, el era cel care trebuia să oficieze lângă plită realizarea minunăției. Îmi plăcea, cum să nu-mi placă, mai ales că micul ritual dinainte era chiar nițel misterios pentru puștiul care eram, sporindu-mi foamea ceva de speriat.

Numai că am crescut și, ca un copil nerecunoscător, am modificat rețeta. Nu-i vorbă, nici nu mai am de unde să găsesc o tigaie din aia de tablă, neagră de atâta utilizare și absolut antiaderentă de la cât carbon ars s-a depus de-a lungul timpului pe ea (așa se întâmplă și cu wok-urile chinezești în caz că nu știați, de aia nu trebuie spălate niciodată cu detergent și trebuie unse cu ulei după fiecare utilizare). În tigăile astea moderne cu teflon, chiar dacă producătorul te asigura că poți râcâi cu furculița până te plictisești, tot n-am curajul să respect ritualul de amalgamare al bunicului. Drept pentru care am ajuns la versiunea de mai jos.

Pentru 1 persoana (e mai simplu să calculez așa) trebuie

niște mămăligă rece, tăiată felii groase de un degețel (cam 200 g să zicem),
2 ouă,
50 g brânză rasă (telemeaua de oi zic eu c-ar fi optimă, dar nu vă oblig),
50 g unt,
2 linguri de smântână.

Într-o tigăiță nu foarte mare începeți prin a praji în unt feliile de mămăligă, până când se rumenesc frumos pe ambele fețe.

Spargeți ouăle cu grija, presărați brânza și puneți capacul. Când albușul s-a închegat și, respectiv, brânza s-a topit, scoateți totul cu grija într-o farfurie adâncă, turnați deasupra smântâna și serviți imediat (mult din farmecul mâncării vine de la combinația rece-fierbinte). Eventual, mai puneți niște smântână pe masa, că poate unii or să mai vrea.

Nu vă mai spun decât că, aproape de fiecare data când fac mămăligă pentru o alta mâncare, fac mai multa, ca să-mi rămână și pentru nebunia asta.

Ce bem la această variantă de mămăligă prăjită? Ei, uite că, de data asta, nu vă recomand nici un vin (nici nu cred c-ar merge). Mie-mi place să-mi pun alături o cană de iaurt rece, bătut cu furculița, dar cred c-ar merge, fără mari inconveniente, și niște sana ori lapte bătut.

S-ar putea să vă intereseze și:

Ficăței de pasăre cu sos de roșii și mămăligă prăjită Mamaliga gratinata la cuptorMămăligă gratinată la cuptor Iepure vanatoresc cu mamaliga prajita Mamaliga pe paturiMamaliga fusion, sau Lasagna cu mamaliga

  • iaurt, malai, mamaliga, ochiuri, oua, porumb, smantana, tigaie, unt

6 thoughts on “Ochiuri cu mămăligă prăjită”

  1. Gabriel T 06/10/2010 at 10:05

    Nu ai sa crezi, dar eu am mincat o varianta asemanatoare in aceasta dimineata. Am taiat o felie de slana de la un porc de casa, cubulete mici, imprastiate intr-o tigaie la foc iute, am spart doua oua deasupra si le-am alergat cu o spatula pina s-au facut scrob… Am mincat apoi cu mamaliga rece si un ardei capia de la frigider.

    Reply ↓
    1. Costachel 06/10/2010 at 10:11

      Da’ de ce sa nu cred? A, ca in locul tau prajeam si mamaliga, asta-i altceva… 😀

      Reply ↓
  2. aphextwinz 07/10/2010 at 11:42

    Eu prima oara am mancat mamaliga prajita recent, mama (moldoveanca de fel) intoarsa din Italia (macaronaria, ca asa imi place sa ii zic) a venit foarte fericita cu reteta asta, iei mamaliga veche, o tai cum vrei si o prajesti in ulei si o mananci cu branza.

    Mie mi-a placut si varianta ei si a dvs 🙂

    Sanatate.

    Reply ↓
  3. Costachel 07/10/2010 at 12:09

    Atunci sa mai recomand o varianta, mamaliga prajita, crocanta si fierbinte, langa o iahnie de fasole rece. 🙂

    Reply ↓
  4. Gea 25/05/2011 at 14:56

    Stiu ca trecem in alta categorie, dar pe mine m-a dus cu gandul la mamaliga pe gratar, langa ce vreti voi (varianta standard ar fi cu saramura, rezolvata pe acelasi gratar) si deja imi ploua in gura cand scriu… :((

    Reply ↓
  5. costachel Post author26/05/2011 at 09:19

    Mie-mi ploua-n gura cand citesc 😀

    Reply ↓

Leave a Reply to Costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved