• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Nucă de vită cu sos de bere neagră și legume

Apr 19, 2010 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 4


Da, știu, prima întrebare este: ce-i aia nucă de vită? Păi mai curând ar trebui să-i întrebați pe aia din supermarketuri, care n-au altceva mai bun de făcut decât să lipească etichete de-astea la derută, crezând că fac cine știe ce marketing șmecher. Pentru că, de fapt, nu-i vorba de nimic altceva decât de o bucată de pulpă bovină, altminteri persillée, cum spun francezii, adică traversată longitudinal de vinișoare de grăsime. Ceea ce o face optimă atât pentru cuptor, cât și pentru brezare (braiser, în aceeași limba a lui Voltaire, înseamnă sotare vijelioasă, urmată de înnăbușire îndelungată la foc mic). Și pentru că am ajuns aici, da, rețeta de mai la vale e o variantă de boeuf braisé, executată însă la cuptor, nu în cocotte, și cu bere neagră în loc de vin roșu (ați înțeles deja că puteți folosi ori una, ori alta, da?).

Trecând însă la lucruri ceva mai concrete, înarmați-vă cu

1 kg de pulpă, preferabil dintr-o bucată,
1-2 morcovi (depinde de dimensiune),
1-2 cepe (același comentariu),
1/2 țelină,
1/2 căpățână de usturoi,
1 sticlă de bere neagră,
cimbru,
sare,
piper,
ulei.

Începeți, firește, prin a rumeni bucata de carne pe toate fețele, la foc iute (ca o paranteză, operațiunea asta e bine s-o faceți la toate fripturile la tavă, fiindcă se va forma o crustă care va împiedica prețioasele sucuri ale cărnii să se risipească aiurea).

Când e gata (4-5 minute pe fiecare față) scoateți-o din tigaie. Și, ca să fie mâncarea mai sănătoasă, e mai bine să tăvăliți întâi carnea prin ulei, s-o scurgeți bine și să efectuați sotarea într-o tigaie antiaderentă, bine încinsă „pe sec“.

După ce-ați scos-o, mai turnați puțin ulei în tigaie și puneți la călit legumele mărunțite (morcovul și țelina bastonașe, iar ceapa și usturoiul cat de mărunt).

Adăugați sare, piper și cimbru, amestecați puțin și, când ziceți ca și-au luat toate gust de prăjeală (2-3 minute), stingeți cu berea.

Lăsați amestecul să dea câteva clocote și puneți totul în tava pregătită pentru cuptor (care tavă ar fi bine să fie doar puțin mai mare decât friptura).

Așezați deasupra carnea, puneți capacul (sau faceți unul din staniol alimentar) și băgați totul în cuptorul încălzit dinainte, la foc moale (175°C), unde friptura noastră o să stea cam 3-3,5 ore (depinde de dimensiune și de tipul tăierii). Oricum, spre final inspectați-o, adăugați eventual ceva supa de vită, dacă sosul a scăzut prea mult, și lăsați-o un pic descoperită, să se rumenească nițel.

Dacă vreți sa serviți friptura asta la o masa mai simandicoasă, bateți carnea cu ciocanul, rulați-o și legați-o cu sfoară, ca să va iasă felii elegante la tăierea finală.

Ei, și chiar dacă-i fiartă în bere, tot un vin roșu o sa meargă la friptura noastră. Ba chiar unul destul de zdravăn, că așa se cuvine la copturile prelungite. Drept pentru care un Cabernet Sauvignon aș zice eu să turnați în pahare, iar faptul că am poftă acum de cel de la Sâmburești (Castel Bolovanu) nu trebuie luat decât ca o părere absolut subiectivă, de care nu-i musai să țineți cont.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mușchi de vită cu legume Friptură de vită cu bere Pui cu ciuperci, sos de bere neagra si legumePui cu ciuperci, sos de bere neagră și legume Friptură de vită la cuptor cu sos de vin roșu

  • bere, brezare, cuptor, friptura, legume, pulpa, vita

4 thoughts on “Nucă de vită cu sos de bere neagră și legume”

  1. Misha 20/01/2011 at 17:59

    au scris si ei dupa eticheta de la macelarie : -)

    “- din transarea sferturilor posterioare: filet, vrabioara, chiulota, capac, fricandou, nuca, fileu si vrabioara cu os;”
    http://facultate.regielive.ro/cursuri/industria_alimentara/transarea_dezosarea_si_alesul_carnii-18851.html

    Reply ↓
    1. Costachel 21/01/2011 at 08:48

      Să deduc oare dupa denumiri precum chiulotă și fricandou că tranșarea vitei la români e fix identică și la fel cu aia franțuzească?

      Reply ↓
  2. Misha 28/02/2011 at 03:10

    Scuze pentru intirziere in raspuns – am uitat sa trec link-ul in lista de bookmarks, si apoi mi-am amintit printr-o cascada de conexiuni tipic fara legatura : o) – dar nu cred ca va pot ajuta. Oricum pentru o consumatoare (needucata : -) lista e … intimidanta.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved