• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Noi vrem pământ, variantă europeană

Jan 16, 2012 costachel Știri 2


Un studiu recent efectuat de către Institutul de Cercetare pentru o Europă Durabilă și organizația Friends of the Earth Europe arată că Europa are un nivel ridicat de consum și „apetit insațiabil” pentru carne, lactate, lemn și alte produse, care necesită suprafețe mari de teren. Europa folosește anual 640 milioane hectare de teren, de 1,5 ori mai mult decât propriile terenuri agricole.

Consumul mediu de teren în Uniunea Europeană este de 1,3 hectare pe cap de locuitor, în timp ce țări precum China și India utilizează mai puțin de 0,4 hectare pe cap de locuitor. Aproape 60 la sută din terenul consumat în Europa este „importat” din alte părți ale lumii, o suprafață de zece ori mai mare decât Germania.

„Această dependență de teren este consecința schimbărilor climatice și a reducerii biodiversității, având totodată un impact social masiv”, se precizează în raport.

Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Olanda și Spania sunt între primele zece țări ale lumii dependente de importurile de teren. Numai Germania și Marea Britanie „importă” fiecare anual circa 80 milioane de hectare.

„Pentru a reduce consumul de teren și a opri efectele negative asupra altor regiuni ale lumii, UE ar trebui să înceapă măsurarea amprentei”, susțin realizatorii acestui studiu.

În septembrie anul trecut, Comisia Europeană a recunoscut necesitatea de a aborda acest subiect, însă nu a specificat mijloacele prin care s-ar putea obține o reducere a consumului. Autoritățile de la Bruxelles au propus o perioadă de doi ani de discuții privind măsurarea utilizării resurselor, informează Agerpres.

MADR declara, la finalul lunii noiembrie, că suprafața agricolă deținută de străini în România se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafața arabilă a României.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vânzările de produse organice au ajuns la 59 de miliarde de dolari Porumb modificat geneticComisia Europeană a dat undă verde porumbului modificat genetic Secretarul de stat din MADR recunoaște: nu știm exact ceea ce vrem să facem! Tabără are deplină încredere în agricultura făcută cu calul

  • agricultura, Comisia Europeana, MADR

2 thoughts on “Noi vrem pământ, variantă europeană”

  1. aphextwinz 16/01/2012 at 17:01

    Stati nitel ca am pierdut ceva sau nu citesc atent. Adica strainii cumpara teren aici (sau aiurea) si il folosesc pentru a creste vaci, porci, oi sau pentru a taia lemne? Pe bune nu am inteles clar din text, deci sunt cumparate, nu concesionate si ei vin si fac agricultura (sau ma rog, exploatarea animalului si lemnului de catre om)?

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/01/2012 at 09:23

      Da, cu precizarea că, deocamdată, n-au voie să cumpere decât dacă au obținut cetățenia română sau (cazul cel mai des) dacă au firme înregistrate în România. La noi cel mai mult pământ au cumpărat italienii (aproape 25%), urmează Germania, țările arabe, Austria Spania, Danemarca, Olanda, Ungaria, Grecia, Turcia etc. Concesionările sunt bașca.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved