• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Nicio masă fără pește? Cică nu-i chiar așa…

Jul 09, 2013 costachel Mozaic, Nutritie 3


Pește

Într-un document publicat săptămâna trecută, Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară (Anses) ne recomandă să nu mâncăm mai mult de două porții de pește pe săptămână, pentru a echilibra nevoile noastre nutritive cu riscurile de contaminare cu mercur sau policlorobifenili (PCB).

Anses precizează că, din cele două porții recomandate, una ar trebui să fie neapărat pe bază de pește gras (somon, sardine, macrou, hering sau păstrăv afumat). În același timp, Agenția avertizează, cu referire directă la copii și femeile gravide, asupra consumului unor anumite specii care prezintă un risc mai ridicat de contaminare.

Solicitată, acum un an, de către autoritățile franceze, să facă o analiză a acestei probleme, Anses precizează că „studiază mai multe scenarii” ce țin cont, pe de o parte, de „efectele benefice asupra sănătății” aduse de acizii grași Omega 3 și, pe de altă parte, de nivelul de contaminare a peștilor cu dioxină, mercur și PCB, „a căror toxicitate este extrem de importantă în perioada perinatală”.

Poluarea mărilor și râurilor

Efectele pozitive ale acizilor grași Omega 3 au fost demonstrate, în ultimii ani, de numeroase studii științifice. Pe de altă parte însă nu trebuie uitată și masiva poluare a apelor cu numeroși agenți toxici, de la hidrocarburi până la metale grele. În conformitate cu un studiu publicat în ianuarie, defrișările masive ce au avut loc în întreaga lume au avut ca efect, printre altele, și deversarea în lacuri și râuri a 260 de tone de mercur (care erau înainte reținute în sol). Și, tot în ceea ce privește mercurul, cantitățile prezente în primii 100 de metri de la suprafața mărilor și oceanelor s-au dublat în ultimul secol.

Anses precizează că recomandările au încercat să asigure o „acoperire optimă” în ceea ce privește asigurarea consumului de nutrienți esențiali, concomitent cu limitarea riscului de contaminare. Dar, pentru un plus de siguranță, consumatorii sunt încurajați să „varieze speciile și locurile de aprovizionare, în cadrul unei alimentații diversificate”.

Consumul speciilor de apă dulce cunoscute ca fiind puternic bio-acumulatoare (țipar, mreană, crap, plătică, somn) se recomandă să fie limitat la cel mult 2 porții pe lună, consumatorul obișnuit, și maximum o dată la 2 luni pentru femeile la vârsta fertilă, însărcinate sau care alăptează, și copiii mai mici de trei ani, fetițele și adolescentele.

Tot pentru aceste ultime categorii de populație se recomandă și limitarea consumului pe pești răpitori (mihalț, biban, pălămidă, anghilă, grenadier, halibut, știucă, doradă, batoidea, ton), și chiar evitarea unor specii precum peștele-spadă, peștele-sabie și rechinul, „datorită riscurilor legate de mercur”.

Grijă mare la peștele crud!

În același timp, Anses a precizat că râurile, mările și oceanele sunt contaminate și cu microorganisme umane ori animale (care sunt, în cea mai mare parte, distruse la temperatură ridicată), așa că avertizează asupra consumului de pește crud sau preparat doar parțial. Iar aceeași recomandare este valabilă și în cazul fructelor de mare.

Pentru amatorii de sushi preparat acasă, Agenția recomandă o congelare prealabilă a peștelui, „timp de 7 zile, în scopul distrugerii paraziților ce ar putea fi prezenți”. În ceea ce privește fructele de mare, consumul lor trebuie evitat „dacă nu provin dintr-o zonă de creștere autorizată și controlată”.

S-ar putea să vă intereseze și:

Castraveții n-au nicio vină! Capsule ulei de peste Omega 3Chiar sunt utile suplimentele alimentare cu acizi grași Omega 3? Să bei de să stingi iar ficatul să-ți rămână intact? Cică, în curând, s-ar putea… Fără zahăr nu înseamnă și sănătos

  • Nutritie, peste, poluare, sanatate, studiu

3 thoughts on “Nicio masă fără pește? Cică nu-i chiar așa…”

  1. aphextwinz 09/07/2013 at 20:00

    Nu inteleg de ce congelare timp de x zile, odata congelat si ajuns la temperatura nu mai are nici o legatura cate zile sta. Abia terminasera americanii cu paranoia cu pestii, incep si francezii, drept e, cam tarzior.

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/07/2013 at 20:35

      Or avea francezii niște paraziți mai rezistenți, de-aia congelare x zile 🙂 Și nu, nu e paranoia, texte despre conținutul de mercur în peștii „sălbatici” tot citesc la ei de vreo 15-20 de ani. Mai curând cred că-i o reacție la pleiada de nutriționiști care tot recomandă diverse chestii fără să ia în considerare toate aspectele.

      Reply ↓
  2. niko-b 10/07/2013 at 12:35

    C mi-s “DRAGI” mie, uneori, capitalistii-àstia… D C NU vorbesc ei, francezii, d boala p care-o au ei, datorità consumului lor ridicat d vin rosu ? Qu’ils ferment leur (GRANDES)² gueules ! Et basta !

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved