• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mușchiuleț de porc în aluat franțuzesc cu ciuperci, costiță și cașcaval

Jan 04, 2016 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc 3


Mușchiuleț de porc în aluat franțuzesc cu ciuperci, costiță și cașcaval

Acest mușchiuleț de porc în aluat franțuzesc „îmbrăcat” în ciuperci, costiță și cașcaval intră cu siguranță în categoria mâncărurilor elegante, foc de gustoase și tare simplu de făcut. Deși, firește, va fi simplă doar în cazul în care aluatul va fi din comerț, fiindcă dacă-l faceți în casă datele problemei se cam schimbă. Dar să nu ne pierdem încă de la început în amănunte, avem timp berechet după aceea. Așa că intru direct în subiect, anunțându-vă că aveți nevoie de

500 g aluat franțuzesc,
1 mușchiuleț de porc,
300 g ciuperci,
80 g costiță afumată,
1 ceapă mică,
2 căței de usturoi,
vin alb sec,
50 g cașcaval,
2 ouă,
ulei,
sare,
piper.

Mai întâi, firește, pregătirile preliminare. Curățați, tocați mărunt ceapa și usturoiul. Spălați repede ciupercile, tăiați-le cubulețe mici. Mărunțiți costița. Încingeți puțin ulei într-o tigaie, puneți la călit ceapa, usturoiul și costița. Adăugați după vreo două minute ciupercile, sărați ușor, stingeți cu puțin vin alb și continuați sotarea până când tot lichidul format s-a evaporat. Puneți tocătura deoparte, într-un castron, să se răcorească (scurgeți, pe cât posibil uleiul, lăsându-l în tigaie)

Rumeniți mușchiulețul în puțin ulei pe toate părțile (s-ar putea să vi se pară mai practic să-l tăiați în două sau în patru). Când e gata, lăsați-l și pe el la răcorit.

Dați cașcavalul prin răzătoarea cu ochiuri mari, adăugați-l la tocătura ce ciuperci și costiță.

Bateți zdravăn cele două ouă, turnați cam treisferturi peste umplutură, păstrați la îndemână restul. Amestecați bine umplutura, reglați de sare și piper.

Întindeți un pic aluatul (eventual tăiat în două/patru bucăți, dacă ați împărțit și mușchiul). Înțepați-l cu o furculiță, să nu se umfle prea tare (sau folosiți scula specială). Puneți în centru un strat de umplură, lăsând marginile libere, firește, așezați deasupra mușchiulețul, puneți deasupra încă puțină umplutură. Rulați cu grijă, sigilând marginile cu ou bătut.

Puneți rulada/ruladele obținute în tavă, mai înțepați puțin (preventiv), ungeți pe deasupra cu ou, să se rumenească frumos, și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la 220ºC. După cinci minute reduceți temperatura la 180ºC și continuați coacerea încă 20 de minute. Firește, timpii și temperaturile de coacere sunt relative, dacă ați cumpărat aluatul congelat citiți instrucțiunile de pe pachet.

Când e gata, lăsați mușchiulețul îmbrăcat să se răcorească vreo 10 minute, tăiați-l în felii destul de groase și serviți-l cu o salată după plac (la mine a fost o sfeclă coaptă cu hrean, dar firește că e doar o sugestie).

Variante? Prea multe ca să le pot cuprinde aici pe toate. Vă spun doar, pentru început, că puteți înlocui, firește, mușchiulețul cu alte bucăți de carne (de pildă piept de pui). Aveți însă grijă ca prăjirea preliminară să fie practic completă, fiindcă nu vă puteți baza prea mult pe stagiul în cuptor.

Apoi firește că umpluturile pot varia, practic, la nesfârșit. O versiune cu miere și piper verde v-am dat mai demult, vă mai spun doar că data viitoare am chef să încerc o combinație de spanac sotat în unt, „dres” cu niscaiva roquefort ori gorgonzola.

Cât despre vinul acestui mușchiuleț de porc în aluat, e clar că trebuie să fie roșu. V-aș recomanda însă unul mai ușurel, nu prea corpolent și nici prea taninos, că n-are de ce.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mușchiuleț de porc cu miere și piper verde în aluat franțuzescMușchiuleț de porc cu miere și piper verde în aluat franțuzesc Costita de porc la tava Mâncare de porc cu ciuperciMâncare de porc cu ciuperci Quiche lorraine - Tarta cu costita si cascavalTartă cu costiță și cașcaval (quiche lorraine)

  • aluat frantuzesc, cascaval, ciuperci, costita, cuptor, muschi, porc

3 thoughts on “Mușchiuleț de porc în aluat franțuzesc cu ciuperci, costiță și cașcaval”

  1. cristina igna 04/01/2016 at 17:14

    E foarte bun si cu ceafa de porc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/01/2016 at 11:28

      Nu văd de ce n-ar fi! 🙂 În cazul ăsta aș înlocui, totuși, costița cu o afumătură mai slabă.

      Reply ↓
  2. Andreea 29/06/2016 at 09:52

    arata super bine, aproape ca ii simt si mirosul aburind 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved