O friptură de mușchi de vită absolut grozavă, pe care ar fi păcat să n-o luați în considerare, mai ales că acuși or să geamă piețele de o groază de legume proaspete. E foarte bună, e ușoară (aproape de regim), nu trebuie s-o supravegheați tot timpul, ce mai, e de-a dreptul obligatoriu să treceți acest excelent mușchi de vită în palmares. Ia hai să vedem!
Pentru a ospăta 6 persoane vă trebuie
800 g mușchi de vită (mânzat), 300 g boabe de mazăre, proaspăt extrase din teci, 80 g unt, 1 ceapă, 1 ceapă verde, 2 morcovi, 1 tulpină de țelină verde (sau 1/4 de rădăcină, oricum o să dam sosul prin sită), 2 cartofi mijlocii, 1 conopidă mică, 1 rămurică de cimbru, preferabil proaspăt, 5 linguri de ulei (de măsline, că-i mai sănătos), 100 ml supă, 1 păhărel de coniac (bun!), 1/2 pahar de vin alb sec, sare și piper.
Curățați și spălați un morcov, țelină și ceapa. Tocați-le cât mai mărunt.
Legați mușchiul de vită cu sfoară și rumeniți-l într-un vas care merge la cuptor cu 40 g unt și 4 linguri de ulei. Adăugați legumele pregătite anterior, cimbrul, sărați, piperați, turnați vinul, supa și coniacul, după care lăsați-le împreună câteva minute, să se cunoască mai bine.
Acoperiți vasul (dacă n-aveți capac la el, e buna și folia de aluminiu) și băgați-l în cuptorul încins, unde trebuie să stea, la foc zdravăn, circa o oră.
După ce-ați introdus mușchiul de vită în cuptor, luați o pauză de vreo jumătate de oră, că o meritați, după care tăiați bucatele cartofii și morcovul rămas, desfaceți conopida în bucățele mici și fierbeți totul în aburi un sfert de oră. Sărați-le și țineți-le la cald.
Cât timp fierb, tocați ceapa verde și căliți-o în uleiul și untul care v-au rămas, adaugați mazărea și continuați fierberea (adăugând, eventual, câte o lingură de apăm dacă și când trebuie), la foc mijlociu spre mic, timp de 10 minute.
Scoateți mușchiul, eliminați sfoara (care, firește, n-are alt rol decât să-i mențină mușchiului forma rotundă), lăsați-l să se răcorească puțin (timp în care treceți prin sită sosul format în urma frigerii) și tăiați-l felii. Așezați-le pe un platou, puneți alături legumele fierte și turnați deasupra sosul.
Ca vin pentru această friptură estivală, un roșu tânăr și proaspăt aș zice eu să alegeți, nici prea dur, că-s destule legume, dar nici prea ușurel, că-i vorba, totuși, de un mușchi de vită.