Dacă despre variantele cu dovlecei și cu piure de cartofi ale acestei mâncări am vorbit deja, iaca vine mai la vale și o musaca de vinete, adică, probabil, cea mai bună versiune dintre toate (părere absolut personală, nu dați cu parul!). Sigur, este și cea mai apropiată de rădăcina turcească, însă, vorba lui Păstorel, “cum o face turcul s-o mănânce el”! Bineînțeles că nu vă împiedică nimeni, dacă vreți să descoperiți originalul, să tocați carne de oaie și să faceți un acoperiș din sos alb, dar parca n-ar mai fi chiar același lucru.
A, fiindcă tot veni vorba de origini, și acum se cearta grecii cu turcii, fiecare susținând că de fapt ei ar fi inventatorii și nu alții. Dar asta a fost o paranteză, mai bine să-i lăsăm în plata Domnului, respectiv a lui Allah. Iar noi să vedem cam cum arată varianta de musaca de vinete meșteșugită la nord de Dunăre, că sigur o să ne placă mai mult.
1,5 kg de vinete, 700 g carne (optim ar fi să fie amestecata, de porc slab și vita), 2 cepe, 3 ouă, 1 păhărel de vin alb sec, 500 g roșii, verdeață (mărar și pătrunjel), 400 g smântână, sare, piper.
În ce privește vinetele, ele trebuie tăiate felii, presărate cu sare și lăsate nițel la scurs, să mai piardă din zeama. Odată ajunși aici, două sunt variantele recomandate îndeobște de cărțile de bucate: ori se prăjesc puțin în ulei (versiunea gustoasă, dar care cere stomac trainic), ori se lasă în pace și se vor folosi așa, crude (opțiunea sănătoasă, dar mai puțin sapidă și care cere un vas mai mare). Eu unul v-aș recomanda o a treia varianta, să le ungeți cu foarte puțin ulei și să le rumeniți ușor pe grătar, dar dumneavoastră știți cel mai bine.
Oricum, ca să nu vă plictisiți cât timp stau la scurs, tocați mărunt ceapa, puneți-o la călit într-o tigaie încăpătoare, adăugați și carnea tocată, rumeniți puțin, sărați, piperați, stingeți cu vin și apăsați în tot timpul asta cu dosul lingurii, să nu rămână nici un cocoloș.
Când a scăzut și s-a rumenit, scoateți-o cu grija de pe grăsime, lăsați-o să se răcorească, amestecați-o cu 2 ouă plus verdeața tocată cât de mărunt, fără să uitați să verificați dacă nu mai trebuie ceva sare& piper.
Ungeți bine cu grăsimea rămasă în tigaie un vas care merge la cuptor, puneți un strat de vinete, apoi roșii tăiate felii subțiri, apoi carne, iar vinete și tot așa până terminați ingredientele (ultimul strat de vinete).
Băgați musacaua în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu (200°C), lăsați vreo jumătate de oră, scoateți și mai puneți un strat de felii de roșii presărate cu puțina sare, încă un sfert de oră, apoi turnați smântâna bătută cu oul rămas și lăsați până se rumenește frumos.
Variante de musaca de vinete? Destule, firește. Păi mai întâi puteți renunța la straturile de felii de roșii, dar atunci nu strică să turnați, înainte de prima introducere în cuptor, un pahar de suc sau de bulion lungit cu apă. Dacă mergeți pe varianta cu vinetele crude, atunci e bine turnați și un polonic de supă, fiindcă vom avea o coacere puțin mai lungă și riscăm să se usuce prea tare musacaua noastră. Firește că smântâna bătută cu ou poate fi înlocuită, ca la sud de Dunăre, cu sos alb, după cum carnea poate fi, fără probleme majore, cam de orice fel, cu condiția să nu fie prea grasă.
Ce vin merge la o musaca de vinete? Indiscutabil roșu, chiar dacă veți folosi carne tocată de pui. Iar propunerea mea se îndreaptă spre o Fetească Neagră, suficient de complexă ca să se împace de minune cu aromele din farfurie.
imiplac vinetee,iar musacaua este printre felurile mele preferate de mancare.nu ma incanta vinetele fierte,dar cu ele grilate merge.ou n-am pus niciodata la ea,da’timpul nu-i pierdut.
Uite ca nu am memorie prea buna, dar am vazut la o emisiune, destul de demult, cum ca de fapt (era o emisiune culinara in Grecia) mancarea este inventata destul de recent la o taverna din motivele detinerii unor anume ingrediente.
Emisiunea spunea si cum se chema bucatarul si anul, dar iaca nu retinui. Si sigur continea si scortisoara (in Creta am mancat varianta cu scortisoara, nu-mi placu deloc).
Asta apropos de origini, ca musacaua e buna oricum, eu am facut ultima oara cu vinete si dovlecei, tare buna.
Nasa mea de la mare (cea neagra) face cu vinete, dovlecei si ardei grasi in stratul dintre carnuri, tare buna e si a ei.
Da, Tselementes il chema pe cetatean si se spune despre el ca ar fi inventat, candva prin anii ’20, versiunea moderna a musacalei grecesti (cu carne de miel, scortisoara si sos alb deasupra). Chestia e (am mentionat vag si prin alte texte) ca grecii vor cu tot dinadinsul sa treaca drept inventatorii retetei. Dar cum numele e de origine araba, cam greu de crezut. Altminteri e o mancare raspandita, in versiuni locale, pe intregul teritoriu al fostului Imperiu Otoman (pana si ungurii au versiunea lor). Asa ca pretentiile grecilor…
Am facut-o si pe asta! Eu am copt feliile de vinete in tava, in cuptor (stropite cu putin ulei) inainte de a le pune in musaca. A iesit delicios!
Multumim si pentru reteta asta!:)
imiplac vinetee,iar musacaua este printre felurile mele preferate de mancare.nu ma incanta vinetele fierte,dar cu ele grilate merge.ou n-am pus niciodata la ea,da’timpul nu-i pierdut.
Uite ca nu am memorie prea buna, dar am vazut la o emisiune, destul de demult, cum ca de fapt (era o emisiune culinara in Grecia) mancarea este inventata destul de recent la o taverna din motivele detinerii unor anume ingrediente.
Emisiunea spunea si cum se chema bucatarul si anul, dar iaca nu retinui. Si sigur continea si scortisoara (in Creta am mancat varianta cu scortisoara, nu-mi placu deloc).
Asta apropos de origini, ca musacaua e buna oricum, eu am facut ultima oara cu vinete si dovlecei, tare buna.
Nasa mea de la mare (cea neagra) face cu vinete, dovlecei si ardei grasi in stratul dintre carnuri, tare buna e si a ei.
Da, Tselementes il chema pe cetatean si se spune despre el ca ar fi inventat, candva prin anii ’20, versiunea moderna a musacalei grecesti (cu carne de miel, scortisoara si sos alb deasupra). Chestia e (am mentionat vag si prin alte texte) ca grecii vor cu tot dinadinsul sa treaca drept inventatorii retetei. Dar cum numele e de origine araba, cam greu de crezut. Altminteri e o mancare raspandita, in versiuni locale, pe intregul teritoriu al fostului Imperiu Otoman (pana si ungurii au versiunea lor). Asa ca pretentiile grecilor…
Am facut-o si pe asta! Eu am copt feliile de vinete in tava, in cuptor (stropite cu putin ulei) inainte de a le pune in musaca. A iesit delicios!
Multumim si pentru reteta asta!:)
Cu plăcere 🙂 Si multumesc pentru varianta de coacere, am băgat la cap!