• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mult prea pe fugă despre Provino Iași 2012

Dec 10, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 0


Provino Iași 2012

În ciuda titlului, textul care urmează nu intră în niciun caz în categoria celor (prea) scurte. Ba chiar dimpotrivă. Însă am vrut de la bun început să-mi exprim regretul că n-am reușit să fac nici pe departe ceea ce mi-am propus. O răceală stupidă a reușit să-mi facă praf cele două simțuri esențiale în cazul de față (mirosul și gustul, adică), drept pentru care am ratat ultimele două zile ale Provino Iași 2012. Așa că, din păcate, trebuie să încep prin a-mi prezenta scuzele atât prietenilor cu care am stat prea puțin de vorbă (sau nici măcar n-am reușit să mă întâlnesc cu ei), cât și producătorilor cărora n-am mai reușit să le vizitez standurile (deși pe măcar vreo 3-4 dintre ele chiar n-aș fi vrut să le ratez). Dacă vinurile lor lipsesc din textul de față, asta nu înseamnă că nu mi-au plăcut ci, pur și simplu, că n-am izbutit să mă conversez în tihnă cu ele.

Dar, asta e, n-am ce să mai fac acuma. Rămân cu regretele mai sus exprimate și cu un motiv în plus de a aștepta nerăbdător ediția de anul viitor a Provino Iași.

Chiar înaintea festivității de deschidere s-a desfășurat Conferința Wine&Horeca, una cât se poate de interesantă, dar mai ales pentru cei din domeniu. Așa că, parcă presimțind că nu voi avea timpul necesar, am preferat să trec la prima vizită printre standuri (scuze, dar n-am și nici nu voi avea vreodată restaurant).

Vinuri Avincis Provino Iași 2012

Și am dat de prima surpriză plăcută: Avincis. Dacă prima mea întâlnire cu producătorul din Drăgășani (cu Crâmpoșia lui, mai exact) n-a fost din calea-afară de relevantă, vinurile prezentate la Provino au fost bune și foarte bune. Crâmpoșia e net mai reușită, Feteasca Regală 2010 superbă, iar cupajul de Regală și Pinot Gris merită și el menționat, chiar dacă nasul e un pic cam prea nebun. Interesante au fost însă și cele două variante de Cabernet Sauvignon, cu un plus evident pentru fratele mai mare (Cuvée Andrei Cabernet Sauvignon 2010).

Budureasca Provino Iași 2012

În rest, ca pentru prima zi, așa, am mers pe certitudini, adică am vizitat două standuri de unde așteptam doar confirmări (care au și sosit, firește!). În plus, merită să vă semnalez de la Budureasca Feteasca Neagră Origini (și tare aș fi vrut să gust mai multe de la ei…), iar despre vinurile de la Oprișor promit să vă spun mai multe într-un text separat (că n-am mai apucat să vă povestesc despre degustarea de la Ralet de miercuri).

Cavalerii Vinului Provino Iași 2012

Și tot joi a avut loc, firește, deschiderea oficială. Cuvântări, parade (Cavalerii Vinului și Organizația Somelierilor din România 2011), totul încheiat cu o sabrare foarte reușită. Deși, parcă dinadins, ultima sticlă s-a spart de la jumătate: un excelent argument pentru a-i descuraja pe cei prezenți să încerce și ei acasă așa ceva.

Frank Smulders Provino Iași 2012

Ziua de vineri a fost în mod evident, dominată de primul Wine Masterclass din România. A fost susținut de Frank Smulders, Master of Wine, care ne-a plimbat cu mare măiestrie printre podgoriile și vinurile spaniole. Și nu vă spun mai multe aici, pentru că acest eveniment merită, evident, un text separat (pe care îl veți putea citi cât de curând).

Averești Provino Iași 2012

Dintre vinurile cu care m-am întâlnit, trebuie să subliniez noua gamă superioară (ediția 2012!) a vinurilor de la Averești (Zghihară, Aligoté, Fetească Regală și Cuvée Rene Faure). Și, mai ales, promisiunea fermă că le vom și găsi pe piață: îmbutelierea lor a început (am confirmarea din două surse independente!).

Gramma Provino Iași 2012

Apoi, ca să rămânem în categoria albelor, Gramma ne-a oferit o avanpremieră a noului Aligoté 2012, asemănător cu cel din 2009 (mai sprințar și mai „nebun”, adică). Așa că fanii acestui vin care au fost un pic dezamăgiți de tipicitatea mai pronunțată a celui din 2011 au de se să se bucure.

Vinarte Provino Iași 2012

La Vinarte, m-am reîntâlnit cu noua gamă Horeca (dar despre ea v-am povestit mai multe aici) și am gustat pentru prima oară excelentul cupaj de „românești” Nedeea (Novac, Negru de Drăgășani, Fetească Neagră), pe care vi-l recomand cu căldură. Cât despre cel mai recent Prinț Matei, ce să vă mai zic…

Recaș Provino Iași 2012

În fine, tot la categoria „confirmări previzibile”, am ajuns și la standul Recaș (unde, ca și la Budureasca, am stat mult prea puțin, convins fiind că am să am timp să „aprofundez”. Dar…). Așa că nu pot să vă semnalez decât excelentul Sole Merlot Roze și varianta 2011 a deja celebrului Solo Quinta (cel cu Syrah). Care, prin rotunjimea sa, mi s-a părut a fi printre cele mai reușite realizări ale acestui tradițional (de-acum) cupaj.

Provino Iași 2012

Și, din păcate, Provino Iași 2012 s-a oprit pentru mine în acest punct. Așa că mă văd nevoit să închei acest text (lejer frustrant) aici. Dacă însă vreți să vedeți mai multe poze de la acest eveniment, albumul de pe facebook vă așteaptă!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

La finalul primei ediții a Festivalului Provino de la Cluj Napoca Festivalul PROVINO – vinul, arta și gastronomia își dau întâlnire în noiembrie la Iași Vinuri la bag-in-boxDespre un mic concurs de vinuri la bag-in-box și nu numai A început prima ediție a Festivalului Provino

  • Averesti, Avincis, Budureasca, Gramma, Oprisor, OSR 2011, Provino, Recas, vin, Vinarte

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved