• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Morcovi Vichy

Oct 20, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de garnituri, Rețete lacto-vegetariene 2


De fapt morcovii ăștia botezați atât de pretențios nu-s la bază altceva decât niște bieți morcovi fierți, cu puțin unt, chiar de regim le-aș putea spune (păi normal, lângă ape minerale…). Există însă și niște tertipuri foarte interesante, care pun rețeta asta într-o lumină mai favorabilă și parcă începi să înțelegi de ce francezii zic despre ea că e „un grand classique”.

Varianta simplă (Larousse Gastronomique) zice așa:

800 g morcovi, de preferință noi,
1 linguriță de sare,
1 linguriță de zahăr,
30 g unt,
pătrunjel tocat.

Morcovii se curăță, se taie rondele nu prea subțiri și se pun într-o cratiță. Se toarnă apă cât aproape să-i acopere, se adaugă zahărul, sarea și se fierbe totul la foc moale până când lichidul a scăzut complet. Se presară cu bucățele de unt și cu pătrunjel, se amestecă și se servește.

Prima variantă demnă de interes sporește cantitatea de unt până pe la vreo 50 g, care se adaugă încă de la început, să pătrundă mai bine în legume. Cratița se acoperă cu o bucată de pergament, pentru ca evaporarea să se facă mai lent, iar coacerea să fie uniformă, scopul final fiind ca morcovii (care nu trebuie să se caramelizeze!) să fie uniform acoperiți de o peliculă subțire, uniformă și strălucitoare de sos. Iar amestecarea se face prin zgâlțâirea cratiței, nu cu vreo ustensilă.

O altă versiune e cam la fel, dar cu foarte importanta substituire a apei cu supă (de carne ori de legume).

Să mai notăm că, deși pătrunjelul e cel mai des întâlnit, mai e uneori folosit și arpagicul verde, iar tăierea în rondele e doar cea mai frecventă, dar morcovii pot fi decupați și în alte forme (totul e să nu fie prea subțiri)

Și, în fine, ca să fie și una mai amuzantă, am întâlnit și indicația expresă ca apa folosită să fie de Vichy!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Morcovi bordelezi Salată de morcovi cu portocale Dovlecei și morcovi cu sos picantDovlecei și morcovi cu sos picant Sote de morcovi cu mentă și coniac

  • garnitura, morcovi, unt

2 thoughts on “Morcovi Vichy”

  1. vic 20/10/2011 at 13:18

    o sa fac reteta cu borsec-plata.
    se va chema morcovi borsec, aaa nu prea suna… borsecy.
    romanul cam ride //de legume, iar de morcovi ce sa mai zic.

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/10/2011 at 13:31

      M-am abținut cu greu ca în final să nu propun, parafrazând un regretat prieten, „morcovi Poiana (cu) Negri” Iaca, acuma nu mai pot 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved