Monsanto, cea mai mare companie producătoare de organisme modificate genetic (OMG) a anunțat săptămâna trecută că își va retrage toate cererile adresate Uniunii Europene, pentru cultivarea OMG pe teritoriul european (porumb, soia și sfeclă de zahăr modificate genetic). Compania a declarat că motivul principal al deciziei este acela că nu mai vede o „perspectivă comercială” pentru acestea, informează Die Welt.
Singura excepție care va fi făcută este aceea legată de porumbul MON810, a cărui cerere de autorizare va fi reînnoită deoarece, pentru moment, aceasta este singura plantă utilă modificată genetic, cultivată în Europa. Monsanto se va ocupa în continuare și cu asigurarea importurilor UE de alimente modificate genetic din SUA și America de Sud.
În rest, pe plan european, Monsanto dorește să își concentreze atenția pe comercializarea semințelor tradiționale. Un domeniu mai mult decât profitabil, conform Greenpeace, care estimează că aproximativ 90% din totalul semințelor vândute la nivel global provin de la Monsanto sau una din subsidiarele companiei.
Această decizie, afirmă cotidianul german, „reflectă decepția a numeroase companii biotehnologice în fața scepticismului UE față de OMG”.
„Deseori, UE ia deciziile sale cu mai mulți ani de întârziere. În timp ce porumbul de tip MON810 a fost admis în UE, mai multe state membre, printre care Franța, Germania și Italia l-au interzis la nivel național, ca urmare a inițiativelor cetățenești. Anul trecut, deja, grupul chimic german BASF a aruncat mănușa delocalizând centrala sa de biotehnologie vegetală în Statele Unite pentru că geniul genetic este atât de puternic contestat în Europa”, se afirmă în articol.
În România, porumbul MON810 s-a cultivat și se cultivă încă din anul 2007, numai de către cultivatorii autorizați de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Direcțiilor Județene pentru Agricultură și a Municipiului București.