• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mint julep

May 07, 2012 costachel Băuturi, Cocktailuri, Dicționar de băuturi, Dicționare 2


Pe scurt, mint julep, probabil cel mai cunoscut cocktail al „sudiștilor americani”, este o băutură în același timp dulceagă și răcoritoare, ale cărei ingrediente clasice sunt bourbon-ul, apa, zahărul și menta.

Un pic de istorie

Prima mențiune despre mint julep apare în volumul „Travels of Four Years and a Half in the United States of America”, scris de John Davis și apărut în 1803 la Londra: „puțină băutură spirtoasă, amestecată cu mentă, pe care o beau dimineața locuitorii Virginiei”. La rândul său, în „De la Pământ la Lună” (carte apărută în 1865), Jules Verne amintește și el mint julep-ul (capitolul 26): „băutură din whisky sau coniac și zahăr, aromată, care se toarnă peste cuburile de gheață și se garnisește cu mentă”. Și, mai aproape de zilele noastre, printre numeroșii autori care au făcut referiri la această băutură se numără F. Scott Fitzgerald (Marele Gatsby) și Ian Fleming (Diamonds Are Forever ș.a.).

Altminteri se consideră că acest cocktail a fost inventat în secolul al XVIII-lea, iar denumirea de julep (la un moment dat generică pentru băuturile dulci) provine din persanul Golâb (=apă de trandafiri). La început distilatul folosit ca bază nu era important (dovadă că John Davis nici n-a făcut vreo precizare), fiind folosit atât whiskey-ul, cât și ginul, brandy-ul sau chiar coniacul franțuzesc.

Tot la capitolul „rădăcini”, să mai notăm că unii (cam americano-centriști) cred că de la mint julep s-a inspirat creatorul anonim al mojito-ului. Trecând peste faptul că influența putea fi, poate chiar mai plauzibil, și inversă, trebuie totuși să subliniem că, la cele două celebre cocktailuri, zahărul și menta sunt folosite într-un mod cât se poate de asemănător.

Mint Julep și Kentucky Derby

Așa cum turneul de tenis de la Wimbledon nu poate fi imaginat fără căpșune cu frișcă, la fel în timpul tradiționalei curse de cai din Louisville, Kentucky Derby, acest cocktail este obligatoriu, o tradiție care datează din 1938. Timp de două zile sunt băute aproximativ 120.000 de pahare de mint julep, preparate însă obligatoriu, în urma unui contract publicitar încheiat acum aproape 20 de ani, cu Early Times, care nu e bourbon, ci Kentucky whiskey.

Rețetă și variante

Pentru un mint julep clasic aveți nevoie de

90 ml bourbon whiskey,
câteva fire de mentă,
zahăr tos, după gust,
gheață.

Curățați menta, puneți frunzele într-un mojar, adăugați zahărul, frecați bine, adăugați un pic de bourbon și așteptați un pic, să se elibereze aromele. Strecurați apoi într-un pahar, rotindu-l (ca la Sazerac) pentru a umezi bine pereții. Umpleți cu gheață, turnați restul de whiskey, decorați cu mentă și serviți (tradiția și fițele cer să fie oferit în pahar de argint, sau măcar metalic, special, care trebuie să fie brumat în momentul servirii băuturii)

Să notăm însă că, la fel ca și în cazul martini-ului, unde există o dezbatere interminabilă pe tema „shaken” sau „stirred”, se întâmplă și în cazul mint julep-ului: unii susțin că e mai bun dacă menta e zdrobită, ca mai sus, împreună cu zahărul, în timp ce alții cred că aroma este mai delicată și mai plăcută dacă, pur și simplu, se face o infuzie de mentă într-un sirop de zahăr.

Așa că, pentru vedea și această a doua versiune, mărunțiți frunzele, puneți-le într-un vas, turnați peste ele sirop de zahăr clocotit, acoperiți vasul și, când „ceaiul” de mentă s-a răcit, strecurați-l peste gheață și adăugați bourbonul.

Iar dacă de mojito am amintit deja, să mai notăm că, dacă folosiți votcă în loc de bourbon se cheamă că ați făcut un Kremlin Colonel. Și ar mai fi Gin Julep, Whiskey Julep, Pineapple Julep (zdrobiți puțin ananas proaspăt împreună cu menta), Georgia Mint Julep (cu brandy și rachiu de pere în loc de bourbon)…

Există și niște rude mai îndepărtate, cocktailurile cu numele generic Stinger, care sunt parfumate însă cu lichior de mentă, nu cu frunzele proaspete.

Foto: wikipedia

S-ar putea să vă intereseze și:

Mojito, băutura preferată a lui Hemingway Barbadian Gin Punch SwizzleȘapte cocktail-uri cu multă gheață Cocktail ManhattanManhattan. Cocktail-ul, nu cartierul Înghețată de castraveți cu mentă

  • bourbon, cocktail, menta, SUA, whiskey, zahar

2 thoughts on “Mint julep”

  1. aphextwinz 08/05/2012 at 08:32

    Nu ma mai joc. De la ora asta imi faceti pofta de mojito.

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/05/2012 at 09:54

      Eu speram că fac poftă de mint julep 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved