May 07, 2012 costachel Băuturi, Cocktailuri, Dicționar de băuturi, Dicționare 2
Pe scurt, mint julep, probabil cel mai cunoscut cocktail al „sudiștilor americani”, este o băutură în același timp dulceagă și răcoritoare, ale cărei ingrediente clasice sunt bourbon-ul, apa, zahărul și menta.
Prima mențiune despre mint julep apare în volumul „Travels of Four Years and a Half in the United States of America”, scris de John Davis și apărut în 1803 la Londra: „puțină băutură spirtoasă, amestecată cu mentă, pe care o beau dimineața locuitorii Virginiei”. La rândul său, în „De la Pământ la Lună” (carte apărută în 1865), Jules Verne amintește și el mint julep-ul (capitolul 26): „băutură din whisky sau coniac și zahăr, aromată, care se toarnă peste cuburile de gheață și se garnisește cu mentă”. Și, mai aproape de zilele noastre, printre numeroșii autori care au făcut referiri la această băutură se numără F. Scott Fitzgerald (Marele Gatsby) și Ian Fleming (Diamonds Are Forever ș.a.).
Altminteri se consideră că acest cocktail a fost inventat în secolul al XVIII-lea, iar denumirea de julep (la un moment dat generică pentru băuturile dulci) provine din persanul Golâb (=apă de trandafiri). La început distilatul folosit ca bază nu era important (dovadă că John Davis nici n-a făcut vreo precizare), fiind folosit atât whiskey-ul, cât și ginul, brandy-ul sau chiar coniacul franțuzesc.
Tot la capitolul „rădăcini”, să mai notăm că unii (cam americano-centriști) cred că de la mint julep s-a inspirat creatorul anonim al mojito-ului. Trecând peste faptul că influența putea fi, poate chiar mai plauzibil, și inversă, trebuie totuși să subliniem că, la cele două celebre cocktailuri, zahărul și menta sunt folosite într-un mod cât se poate de asemănător.
Așa cum turneul de tenis de la Wimbledon nu poate fi imaginat fără căpșune cu frișcă, la fel în timpul tradiționalei curse de cai din Louisville, Kentucky Derby, acest cocktail este obligatoriu, o tradiție care datează din 1938. Timp de două zile sunt băute aproximativ 120.000 de pahare de mint julep, preparate însă obligatoriu, în urma unui contract publicitar încheiat acum aproape 20 de ani, cu Early Times, care nu e bourbon, ci Kentucky whiskey.
Pentru un mint julep clasic aveți nevoie de
90 ml bourbon whiskey,
câteva fire de mentă,
zahăr tos, după gust,
gheață.
Curățați menta, puneți frunzele într-un mojar, adăugați zahărul, frecați bine, adăugați un pic de bourbon și așteptați un pic, să se elibereze aromele. Strecurați apoi într-un pahar, rotindu-l (ca la Sazerac) pentru a umezi bine pereții. Umpleți cu gheață, turnați restul de whiskey, decorați cu mentă și serviți (tradiția și fițele cer să fie oferit în pahar de argint, sau măcar metalic, special, care trebuie să fie brumat în momentul servirii băuturii)
Să notăm însă că, la fel ca și în cazul martini-ului, unde există o dezbatere interminabilă pe tema „shaken” sau „stirred”, se întâmplă și în cazul mint julep-ului: unii susțin că e mai bun dacă menta e zdrobită, ca mai sus, împreună cu zahărul, în timp ce alții cred că aroma este mai delicată și mai plăcută dacă, pur și simplu, se face o infuzie de mentă într-un sirop de zahăr.
Așa că, pentru vedea și această a doua versiune, mărunțiți frunzele, puneți-le într-un vas, turnați peste ele sirop de zahăr clocotit, acoperiți vasul și, când „ceaiul” de mentă s-a răcit, strecurați-l peste gheață și adăugați bourbonul.
Iar dacă de mojito am amintit deja, să mai notăm că, dacă folosiți votcă în loc de bourbon se cheamă că ați făcut un Kremlin Colonel. Și ar mai fi Gin Julep, Whiskey Julep, Pineapple Julep (zdrobiți puțin ananas proaspăt împreună cu menta), Georgia Mint Julep (cu brandy și rachiu de pere în loc de bourbon)…
Există și niște rude mai îndepărtate, cocktailurile cu numele generic Stinger, care sunt parfumate însă cu lichior de mentă, nu cu frunzele proaspete.
Foto: wikipedia
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Nu ma mai joc. De la ora asta imi faceti pofta de mojito.
Eu speram că fac poftă de mint julep 🙂