Nu sunt foarte convins că acest foarte gustos aperitiv ar trebui să se cheme chiar așa; însă atâta vreme cât e făcut în forme mici de tarte (10 cm diametru), mi s-a părut o denumire suficient de corectă. Dar cred că n-are rost să zăbovim prea mult asupra problemei, mai bine hai să vedem cum se fac gustărelele astea, că-s pe cât de simple, pe-atât de bune. În fond și la urma-urmei, cam asta contează, nu?
500 g cartofi, pe cât posibil de dimensiuni egale, 250 g cașcaval afumat, ulei extravirgin de măsline, sare,
Spălați bine cartofii și puneți-i la fiert, în coajă. Când sunt gata (aveți grijă, trebuie să rămână fermi) curățați-i, lăsați-i să se răcorească și tăiați-i felii.
Tăiați feliuțe și cașcavalul, scurgeți hamsiile și clătiți bine caperele. Ungeți bine 4 forme mici de tarte.
Puneți pe fundul fiecăreia un strat de cartofi (suprapuneți un pic feliile), apoi cașcaval, iar cartofi, iar cașcaval, decorați cu caperele și hamsiile.
Puneți tartele în cuptorul încins dinainte, la 200ºC, unde trebuie să stea cam 1 sfert de oră. Serviți-le calde.
Puteți decora, firește, și altfel aperitivele astea (cu ardei gras sau cu roșii, de pildă), după cum firește că și brânza ar putea suferi oareșce substituiri.
Cât despre vin, la varianta de mai sus aș zice Aligoté, altminteri alb sec, dacă rămâne o tartă lacto-legumicolă, eventual roșu, dacă strecurați prin narațiune și ceva cărnuri.