• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mierea cu urme de OMG poate fi comercializată doar cu autorizație

Sep 07, 2011 costachel Știri 2


Prezența în miere a polenului provenit de la porumb modificat genetic, chiar și într-o cantitate infimă, împiedică o comercializare a mierii fără autorizație prealabilă, a hotărât Curtea Europeană de Justiție (CEJ).

Această decizie ar putea da noi argumente celor care contestă cultivarea de plante modificate genetic (OMG).

„Mierea și suplimentele alimentare care conțin polen provenit de la un OMG sunt articole de consum produse pornind de la OMG-uri care nu pot fi comercializate fără autorizație prealabilă”, a afirmat CEJ în hotărârea sa.

„Cu OMG” pe etichetă

Până în prezent, o reglementare a Uniunii Europene impunea ca produsele să fie etichetate cu mențiunea „cu OMG” doar dacă ele conțin 0,9 % sau mai mult OMG. Potrivit textului, etichetarea „cu OMG” nu era obligatorie în cazul prezenței „accidentale” de OMG sau „inevitabilă tehnic”, prin polenizare, de exemplu.

Așadar, potrivit CEJ, este mai puțin important dacă polenul provenit de la porumb modificat genetic a fost introdus în miere în mod intenționat sau accidental. „Obligativitatea obținerii unei autorizații pentru comercializare există indiferent de proporția de material genetic modificat din produsul în cauză”, a precizat tribunalul.

Curtea a admis că acest polen nu mai reprezintă în sine un OMG în măsura în care el și-a pierdut capacitatea de reproducere și se dovedește lipsit de orice capacitate de a transfera material genetic.

Totuși, se subliniază în hotărâre, „produse precum mierea și suplimentele alimentare care conțin un astfel de polen reprezintă produse alimentare care conțin ingrediente realizate pornind de la un OMG în sensul reglementării” care impune o punere pe piață numai după autorizare.

Justiția europeană a fost chemată să se pronunțe într-un diferend dintre un apicultor german și landul Bavaria (sudul Germaniei), proprietarul unor terenuri pe care a fost cultivat, în ultimii ani, porumb MON810, un OMG al grupului american Monsanto, în scopul efectuării unor cercetări științifice. (Agerpres)

S-ar putea să vă intereseze și:

Mierea și palinca românească au succes la nemți Mierea, o avere ignorată de statul român Cartofi prajitiAlimentele grase nu ne afectează doar greutatea, ci și creierul Sfeclă roșieDoar 13% dintre elevii francezi știu ce-i aia sfeclă

  • miere, Nutritie, sanatate, UE

2 thoughts on “Mierea cu urme de OMG poate fi comercializată doar cu autorizație”

  1. cofi 08/09/2011 at 11:43

    In primul rand sa nu te superi pe mine. In romana se spune organism modificat genetic=OMG, in engleza se spune genetically modified organism=GMO, de unde a scos desteptul care a scris articolul OGM??

    In al doilea rand imi rezerv dreptul de a cerceta cu ochii mei hotararea CEJ ca vad ca nici la abrevieri nu s-a descurcat, daca uita un adverb pe acolo, se schimba multe in dispozitivul unei decizii!

    Reply ↓
  2. costachel Post author08/09/2011 at 13:58

    Dintr-o limbă oficială a UE, adică franceza. Organisme génétiquement modifié. Am modificat în text, să fie românește, și mulțumesc frumos că mi-ai zis. Asta e, îmi scăpase, scuze 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved