• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mic dicționar de modificări genetice, sau ce înseamnă, de fapt, OMG

Sep 21, 2012 costachel Mozaic, Nutritie 2


Porumb OMG

Pentru că recentul scandal OMG a dat naștere la o grămadă de comentarii aiurea, făcute de cetățeni interesați sau doar neinformați, nu strică puțină ordine în termeni, pentru a putea înțelege exact despre ce-i vorba în cazul Organismelor Modificate Genetic (OMG). Mai ales că americanii (din motive care-i privesc personal) includ în definiția legală a OMG atât ingineria genetică, cât și selecția artificială. Ambele făcute de om, dar cât se poate de diferite în esența lor. Și cum destui ziariști par să nu agreeze decât sursele americane…

Selecție naturală

Mecanismul fundamental al evoluției speciilor de plante și de animale. Bazele înțelegerii teoretice a procesului au fost puse de Charles Darwin în Originea speciilor (apărută în 1859), titlul complet al lucrării fiind Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență.

Selecție artificială

Intervenția omului în procesul de selecție naturală, prin alegerea exemplarelor mai valoroase și folosirea lor pentru reproducere. S-a practicat empiric încă din cele mai vechi timpuri. A căpătat valențe noi după apariția lucrării lui Darwin, când studierea acestui domeniu a luat amploare. Au putut fi create astfel noi soiuri de plante și animale.

Inginerie genetică

Este acea ramură a geneticii care modifică în laborator genomul organismelor vii, astfel încât să le confere acestora caracteristicile dorite de om. Genele pot fi transferate între specii diferite (proces imposibil în natură), și nu doar în cadrul aceleiași specii. Majoritatea aplicațiilor sale comerciale sunt în domeniul medical (insulina de sinteză) și agricol.

OMG (Organism Modificat Genetic)

Organism viu al cărui patrimoniu genetic a fost modificat de om în laborator, prin inginerie genetică (repet, definiție europeană, cea americană incluzând aici, întâmplător sau nu, și selecția artificială).

Organism Modificat Genetic (denumit uneori și Organism Transgenic) este termenul cel mai folosit pentru a defini o plantă de cultură sau un animal aparent normal cărora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică, li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietăți noi. Primele OMG au fost cultivate în 1993.

Schematizând, în domeniul agricol există 3 categorii principale de organisme modificate genetic: OMG cu rezistență sporită la ierbicide (de preferință produse de aceeași firmă, precum gama Roundup de la Monsanto), OMG cu proprietăți insecticide (gama Bt a aceluiași producător) și OMG cu proprietăți îmbunătățite (rezistență la boli, calități nutritive sporite, menținere mai îndelungată în stare proaspătă după recoltare etc.)

Organisme transgenice

Dacă de multe ori înseamnă același lucru ca și OMG, unii folosesc termenul pentru a diferenția organismele „încrucișate” (de pildă vegetale cărora li s-au transferat gene de origine animală). Un exemplu: deja menționatele produse Bt de la Monsanto, adică plante (bumbac, soia, porumb) cărora li s-au adăugat gene provenite de la o bacterie, Bacillus thuringiensis (de aici Bt).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vaci modificate genetic pentru a produce lapte asemănător cu cel uman Fără zahăr nu înseamnă și sănătos Soia modificata geneticPreședintele Romalimenta: importurile de soia modificată genetic trebuie interzise Ce contine un iaurt cu fructeCe conține, de fapt, un iaurt cu fructe?

  • agricultura, dictionar, Monsanto, OMG

2 thoughts on “Mic dicționar de modificări genetice, sau ce înseamnă, de fapt, OMG”

  1. aphextwinz 25/09/2012 at 09:50

    Chiar vorbeam cu cineva de peste ocean zilele trecute despre OMG si a zis ca e imposibil sa se incruciseze gene animale cu vegetale, cand asta e de cam cand au inceput sa se cultive rosii in Alaska. O sa ii dau link la articolul dvs.

    Multa sanatate.

    Reply ↓
  2. costachel Post author26/09/2012 at 09:35

    Și n-am mai complicat discuția cu genele sintetice… 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved