UNESCO a înscris săptămâna trecută metoda georgiană antică de vinificare în kvevri pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. O veste mai mult decât îmbucurătoare pentru statul gruzin și podgorenii săi deoarece, pe lângă satisfacția recunoașterii istorice și culturale, această măsură reprezintă și un mijloc de promovare pentru vinurile georgiene.
În acest sens, Lado Uzunashvili, viticultor la Château Mukhrani, a declarat pentru Decanter:
„Această recunoaștere din partea UNESCO ne va ajuta să ne promovăm metoda noastră tradițională de vinificație. Dar ea va permite Georgiei să-și revendice bazele vinificării, ce nu vor mai putea fi contestate.”
Conform declarației UNESCO, vinul joacă un rol extrem de important în viața georgienilor, mai ales în cazul celebrării unor ritualuri laice sau religioase. Pivnița de vinuri este în continuare considerată ca fiind locul cel mai sacru al căminului. Iar tradiția de vinificare în kevri definește viața comunităților locale și reprezintă o componentă esențială a identității culturale și a istoriei gruzine.
Ce este acela kvevri
Un kvevri (ortografiat uneori și „qvevri”) este un recipient de lut în formă de ou, folosit pentru vinificare, maturare și păstrare. Mărturiile arheologice indică faptul că primele kvevri au fost făcute și utilizate cu 8.000 de ani în urmă.
Procesul de vinificare se realizează prin presarea strugurilor și turnarea mustului, împreună cu sâmburi, pielițe și ciorchini, într-un astfel de vas, care apoi este închis și îngropat în pământ timp de 5-6 luni.
Aceasta practică a început recent să se răspândească și în alte țări, precum Armenia, Slovenia, Croația, Italia și Statele Unite.
Păi presupun că bun, ținând cont că metoda este preluată, iaca, și de alții. Încă n-am dat peste vreun vin georgian tradițional, dar nu mi-am pierdut speranța 🙂
Si oare cum iese vinul dupa metoda asta? CHiar as fi curioasa.
Păi presupun că bun, ținând cont că metoda este preluată, iaca, și de alții. Încă n-am dat peste vreun vin georgian tradițional, dar nu mi-am pierdut speranța 🙂