• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Merlucius cu sos de roșii

May 29, 2008 costachel Rețete, Rețete cu pește 2


Merlucius cu sos de rosii

Țineți minte cam cât de hulit era sărmanul merlucius în vremea lui Ceaușescu, pe glorioasele timpuri ale lui „nici o masa fără pește“? Și absolut pe nedrept dragii mei, căci avem de-a face un pește alb foarte bun. N-are nici oase, se găsește pe toate drumurile, nu-i deloc scump, ce mai, dacă uităm de reflexul condiționat al respingerii lui numai pentru că, la un moment dat, ne-a fost băgat forțat pe gat, e perfect. N-o fi având el subtilitatea șalăului, dar are o carne fină și nu chiar atât de friabilă, deci foarte nimerită pentru preparații cu sosuri (și pentru pané-uri, între noi fie vorba), taman precum cea de mai jos.

Pentru 4 amatori de pește necesarul cuprinde

800 g merlucius (tăiat în 8 bucăți),
5 sardele în ulei,
600 g roșii, curățate de pieliță,
2 cepe,
3 căței de usturoi, zdrobiți,
120 g măsline negre,
25 g capere,
1 linguriță de rozmarin uscat (dar feriți-vă de varianta măcinată!),
ulei de măsline,
sare și piper.

Tocați mărunt sardelele și puneți-le la călit în 3 linguri de ulei. Curățați ceapa, tăiați-o în felii de circa 5 mm și puneți-o și pe ea în tigaie. Adăugați rozmarinul și usturoiul, căliți până se înmoaie ceapa, adăugați puțină apa și sărați.

Tocați roșiile (nu prea mărunt), răsturnați-le peste sosul în curs de formare și fierbeți totul timp de 20 de minute. Scurgeți bine caperele și presărați-le peste sos, împreună cu măslinele.

Încă 5 minute de fiertură și adăugați peștele (pe care, firește, ați avut grija să-l decongelați perfect), care trebuie și el să mai stea 10 minute.

Presărați sau nu cu pătrunjel tocat, după plac, iar ideea de bază pentru servire este că mâncarea trebuie să fie foarte fierbinte.

Vinul pentru acest merlucius cu sos de roșii? Aligoté, firește, că doar e vorba despre pește.

S-ar putea să vă intereseze și:

Fileuri de merlucius cu creveți, dovlecei și șofranFileuri de merlucius cu creveți, dovlecei și șofran Chiftelute de peste cu sos de rosiiChifteluțe de pește cu sos italian de roșii Pește la cuptor cu sos de roșii Penne cu vinete, dovlecei și roșii

  • capere, ceapa, masline, merlucius, peste, reteta, rosii, sardele, tigaie, usturoi

2 thoughts on “Merlucius cu sos de roșii”

  1. Gurmandel 27/10/2014 at 11:46

    Era si este un peste foarte bun… In stare proaspata este exceptional! Amintiri din armata… 🙂

    Reply ↓
  2. costachel Post author27/10/2014 at 13:50

    Subscriu 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved