• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Melitzanes papoutsakia, sau vinete umplute grecești

Sep 18, 2009 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete celebre, Retete cu carne de vită, Rețete cu legume, Rețete de tocături 2


Melitzanes papoutsakia

De fapt, titlul e nițel incorect, în sensul că grecii mai au, în afară de Melitzanes papoutsakia și un alt fel de vinete umplute cu carne, mult mai asemănătoare cu ale noastre, numite Melitzanes gemistes me kima. Dar, din cate știu, Melitzanes papoutsakia e varianta sărbătorească (și celebră!), cea amintită mai sus fiind mai curând ruda săracă, varianta de zi cu zi. Dar gata cu vorbăria introductivă, mai bine să trecem la treaba, că e ceva de povestit.

Pentru 6-8 persoane dotați-vă cu

8-10 vinete mici (că aproape sigur cineva o să vrea un supliment),
0,75-1 kg de carne tocata (de vită, în mod normal, dar puteți improviza),
1-2 cepe, 2 căței de usturoi (facultativ),
2-3 roșii,
500 g sos alb gros (sau bechamel),
200 g unt,
150 g cașcaval (că o să găsiți mai greu kefalotýri),
100 g pesmet,
1 legătură de pătrunjel, spălat, curățat și tocat,
ulei de măsline,
sare și piper.

Spălați vinetele, curățați-le, eliminați codițele și tăiați-le pe lung. Scobiți-le cu grija, să vă rămână la sfârșit niște „pereți“ groși de circa 1 cm. Ungeți-le bine cu ulei și coaceți-le în cuptor, la foc iute, până se fac aurii.

Scoateți-le, aliniați-le pe o tava încăpătoare și umpleți-le cu carnea călită în prealabil în ulei, împreuna cu ceapa tocată, eventualul usturoi, totul stins cu roșiile trecute prin separatorul de semințe și condimentat cu sare, piper și pătrunjel. Turnați peste fiecare vânătă umplută 2-3 linguri de sos alb și presărați cașcavalul amestecat cu pesmet.

Puneți deasupra bucățele mici de unt (sau turnați unt topit) și cu asta basta, la cuptor cu Melitzanes papoutsakia. Trebuie să stea, la foc iute, cam 15-20 de minute, ca să se rumenească frumos. Și să nu uit: în principiu tava n-ar trebui să fie unsă, dar dacă prudenta vă îndeamnă la asta, n-am cum să ma opun.

Ce bem la Melitzanes papoutsakia? Păi dacă tot au intrat pe piața româneasca vinuri grecești, la un Agiorgitiko m-ar duce gândul prima oara.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinete umpluteVinete umplute Vinete umplute de Alain DucasseVinete umplute de Alain Ducasse Roșii umplute cu vinete în stil mediteraneean Vinete pentru iarnă, împănate, umplute și murate

  • cascaval, cuptor, Grecia, sos alb, tocatura, umplut, vinete

2 thoughts on “Melitzanes papoutsakia, sau vinete umplute grecești”

  1. adrian 06/08/2013 at 09:34

    Mulțumesc pentru informație. Am intrat pe linkul melitzanes…… și ai dreptate. Ceea ce am făcut eu este chiar asta și este excelentă. Da, știu, sunt foarte modest. Recunosc că atunci când navighez printre rețete, sunt mai atras de cele turcești (substitui oaia cu porc, adevărat) decât de cele grecești. De la greci îmi place ouzo, de fapt este chiar favorita mea…..

    Reply ↓
    1. costachel Post author06/08/2013 at 10:23

      Acuma, între noi fie vorba, Dumnezeu mai știe care-s turcești și care-s grecești (vezi disputa crâncenă dintre cele două nații vecine și deloc prietene pe tema paternității musacalei!). Și nici nu prea contează, de fapt, principalul e să găsim idei bune și gustoase 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved