• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Marian Timofti: gustul consumatorului poate și trebuie să fie format!

Feb 10, 2012 costachel Eveniment, Interviuri, Mozaic 0


Marian Timofti, președinte al Organizației Somelierilor din România 2011 și somelier profesionist cu o experienta de 19 ani în domeniu, va întâmpina producătorii de vin și vizitatorii Festivalului Provino – Vin, Arta, Gastronomie de la Cluj-Napoca. O personalitate recunoscută prin activitatea desfășurată, acesta salută inițiativa organizatorilor festivalului de a propaga cultura vinului și îndeamnă clujenii să cunoască vinuri adevărate

 Cum vedeți dumneavoastră importanța organizării unui festival de vin în Transilvania, în Cluj-Napoca?

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania, un oraș de “tranzit” pentru turiștii care vin sau pleacă din România, este un oraș în care industria ospitalității nu poate avea decât de câștigat de pe urma unui festival ca Provino. Cred ca cei din Cluj vor fi foarte receptivi și se vor implica în susținerea acestei manifestări de promovare și educare oeno-gastronomică a cetățenilor.

La Cluj, cu ocazia altor manifestări din domeniu, ma refer aici la Campionatul de gătit în aer liber, am întâlnit oameni cu care mi-a făcut o deosebita placere sa colaborez, datorita educației lor, a spiritului de 
ospitalitate foarte dezvoltat. Cei care-și aduc aminte de degustarea cu peste 80 de persoane pot confirma ca a fost o adevărată reușită doar datorită lor, participanților, în proporție de 75%, și doar 25% putem afirma ca a revenit somelierilor care au organizat-o. Clujul este un oraș care are nevoie de o asemenea manifestare, ce poate aduce o schimbare în consumul de vin de calitate, și de stimulare a interesului celor din industria ospitalității pentru oferta pe care o va pune la dispoziția clienților

Care va fi implicarea OSR în cadrul Festivalului?

Ca Organizație de somelieri, pot spune ca ma pot bizui pe sprijinul comunității din Cluj, colegi foarte activi în toate evenimentele la care i-am solicitat. Cum bine știți, au participat și la Provino din Iași
. Cred că vom avea rezultate foarte bune și la Cluj, dacă vom promova aceasta Școală a Vinului. Mai sper sa găsim fondurile necesare organizării unui concurs de somelărie – faza Transilvania – care să fie parte integranta a evenimentului național, cu finalizare la București, după efectuarea celorlalte faze zonale: Moldova și Muntenia.

Ne dorim un concurs la care să poată participa toți somelierii din România, indiferent de asociația din care fac parte. 

Experiența pe care o vom câștiga, participând la acest concurs, este benefică tuturor somelierilor cu mai multă sau mai puțină vechime în breaslă. Vom încerca să ne implicăm activ, în toate etapele de desfășurare ale acestui festival al vinului, deoarece scopul este comun: promovarea produselor de calitate, îndrumarea consumatorilor la un consum moderat și adecvat.

Există un specific al pieței de consum de vin din Transilvania, comparativ cu celelalte regiuni?

Am avut ocazia sa întâlnesc la Cluj amatori de vinuri de calitate, oameni care „cochetează” la propriu cu producătorii ce au vinuri din gama HoReCa, dar și cu vinotecile care prezintă o gamă mai variată – importuri, game premium, ediții limitate, sau chiar unice etc.

Sigur că, în comparație cu alte regiuni, consumul de vin nu este foarte ridicat, dar nici nu lasă de dorit. La Cluj se consuma calitatea.

 Cu cât vor avea loc mai multe manifestări în care vom reuși să demonstram oamenilor efectele benefice ale unui consum moderat de vin, să le punem la dispoziție vinuri de calitate și să încercăm să dialogam pe aceasta temă foarte controversată – vinul, cu atât vom reuși sa stârnim și mai mult interesul consumatorului.

Un mesaj pentru vizitatorii Festivalului Provino?

Nu e greu de adresat un mesaj clujenilor, care, așa cum vă spuneam, sunt dornici de noutăți, sunt primitori și buni cunoscători ai produselor de calitate: Veniți la Provino Cluj-Napoca! Vizitați standurile producătorilor, unde somelierii își vor demonstra calitățile de povestitori și de cunoscători ai vinului, înscrieți-va la Școala Vinului, unde vă vom delecta cu arta servirii, degustării și asocierii vinului cu mâncarea.

Dar un mesaj pentru producătorii de vin?

Cu aceasta întrebare atingeți o latură foarte sensibila a acestei industrii: producătorul.
 Noi, somelierii, le mulțumim celor care vor participa, celor care au susținut și susțin în continuare aceste manifestări. Ei sunt cei care ne ajută la educarea consumatorilor și la implementarea calității în HoReCa. Ei sunt cei care pun umărul, alături de organizatori, somelieri, promotori, reviste de specialitate etc la ridicarea nivelului unui consum de calitate, a unui consum conștient, responsabil și corect al vinului.

Celor care, în general, nu participă, sau care participă doar la manifestările din capitală, nu putem decât să le uram mult succes în activitate, să-i asiguram că vom acorda aceeași atenție produselor lor, despre care știm ca au o calitate foarte bună, dar nu le vom putea răspunde la întrebarea: „De ce vinurile mele nu sunt solicitate în cutare sau cutare regiune? Iar atunci când sunt solicitate, de ce nu sunt apreciate la adevărata valoare?”

Am să vă povestesc cum am reușit sa demonstrez la un festival de acest gen care sunt gusturile consumatorilor: am așezat o masă pentru 
șase persoane în standul somelierilor, am pus câte trei pahare în fața fiecărui scaun și am invitat, din rândul publicului, câte șase persoane, pe rând, la o degustare în „orb” (sticle acoperite). Am servit un vin de retail de 4,5 lei (2,5 litri), un altul de cea mai buna calitate și un vin mediu (nu dam nume de vinuri sau de producători, nu acesta este scopul). Majoritatea participanților la degustare au apreciat vinul de 4,5 lei, adică 60%, pe cel mediu, 25%, indicând paharele 1 și 3. De ce oare? Așa este format gustul consumatorilor, care recunosc în acel pahar ceva ce… consumă zilnic. Celalalt vin, „necunoscutul”, nu era apreciat sau, mai corect spus, nu era înțeles la adevărata valoare.

Morala? Veniți, stimați producători, la toate manifestările din domeniu, prezentați capodoperele realizate în crame, ajutați la culturalizarea enologică a României și încurajați încercările noastre de schimbare în bine a gustului! (interviu realizat de AB Plus)

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinul trebuie să fie o revelație Noutăți de la Vinarte și Gramma pentru Provino Cluj Ce pregătesc Murfatlar și Crama Oprișor pentru Provino Cluj Concurs de vinuri românești la Festivalul Provino de la Cluj

  • interviu, Marian Timofti, OSR 2011, Provino, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved