Un dulce foarte spectaculos, bun de bun și deloc scump, ce altceva ne-am putea dori? Mai ales că ar putea poposi, fără nici o problema, și pe o masa sărbătorească, nu numai pe una obișnuită. E drept, cere oleacă de muncă, dar nu foarte multă (cam într-o ora-s gata mandarinele noastre flambate).
Ce ne trebuie?
8 mandarine, 75 g unt, 175 g zahăr, 300 ml zeamă de portocale, 1 lămâie, coaja de la 1 portocală, 4 linguri de Cointreau (sau alt lichior bun de citrice).
Curățați mandarinele, eliminați cu grijă toate filamentele albe și puneți fructele (care trebuie să rămână întregi) într-un castron. Radeți coaja lămâii și stoarceți-o de zeamă. Tăiați julienne coaja de portocală.
Puneți untul și zahărul într-o cratiță cu fund gros și fierbeți la foc moale până când zaharul se topește și compoziția devine aurie. Luați de pe foc, turnați zeama de portocală, amestecați bine, adăugați sucul de lămâie și cojile de lămâie și portocală.
Amestecați, puneți din nou pe foc, tot mic, și fierbeți până se omogenizează (circa 15 minute), după care continuați fierberea cât e cazul, ca să scadă sosul asta dulce.
Încălziți lichiorul, turnați-l peste sos și flambați. Când se stinge flacăra, vărsați amestecul peste mandarine. Întoarceți-le cu grijă pe toate părțile, ca să fie bine unse peste tot și, până când se răcește bine desertul, stropiți des mandarinele cu sosul care se scurge.
Puneți-le în frigider și lăsați-le acolo până în momentul servirii.
Vin? N-aș crede. Mai curând să oferim doamnelor un lichior de portocale (sau, de ce nu?, o cremă de whisky, pentru contrastul gusturilor), iar bărbații n-au decât să aștepte cafeaua pentru a-și sorbi, în liniște, paharul de coniac.