• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncărică de purcel cu conopidă

Oct 13, 2015 costachel Mâncăruri cu conopidă, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete cu legume 5


Mâncărică de purcel cu conopidă

De ce-am preferat gingașa formulare mâncărică de purcel cu conopidă unei mai bărbătești intitulări precum mâncare de porc cu (aceeași) conopidă? Nu știu sigur, poate fiindcă preparația ce urmează mai la vale e una destul de delicată încât prezența diminutivelor să o reprezinte mai bine. Dar zic că n-are rost să dezvolt aici subiectul, deoarece mi s-ar părea lejer inutil să fac o introducere prea amplă pentru o mâncare pe cât de gustoasă, pe-atât de simplă.

Drept pentru care vă propun să trecem repede la treabă, că n-avem mare lucru de făcut. Și începem, firește, cu aprovizionarea, așa că treceți dumneavoastră pe listă

1 conopidă frumoasă (cam 1 kg, să zicem, după curățare)
1-2 linguri de oțet,
1 kg carne (macră!) de porc,
2 cepe, curățate și tocate,
1 morcov, tăiat zaruri (sau felioare)
1 conservă de roșii cubulețe (400 g),
1 păhărel de vin alb sec,
ulei cât să acopere în strat subțire fundul cratiței,
verdeață (mărar&pătrunjel), curățată, spălată și fin tocată,
sare și piper.

Curățați conopida, așezați-o într-o cratiță încăpătoare, turnați 1-2 linguri de oțet, acoperiți-o cu apă rece și lăsați-o în pace vreo oră. (De ce? Păi ca să eliminăm eventualii viermi prezenți. E drept, în treizeci de ani o singură dată l-am întâlnit pe domnul vierme, dar e un motiv suficient ca să mă țin de ritualul ăsta.). Clătiți-o apoi bine, desfaceți-o buchețele și lăsați-o la uscat într-o strecurătoare.

Spălați carnea, uscați-o, tăiați-o cubulețe. Încingeți uleiul într-o cratiță (de fontă emailată ar fi perfectă). Căliți carnea pe toate părțile, până începe să prindă puțină culoare. Adăugați ceapa și morcovul, sărați, continuați călirea câteva minute. Turnați vinul, amestecați, puneți capacul, micșorați focul și lăsați la înăbușit. Când (și dacă) ziceți că lichidul a scăzut prea mult, completați cu vin.

Puneți la fiert niște apă într-o cratiță încăpătoare. Adăugați 1 lingură de sare la litrul de apă și, când dă în clocot, opăriți conopida 5 minute (să zic „blanșați” pentru cei care au descoperit gătitul în ultimul cincinal? Iaca, am zis!). Răsturnați-o totul în strecurătoare și răcoriți-o bine cu apă rece, să se oprească din fiert, că nimănui nu-i place conopida fleașcă.

Când s-a frăgezit bine carnea, adăugați roșiile și buchețelele opărite, amestecați cu grijă. Așteptați preț de vreo 2-3 clocote și presărați verdeața. Reglați de sare și piper, amestecați pentru ultima oară, puneți capacul, stingeți focul. Mai aveți răbdare vreun sfert de oră și chemați lumea la masă.

Ca primă variantă, și mai ales dacă ziceți că-i prea mult sos, un stagiu final de vreo 20 de minute la cuptor (175ºC) nu-i rău deloc. Apoi firește că în loc de conopidă ar putea fi brocoli (dar opărit mai scurt, doar 2 minute), iar în loc de porc am putea folosi pui sau vită, doar că timpii de înăbușire nu vor mai fi, desigur, aceeași.

Ce bem la mâncărica de purcel cu conopidă? Păi n-aș zice chiar roșu, că nu prea mă lasă conopida, parcă aș opta pentru un roze, cu condiția însă ca acesta să nu fie exploziv, din genul toate fructele pământului, că n-are de ce (dar dacă găsiți o Băbească sau un Burgund, adică un roșu ușor, nu ezitați!). În schimb, dacă înlocuim purcelul cu pui e simplu, cam orice vin alb prefiloxeric zglobiu (Zghihară, Plăvaie, Crâmpoșie etc.) se va împăca perfect cu mâncărica noastră.

S-ar putea să vă intereseze și:

Iahnie de conopidăIahnie de conopidă Conopida cu carne de porc Supă-cremă de conopidăSupă-cremă de conopidă Iahnie de ciuperci cu conopidăIahnie de ciuperci cu conopidă

  • ceapa, conopida, porc, pui, rosii, vita

5 thoughts on “Mâncărică de purcel cu conopidă”

  1. Detop 14/10/2015 at 12:57

    Este perfecta reteta asta! S-a umplut piata de conopida, deci merita incercata. Eu as alege sa o fac cu pui, mai ales ca ma asteapta un vinisor bun in camara.

    Reply ↓
  2. Diana 30/10/2015 at 15:55

    Cat de bine arata.. si sunt sigura ca si gustul este pe masura aspectului ei. Carnea de porc mi s-a parut intotdeauna ca are gustul cel mai bun dinte aproape toate carnurile. Pusa intr-o astfel de mancare nu face decat sa se implice intr-o explozie de gusturi puternice. Daca se mai pune si vin alb, deja e ceva incredibil. Multumesc mult de reteta!

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/11/2015 at 14:44

      Cu plăcere!

      Reply ↓
  3. Carmen 10/12/2015 at 00:14

    Din cauza unor probleme, nu prea pot sa mananc porc, insa cei din familia mea adora aceasta carne. Daca le voi gati reteta asta, sigur se vor bucura mult de ea. Poate voi incerca sa-l inlocuiesc cu un alt tip de carne, sa speram ca va merge.

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/12/2015 at 17:33

      N-are de ce să nu meargă. Doar cu adaptarea timpilor de fierbere 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved