De ce-am preferat gingașa formulare mâncărică de purcel cu conopidă unei mai bărbătești intitulări precum mâncare de porc cu (aceeași) conopidă? Nu știu sigur, poate fiindcă preparația ce urmează mai la vale e una destul de delicată încât prezența diminutivelor să o reprezinte mai bine. Dar zic că n-are rost să dezvolt aici subiectul, deoarece mi s-ar părea lejer inutil să fac o introducere prea amplă pentru o mâncare pe cât de gustoasă, pe-atât de simplă.
Drept pentru care vă propun să trecem repede la treabă, că n-avem mare lucru de făcut. Și începem, firește, cu aprovizionarea, așa că treceți dumneavoastră pe listă
1 conopidă frumoasă (cam 1 kg, să zicem, după curățare) 1-2 linguri de oțet, 1 kg carne (macră!) de porc, 2 cepe, curățate și tocate, 1 morcov, tăiat zaruri (sau felioare) 1 conservă de roșii cubulețe (400 g), 1 păhărel de vin alb sec, ulei cât să acopere în strat subțire fundul cratiței, verdeață (mărar&pătrunjel), curățată, spălată și fin tocată, sare și piper.
Curățați conopida, așezați-o într-o cratiță încăpătoare, turnați 1-2 linguri de oțet, acoperiți-o cu apă rece și lăsați-o în pace vreo oră. (De ce? Păi ca să eliminăm eventualii viermi prezenți. E drept, în treizeci de ani o singură dată l-am întâlnit pe domnul vierme, dar e un motiv suficient ca să mă țin de ritualul ăsta.). Clătiți-o apoi bine, desfaceți-o buchețele și lăsați-o la uscat într-o strecurătoare.
Spălați carnea, uscați-o, tăiați-o cubulețe. Încingeți uleiul într-o cratiță (de fontă emailată ar fi perfectă). Căliți carnea pe toate părțile, până începe să prindă puțină culoare. Adăugați ceapa și morcovul, sărați, continuați călirea câteva minute. Turnați vinul, amestecați, puneți capacul, micșorați focul și lăsați la înăbușit. Când (și dacă) ziceți că lichidul a scăzut prea mult, completați cu vin.
Puneți la fiert niște apă într-o cratiță încăpătoare. Adăugați 1 lingură de sare la litrul de apă și, când dă în clocot, opăriți conopida 5 minute (să zic „blanșați” pentru cei care au descoperit gătitul în ultimul cincinal? Iaca, am zis!). Răsturnați-o totul în strecurătoare și răcoriți-o bine cu apă rece, să se oprească din fiert, că nimănui nu-i place conopida fleașcă.
Când s-a frăgezit bine carnea, adăugați roșiile și buchețelele opărite, amestecați cu grijă. Așteptați preț de vreo 2-3 clocote și presărați verdeața. Reglați de sare și piper, amestecați pentru ultima oară, puneți capacul, stingeți focul. Mai aveți răbdare vreun sfert de oră și chemați lumea la masă.
Ca primă variantă, și mai ales dacă ziceți că-i prea mult sos, un stagiu final de vreo 20 de minute la cuptor (175ºC) nu-i rău deloc. Apoi firește că în loc de conopidă ar putea fi brocoli (dar opărit mai scurt, doar 2 minute), iar în loc de porc am putea folosi pui sau vită, doar că timpii de înăbușire nu vor mai fi, desigur, aceeași.
Ce bem la mâncărica de purcel cu conopidă? Păi n-aș zice chiar roșu, că nu prea mă lasă conopida, parcă aș opta pentru un roze, cu condiția însă ca acesta să nu fie exploziv, din genul toate fructele pământului, că n-are de ce (dar dacă găsiți o Băbească sau un Burgund, adică un roșu ușor, nu ezitați!). În schimb, dacă înlocuim purcelul cu pui e simplu, cam orice vin alb prefiloxeric zglobiu (Zghihară, Plăvaie, Crâmpoșie etc.) se va împăca perfect cu mâncărica noastră.
Este perfecta reteta asta! S-a umplut piata de conopida, deci merita incercata. Eu as alege sa o fac cu pui, mai ales ca ma asteapta un vinisor bun in camara.
Cat de bine arata.. si sunt sigura ca si gustul este pe masura aspectului ei. Carnea de porc mi s-a parut intotdeauna ca are gustul cel mai bun dinte aproape toate carnurile. Pusa intr-o astfel de mancare nu face decat sa se implice intr-o explozie de gusturi puternice. Daca se mai pune si vin alb, deja e ceva incredibil. Multumesc mult de reteta!
Din cauza unor probleme, nu prea pot sa mananc porc, insa cei din familia mea adora aceasta carne. Daca le voi gati reteta asta, sigur se vor bucura mult de ea. Poate voi incerca sa-l inlocuiesc cu un alt tip de carne, sa speram ca va merge.
Este perfecta reteta asta! S-a umplut piata de conopida, deci merita incercata. Eu as alege sa o fac cu pui, mai ales ca ma asteapta un vinisor bun in camara.
Cat de bine arata.. si sunt sigura ca si gustul este pe masura aspectului ei. Carnea de porc mi s-a parut intotdeauna ca are gustul cel mai bun dinte aproape toate carnurile. Pusa intr-o astfel de mancare nu face decat sa se implice intr-o explozie de gusturi puternice. Daca se mai pune si vin alb, deja e ceva incredibil. Multumesc mult de reteta!
Cu plăcere!
Din cauza unor probleme, nu prea pot sa mananc porc, insa cei din familia mea adora aceasta carne. Daca le voi gati reteta asta, sigur se vor bucura mult de ea. Poate voi incerca sa-l inlocuiesc cu un alt tip de carne, sa speram ca va merge.
N-are de ce să nu meargă. Doar cu adaptarea timpilor de fierbere 🙂