Are Păstorel multe rețete extraordinare, dar cea care urmează mai la vale e, de departe, una din preferatele mele pe timp de vară. Este, dacă vreți, cea mai ingenioasă idee de a scoate vinetele coapte și ardeii așijderea din inevitabilele salate și de a le da un alt scop în viață. Și, cu precizarea că ar trebui să vă dotați cu
3 vinete, 1 kg de ardei grași, 1 kg de roșii, 1-2 legături de pătrunjel, 1 căpățână de usturoi(sau după gust), ulei, sare,
să dam drumul narațiunii:
Pe urmă, iată ce-a făcut prietenul meu Costache.
A pus vinetele la copt, ca pentru salată, le-a curățat de coajă și, c-o iuțeală și-o îndemânare de maimuță, le-a scos sâmburii, lăsându-le întregi. Ba, ceva mai mult: a bătut cu ciocanul de lemn și codițele, curățându-le și pe ele. Zicea că e mai frumos la vedere (o fi!). A copt apoi câțiva ardei grași, i-a jupuit de pieliță și, cu aceeași iscusită dibăcie, i-a tăiat felii. Ajuns aici, și-a turnat un păhărel de pelin din sticla pusă la gheață în căldarea de sub masă.
— Asta face parte din rețetă? îl întreb
— Glumele la masă, aici lucrăm, mormăi Costache,
Și, fără sa-mi acorde cea mai mică atenție, c-un cuțit ascuțit ca bisturiul, începu să curățe mai multe roșii și le tocă mărunt. Tocă la fel o mare cantitate de pătrunjel verde.
Eu mă pitisem într-un ungher pe-un scăunel de lemn și-l urmăream, tăcând.
Prietenul meu Costache a dat jos din raft o frumoasă formă de sticlă. După ce i-a uns fundul c-o lingura de untdelemn, a așezat în ea un strat de tocătură de roșii și pătrunjel și le-a sărat. Peste stratul de roșii a pus o parte din feliile de ardei copți și tocmai deasupra vinetele împănate cu usturoi. Peste vinete a pus iarăși un strat de roșii, ardei și pătrunjel, a mai turnat trei linguri de untdelemn și a băgat forma în cuptor.
Ajuns aici, mă descoperi în ungherul meu:
— Un ceas pe ceasornic, nu mai avem ce căuta aici. Acum poți bea și tu un păhărel de pelin, trântorule…
Câteva precizări de final: n-am avut niciodată îndrăzneala de a urma năstrușnica idee cu codițele vinetelor, și nici sâmburii lor nu i-am scos. În schimb, după prima aplicare, am înțeles că roșiile trebuie curățate nu numai de pielițe, ci și de semințe, că mi-a dat excesiv de multa zeamă formată pe dinafară. Iar dacă aveți de ales între ulei de măsline și de floarea soarelui, eu zic să-l alegeți pe cel din urmă, că respectă mai mult legumele coapte și da mâncării un gust mai zdravăn de vară românească. Cuptorul? La foc potrivit spre mic.
Ca multe alte mâncăruri de legume, și asta e mai bună rece. Cât despre vin, prima alegere care mi-a trecut prin cap a fost Un Pinot Gris, de dragul vinetelor. Dar depinde și de cât de mult usturoi veți pune.