• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncare de vinete, ardei copți și roșii

Aug 07, 2008 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețetele lui Păstorel 0


Are Păstorel multe rețete extraordinare, dar cea care urmează mai la vale e, de departe, una din preferatele mele pe timp de vară. Este, dacă vreți, cea mai ingenioasă idee de a scoate vinetele coapte și ardeii așijderea din inevitabilele salate și de a le da un alt scop în viață. Și, cu precizarea că ar trebui să vă dotați cu

3 vinete,
1 kg de ardei grași,
1 kg de roșii,
1-2 legături de pătrunjel,
1 căpățână de usturoi (sau după gust),
ulei, sare,

să dam drumul narațiunii:

Pe urmă, iată ce-a făcut prietenul meu Costache.

A pus vinetele la copt, ca pentru salată, le-a curățat de coajă și, c-o iuțeală și-o îndemânare de maimuță, le-a scos sâmburii, lăsându-le întregi. Ba, ceva mai mult: a bătut cu ciocanul de lemn și codițele, curățându-le și pe ele. Zicea că e mai frumos la vedere (o fi!). A copt apoi câțiva ardei grași, i-a jupuit de pieliță și, cu aceeași iscusită dibăcie, i-a tăiat felii. Ajuns aici, și-a turnat un păhărel de pelin din sticla pusă la gheață în căldarea de sub masă.

— Asta face parte din rețetă? îl întreb

— Glumele la masă, aici lucrăm, mormăi Costache,

Și, fără sa-mi acorde cea mai mică atenție, c-un cuțit ascuțit ca bisturiul, începu să curățe mai multe roșii și le tocă mărunt. Tocă la fel o mare cantitate de pătrunjel verde.

Eu mă pitisem într-un ungher pe-un scăunel de lemn și-l urmăream, tăcând.

Prietenul meu Costache a dat jos din raft o frumoasă formă de sticlă. După ce i-a uns fundul c-o lingura de untdelemn, a așezat în ea un strat de tocătură de roșii și pătrunjel și le-a sărat. Peste stratul de roșii a pus o parte din feliile de ardei copți și tocmai deasupra vinetele împănate cu usturoi. Peste vinete a pus iarăși un strat de roșii, ardei și pătrunjel, a mai turnat trei linguri de untdelemn și a băgat forma în cuptor.

Ajuns aici, mă descoperi în ungherul meu:

— Un ceas pe ceasornic, nu mai avem ce căuta aici. Acum poți bea și tu un păhărel de pelin, trântorule…

Câteva precizări de final: n-am avut niciodată îndrăzneala de a urma năstrușnica idee cu codițele vinetelor, și nici sâmburii lor nu i-am scos. În schimb, după prima aplicare, am înțeles că roșiile trebuie curățate nu numai de pielițe, ci și de semințe, că mi-a dat excesiv de multa zeamă formată pe dinafară. Iar dacă aveți de ales între ulei de măsline și de floarea soarelui, eu zic să-l alegeți pe cel din urmă, că respectă mai mult legumele coapte și da mâncării un gust mai zdravăn de vară românească. Cuptorul? La foc potrivit spre mic.

Ca multe alte mâncăruri de legume, și asta e mai bună rece. Cât despre vin, prima alegere care mi-a trecut prin cap a fost Un Pinot Gris, de dragul vinetelor. Dar depinde și de cât de mult usturoi veți pune.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mâncărică de vinete, ardei și roșiiMâncărică de vinete, ardei și roșii Penne cu vinete, dovlecei și roșii Gazpacho cu ardei coptiGazpacho cu ardei copți Paste cu sos de ardei coptiGnocchetti cu sos de ardei copți, usturoi și migdale

  • ardei copti, Pastorel, reteta, rosii, vinete

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved