• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncare de varză murată cu afumătură

Dec 04, 2012 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete tradiționale românești 5


Mâncare de varză murată cu afumatură

Tot un fel de varză cu carne e, până la urmă, și această mâncare de varză murată, doar că are un foarte puternic și distinct parfum hibernal. Sigur n-o s-o punem pe masă prin iulie-august: e genul de rețetă care cam vrea o țuică fiartă înainte (că gerul pișcă, nu glumește!) și unul-două pahare de vin roșu zdravăn lângă ea. N-are neapărat o rețetă fixă, proporția dintre cantitățile de varză și afumătură e cât se poate de variabilă și depinde de preferințele fiecăruia. Că unuia îi place mai mult varză, altuia carnea…

Dar trecând peste aceste considerații preliminare, să notăm o bază de plecare:

1 varză murată măricică (1,5 kg, să zicem),
1 ciolan afumat nu prea mare, plus alte afumături, după plac (cârnați, mușchi, piept etc.)
1-2 cepe,
1 morcov (nu-i musai),
1 ardei gras, de preferință roșu,
1 pahar de vin alb sec,
1 pahar de suc de roșii (sau bulion, sau roșii, proaspete ori în bulion)
verdețuri (mărar, cimbru…)
ulei,
sare (numai dacă trebuie),
piper boabe.

Mai întâi o observație preliminară: ținând cont că sunt destule persoane care nu suportă aroma prea agresivă de afumătură, e bine să rețineți tertipul că puteți opări scurt cărnurile afumate înainte de a vă apuca de mâncarea propriu-zisă.

Puneți apoi ciolanul la fiert, cu apă puțină (cât să-l acopere). Fierbeți-l la foc mic până cade carnea de pe os. Strecurați supa (păstrați-o!), dezosați ciolanul, tăiați carnea și șoricul bucățele, iar osul dați-l cățeilor (de fapt, dulăilor). Tăiați bucățele (cubulețe, feliuțe…) și restul afumăturilor.

Dacă-i cazul, țineți varza la desărat/dezacrit. Scurgeți-o apoi bine și tăiați-o cât de fin puteți. Stoarceți-o și puneți-o și pe ea să stea undeva la îndemână.

Încingeți puțin ulei și căliți ușor legumele curățate, spălate și mărunțite, până se înmoaie. Amestecați-le cu varza.

În fine, ungeți un vas de lut (ori de Jena, sau chiar o cratiță încăpătoare) cu ulei. Începeți să puneți straturi alternative de varză și afumătură, presărând printre straturi mărar, cimbru și piper boabe. Ultimul strat trebuie să fie, firește, de varză.

Turnați supa, vinul și sucul de roșii. Băgați vasul (acoperit) în cuptorul încins dinainte, la foc moale (150ºC), și coaceți a noastră mâncare de varză murată cam două ore și jumătate – trei ore, și chiar mai bine (timpul e variabil pentru că, de pildă, o cratiță se va încinge mai repede, în timp ce lutul se înfierbântă mai lent). Oricum, sunt sigur că ați dedus deja că această mâncare de varză murată e mai bună reîncălzită (că doar e varză!). La care reîncălzire, e bine să nu uitați să turnați un alt pahar de vin. Și, în ambele stagii ale preparației, e bine ca, spre sfârșitul coacerii, să dați jos capacul, să se arămească puțin varza noastră și să scadă.

Despre variante, spuneam încă de la început că-s destule, așa că nu insist. Fac doar precizarea că, firește, puteți folosi în acestă mâncare de varză murată și carne proaspătă (dar prăjiți-o parțial înainte).

Când o puneți pe masă, e bine să se găsească prin preajmă o mămăligă vârtoasă, ceva smântână (dacă mâncarea nu-i prea grasă), eventual și niscaiva ardei iuți. Cât despre vin, nu prea avem de ales: la o mâncare de varză murată, ba încă și cu afumătură, e musai unul roșu, țapăn și hotărât. Merlot, Cabernet, cam pe-aici.

S-ar putea să vă intereseze și:

Varza cu carneVarză cu carne Sărmăluțe-n foi de varză muratăSărmăluțe-n foi de varză murată Varza murataVarză murată pentru toate gusturile: căpățâni, tocată, sau în ardei băgată Mâncare de fasole cu afumăturăMâncare de fasole cu afumătură

  • afumatura, cuptor, porc, varza, varza cu carne, varza murata

5 thoughts on “Mâncare de varză murată cu afumătură”

  1. cofi 09/12/2012 at 21:53

    Nu mai trebuie sa spun ca imi place extrem aceasta mancare! de fapt cred ca m-au intarcat cu ea, la cat de mult imi place!
    Nu e nicio sapatamana de cand am facut varza si acum vreau din nou!
    Are vitamina C si Potasiu!!! 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author10/12/2012 at 12:09

      Păi și mie deja mi-e dor de o varză murată cu carne 🙂

      Reply ↓
  2. ionutlupascu26 02/01/2013 at 15:46

    cea mai buna reteta.mersi mult

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/01/2013 at 08:37

      Cu plăcere 🙂

      Reply ↓
  3. Carol Weil 04/10/2017 at 17:53

    E Octombrie si afara 20 de grade dar ce conteaza, astazi o fac si deja salivez. Am de gand sa pun si carne si afumatura. Abea astept ……

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved