• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncare de porc cu fasole

Feb 03, 2012 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc 4


Sau să-i fi spus mâncare de fasole cu carne de porc? Nu știu, chiar nu-mi dau seama cum ar fi fost mai corect fiindcă, pe de o parte, am putea spune că urmează mai la vale o mâncărică de fasole cu adaos de purceluș însă, pe de altă parte, alții ar putea zice că, de fapt, este o tocană de porc cu adaos de fasole. Dar cum presimt că discuția asta s-ar putea prelungi cam mult, vă propun s-o ignorăm și să trecem în bucătărie. În fond, mai puțin contează denumirea și mai mult dacă mâncarea-i bună, nu?

600 g carne de porc, fără os (poate fi mai slabă sau mai grăsuță, după gust și după temperatura de-afară),
300 g de fasole albă (sau de care vă place),
2-3 cepe,
2-3 căței de usturoi,
3 morcovi,
150 ml zeamă de carne (în lipsă, apă),
cimbru,
dafin (numai dacă vă place),
pătrunjel,
ulei,
sare și piper.

Mai întâi fasolea, că fierbe mult (deși, la o adică, ați putea să puneți și din cea gata fiartă, la conservă, dar…). Înmuiați-o în apă rece cu o seară înainte, schimbați câte ape vreți la fiert, adăugați-i spre sfârșitul fierberii o ceapă întreagă, înțepată sau nu cu 1-2 cuișoare, 1 morcov și, dacă vreți, o frunza de dafin.

Tăiați carnea cuburi nu prea mari. Încingeți puțin ulei într-o cratiță cu fundul gros și rumeniți bucățile pe toate părțile.

Adăugați restul de ceapă, usturoiul (tocate mărunt) și morcovii rămași, tăiați bucățele. Căliți și legumele puțin, apoi stingeți cu supa (sau cu apa), sărați, piperați, aromați cu cimbru și cu eventualul dafin, puneți capacul și lăsați totul să fiarbă, la foc mic, timp de vreo jumătate de oră.

Adăugați fasolea (bine scursă) și lăsați-o și pe ea să fiarbă vreo 10 minute, să se cunoască bine cu carnea. Când e gata, presărați puțin pătrunjel tocat mărunt.

Tertipuri? Păi mai întâi (v-am mai spus asta, dar merită s-o repet) orice mâncare cu sos iese mai bună dacă, atunci când e aproape gata, e băgată la cuptor să scadă bine și să se rumenească un pic. Apoi, ajungând la capitolul vast al ingredientelor care ar mai putea interveni în narațiune, probabil primele menționate ar trebui să fie roșiile. Apoi, ca să dau exemplul personal, mie îmi place, de pildă, să adaug și niște cubulețe de ardei, pentru prospețime. Dacă am la îndemână, sigur bag și țelină verde, tăiată feliuțe, că am descoperit că se împacă de minune cu fasolea. Iar niște mărar presărat pe deasupra n-ar fi nici el lipsit de interes. Și firește că exemplele ar putea continua, dar mă opresc aici și vă las pe dumneavoastră să completați lista.

Ce vin poftește porcul cu fasole? Sigur roșu, dar să nu fie prea greu și nici prea dur, că n-are de ce. Mie mi-ar place să fie un pic mai rustic, gen Novac sau Negru de Drăgășani, însă nici un Merlot mai ușurel n-ar fi câtuși de puțin de lepădat.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Mâncare de fasole cu afumăturăMâncare de fasole cu afumătură Mâncare de porc cu ciuperciMâncare de porc cu ciuperci Fasole verde mocănească Carne cu fasole verdeCarne cu fasole verde

  • fasole, morcovi, porc

4 thoughts on “Mâncare de porc cu fasole”

  1. aphextwinz 04/02/2012 at 07:44

    “mâncărică de fasole cu adaos de purceluș” asta e tare haioasa, denumirea, zic 😀

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/02/2012 at 12:43

      Lupta împotriva repetițiilor naște (uneori) și monștri simpatici 🙂

      Reply ↓
  2. Romeo Domnescu 04/02/2012 at 10:49

    Ardelenii mai pun si tarhon (acum la otet)si ce savoare ii da! Eu mai adaug si un strop de zeama din borcanul cu gogosari. Asta am mancat ieri si imi lasa gura apa si acum!

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/02/2012 at 12:42

      Da, corect, trebuia să menționez și tarhonul (dacă tot am zis despre mărar…), mulțumesc frumos pentru repararea omisiunii 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved