• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncare de mazăre

Jun 14, 2011 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 3


Mancare de mazare

Mâncărica asta de mazăre, iubiți comeseni, s-o fi putând ea face în orice moment al anului, cu neprețuitul ajutor al congelăturilor și conservelor, dar tot mai bună mi se pare la începutul verii, când mazărea proaspătă se găsește din belșug pe tarabe. Și (punct de vedere strict personal), dacă mai și munciți s-o curățați, o să vi se pară și mai dulce. Chiar dacă-i o mâncare de post.

Pentru ea aveți nevoie de

1 kg de mazăre boabe (cam 1,8 kg, dacă ați cumpărat-o sub formă de păstăi),
4 morcovi,
3-4 cepe (sau cam 250 g ceapă verde),
4 roșii (eventual echivalentul conservat),
1 legătură mică de mărar,
ulei,
sare.

Curățați, dacă-i cazul, mazărea, curățați, spălați și tăiați/tocați morcovii, ceapa, roșiile și mărarul.

Încingeți puțin ulei (preferabil de floarea soarelui) într-o cratiță corespunzătoare și căliți ușor morcovii și ceapa (dacă-i din cea verde, doar partea albă, cozile tocate le veți adăuga odată cu roșiile). Când au început să se înmoaie, adăugați mazărea și stingeți imediat cu apă clocotită cât aproape să acopere boabele.

Micșorați focul și lăsați să fiarbă molcom 30-40 de minute, amestecând din când în când, adăugând, cam cu 10 minute înainte de final, și roșiile. Dacă mai trebuie, mai turnați puțină apă (tot clocotită), în funcție și de gustul comesenilor, fiindcă unora le place scăzută bine, alții vor să mai existe ceva sos.

Presărați, în fine, mărarul, reglați de sare și piper, stingeți focul, puneți capacul și lăsați aromele să se combine un pic până ce vine lumea la masă.

Preparată în felul ăsta, mazărea poate fi și mâncare de sine stătătoare (eventual însoțită de niscaiva friganele), dar și garnitură pentru varii cărnuri.

Ca variante, unii adaugă un pic de zahăr, ca să sublinieze dulceața legumei ăsteia. Alții vor un sos mai gros și atunci presară ceva făină (cam 1 linguriță) peste ceapă și morcovi. Adaosuri interesante, după modă franțuzească, pot fi 1 căpățână de salată verde, tăiată ștraifuri, pusă la fiert împreună cu mazărea, și cam 250 g cepe mici (arpagic) înăbușite separat și adăugate odată cu roșiile. Și desigur că ar merge și niște costiță afumată, tot separat călită, dar deja ne îndepărtăm.

Cât despre vin, dacă o serviți mazărea simplă, v-aș recomanda un Pinot Gris, chiar demisec, șturlubatic și capricios, sau poate un Traminer ori o Șarbă. Dacă însă intervine ceva carne în narațiune, atunci adaptați-vă și dumneavoastră conținutul paharelor în consecință.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mazare cu carneMâncare de mazăre cu carne Tartă de mazăreTartă de mazăre Tocanita de cartofi cu ciuperciMâncare de cartofi cu ciuperci Default ThumbnailMâncare de vinete, ardei copți și roșii

  • ceapa, mazare, morcovi, post, rosii

3 thoughts on “Mâncare de mazăre”

  1. aphextwinz 14/06/2011 at 15:53

    Nu ma mai joc 🙂 eu am facut ieri dar fara rosii si cu sripioarele galinaceei crescuta bine. Sau bine-crescuta, tot aia. Dar in rest cam la fel.

    Reply ↓
  2. costachel Post author14/06/2011 at 16:23

    Pai si la mine era prevazuta cam la fel, decat doar cu pulpe in loc de aripioare. Insa, uneori, mai uiti sa scoti vreun pachet util din congelator, si uite-asa ajungi sa povestesti varianta de post 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 14/06/2011 at 18:35

    Buna oricum, mai ales dupa ce am curatat doua zile la mazare, cred ca au fost cam 15 kile cu tot cu coaja. Pana la anu’ nu mai cumpar 🙂

    Asteptam ideea de maine, ca eu mai am o idee si pe urma combin ce am prin congelator 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved