În principiu, această mâncare de fasole verde e una estivală și cât se poate de tradițională (de când a descoperit Columb America). Numai că, de la o vreme încoace, ea poate fi făcută în orice anotimp al anului, datorită neprețuitului ajutor al păstăilor congelate și al roșiile conservate (oricând de preferat celor turcești, de iarnă). Mai la vale vine însă varianta cu prospături a rețetei; dacă veți folosi fasole verde din pungă, vedeți și dumneavoastră ce scrie pe ea și adaptați rețeta în consecință.
1 kg fasole verde, 2 cepe, 1-2 morcovi, 4-5 roșii, ulei, verdeață (mărar, pătrunjel…), usturoi (după gust) sare și piper.
Curățați și spălați fasolea verde. Opăriți-o în apă sărată cam 10 minute (plus sau minus, depinde de mărimea păstăilor). Când a rămas un pic crocantă, al dente, ca să zic așa, scurgeți-o și răciți-o cu apă rece.
Curățați, spălați și mărunțiți ceapa și morcovul, căliți-le în ulei până se înmoaie. Răsturnați în cratiță păstăile, adăugați roșiile tocate (fără pielițe și sâmburi) și usturoiul pisat, amestecați și dați totul în câteva clocote (adăugați un pic din apa în care ați opărit fasolea verde, dacă ziceți că trebuie). Presărați verdeața tocată, reglați de sare și piper, puneți capacul și lăsați mâncarea să se răcorească un pic (parcă-i mai bună caldă, nu fierbinte).
Tertipuri? Păi ați putea, de pildă, să fierbeți mai întâi 1 morcov și 1 ceapă în apa în care veți opări fasolea verde (evident că le veți scoate din cratiță înainte de a pune păstăile). Sau, dacă nu țineți post, o idee foarte bună ar fi să frecați 3-400 g smântână cu usturoi pisat (măcar 1/2 căpățână), mărar, plus un pic de zeamă din cratiță și să răsturnați sosul astfel obținut peste fasole. Care fasole, cu sau fără adaosul smântânos, poate fi pusă la final în cuptorul încins la 200ºC, vreo 10-15 minute, să mai scadă și să se rumenească un pic.
Vinul pentru a noastră mâncare de fasole verde? Păi cu siguranță alb, ușor și sec. Poate o Fetească Regală, poate un Sauvignon Blanc…
Nene Kostkele, La fix a picat reteta ! Kiar ieri al luat 2 kile de pàstài si aveam intentia sà caut o retetà. Nu o mai am. Và dau de veste, dupà ce-oi pregàti-o. Dac-oi “supravietui”. Pân-acum, am iesit la mal, dupà retele D-vs ! Dar, cum ulciorul nu merge de multe ori la fântânà, om trài si-om vedea, cum zice… proverbu’.
S-auzim de bine !
Cu MULTAMIRI !
Foarte interesanta atat reteta cat si micile ponturi pentru ea, felicitari, nu am mai vazut asa! Cum este sezonul fasolei verde, maine o voi incerca si eu. Tineti-o tot asa cu retetele, asteptam cat mai multe si va multumim ca le impartasiti si cu noi!
De întâmplat n-o să se întâmple, firește, nimic catastrofal. De aia am și zis la usturoi „după gust”. Iar dacă gustul nu poftește usturoi deloc, n-am cum să mă opun 🙂
Nene Kostkele, La fix a picat reteta ! Kiar ieri al luat 2 kile de pàstài si aveam intentia sà caut o retetà. Nu o mai am. Và dau de veste, dupà ce-oi pregàti-o. Dac-oi “supravietui”. Pân-acum, am iesit la mal, dupà retele D-vs ! Dar, cum ulciorul nu merge de multe ori la fântânà, om trài si-om vedea, cum zice… proverbu’.
S-auzim de bine !
Cu MULTAMIRI !
Cu multă plăcere!
Foarte interesanta atat reteta cat si micile ponturi pentru ea, felicitari, nu am mai vazut asa! Cum este sezonul fasolei verde, maine o voi incerca si eu. Tineti-o tot asa cu retetele, asteptam cat mai multe si va multumim ca le impartasiti si cu noi!
Cu tare multă plăcere 🙂
Oare are ceva daca nu pun usturoi? Trec printro perioada mai sensibila si nu mai suport usturoiul.
De întâmplat n-o să se întâmple, firește, nimic catastrofal. De aia am și zis la usturoi „după gust”. Iar dacă gustul nu poftește usturoi deloc, n-am cum să mă opun 🙂
Imi place la nebunie fasolea verde. Ieri am facut si eu, un pic altfel reteta dar la fel de delicioasa. Astazi am postat reteta pe blog.