Simplă și tare bună mămăliga asta la cuptor! N-o fi ea chiar atât de elegantă pentru a poposi pe mesele cele mai simandicoase, dar e tare nimerită pentru o masa de week-end (când n-avem prea mult chef de gătit) sau pur și simplu una cu prietenii. Și să vă mai spun un secret: dacă știți pe cineva care susține sus și tare că nu-i place mămăliga cu brânză, puneți-i în farfurie o felie din pseudo-budinca de mai jos. O sa-i placa sigur, eu am încercat și am reușit!
Necesarul e chiar modest. Pentru un vas de dimensiuni relativ modeste, cât să se sature doi flamânzi sau 4 (doar) pofticioși, aveți nevoie de
300 g mălai, 1 l lapte (sau apă, dacă vă speriați că o să vă iasă mâncarea prea grea, da-i păcat), 1 linguriță de sare,
cam 200 g brânză (telemea, caș sărat, burduf etc), rasă mare sau sfărâmată cu furculița, 50 g unt, 50 g cașcaval.
Începeți prin a face o mămăliga moale. Cât timp fierbe, dați drumul la cuptor (foc mijlociu) și ungeți bine de tot forma cu unt.
Când e gata totul, puneți mai întâi un strat subțire de mămăliga (dacă înmuiați lingura în apa sau, și mai bine, în unt topit, va fi foarte ușor), presărați jumătate din brânză, ceva cubulețe de unt, iar mămăliga, din nou brânză plus unt, în fine ultimul strat de mămăliga.
Neteziți cât se poate, presărați cașcavalul ras, bașca ultimele cubulețe de unt și cu asta basta, băgați totul în cuptor. Coaceți cam 20-25 de minute (sau până se rumenește puțin deasupra) și serviți fierbinte, neuitând să puneți alături și ceva smântână rece.
Variante? Câte și mai câte. Mai întâi brânza, care v-ați prins că poate fi cam de orice fel vă place sau din care mai aveți resturi prin frigider. Pot interveni și ouă în narațiune, atât sub forma de omletă (bateți bine doua ouă cu puțin lapte și turnați compoziția pe post de capac, iar cașcavalul îl veți presăra peste), fie ochiuri (faceți niște adâncituri cu dosul lingurii în ultimul strat de mămăligă, puneți puțin unt și spargeți ouăle în locașurile astfel formate). Rețineți însă că, în ambele cazuri (și mai ales în ultimul), ouăle trebuie puse spre sfârșitul coacerii.
Ce bem? Din punctul meu de vedere, doar iaurt rece, dar presupun că n-o să fie rău nici cu lapte bătut, sana ori alte lactate de genul asta.
eu nu sunt fan mamaliga,am si eu varinta mea,mai colesterolica,da’parol tzatzo sa te- ngrop,ca un vin alb sec nu-i de lepadat.
Daca o scap spre carnuri, zic si eu la fel, dar daca e doar pe baza de lactate&ouate, prefer iaurtul, ce sa fac… Dar nu oblig pe nimeni 🙂