• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mamaliga fusion, sau Lasagna cu mamaliga

Feb 07, 2011 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete de la cititori, Rețete de tocături 7


Tin minte ca, prin 1998, cand am descoperit cartea lui Radu Anton Roman (inca nu prea auzise nimeni de el) m-a entuziasmat la culme mamaliga pe paturi. Habar n-aveam de existenta (cumva) ciudatei preparatii si m-a convins (nicidecum de una singura, fireste) de valoarea documentara a lucrarii. Drept pentru care i-am si tras volumului o cronica ditirambica, atat de entuziasta ca am fost repede banuit de ceva interese („cine-i, ma, neica-nimeni asta, de unde l-ai scos?”). Dar nu era, fireste, cazul, si s-au convins repede cu totii ca laudele au fost meritate (in paranteza fie spus, pe regretatul autor aveam sa-l cunosc personal abia peste un an, la NovVin ’99).
Ei bine, in toti anii astia n-am fost în stare sa fac decat varianta cu branzeturi a mancarii asteia (sa-i zic budinca? Sa-i zic musaca?). Si iaca vine ovidiucro cu versiunea absolut nebuna de mai jos, dar care nu mai e din Maramures, nici de prin Oltenia subcarpatica, ci taman din Italia. Asa ca, spuneti si dumneavoastra: acuma eu ce sa fac? Să le prestez mai intai pe ale noastre, inainte de a cerceta Occidentul frate de ginta latina, sau sa fac mai intai o vizita (doar gastronomica!) pe-afara, pentru ca mai apoi sa ma pot intoarce linistit acasa, ca sa-mi redescopar originile?
Si o ultima precizare (ca sa n-avem vorbe!), inainte de a da drumul la naratiune: poza de mai sus n-are nici o legatura cu reteta asta, decat cel mult ca este tot de la (un fel de) mamaliga pe paturi, dar pe care am facut-o, dupa cum lesne se poate observa (si dupa cum mai sus am marturisit), cu brânzeturi. Trebuia insa si ceva ilustratie, nu?

Reteta de lasagna cu mamaliga (sic), de la un gurmand neamt :-), scrisa in peregrinarile sale prin Italia…

Timp total de preparare: 1 ora jumatate.

Ingrediente:

Polenta (mamaliga):
4 cani apa, 1 lingurita sare, 1 cana malai, 1/4 cana parmezan proaspat ras, 2 lingurite unt, 1/4 lingurita piper rasnit.

Lasagna:
2 linguri ulei masline, 250 g ciuperci curatate si feliate, sare si piper dupa gust, 500 g carne tocata de vita, 250 g carnati picanti cubulete mici, 1 ceapa alba tocata maruntel, 4 catei usturoi pisati, 1 cana de sos de rosii, 1/4 cana usturoi proaspat tocat, 1 lingurita busuioc uscat si maruntit, 1/2 lingurita oregano uscat si maruntit, 1/4 lingurita de ardei iute rosu uscat si maruntit, 1/3 cana pesmet, 2 oua intregi batute ca pentru omleta, 1/4 cana parmezan proaspat ras

Preparare:

Intr-un tuci se pune apa si sarea, cand clocoteste se adauga malaiul in suvoi subtire mestecand energic sa nu aiba cocoloase. Se continua mestecatul pana cand mamaliga se ingroasa. Se lasa ca fiarba la foc mic inca 15-20 minute, mestecand din cand in cand pana mamaliga se desprinde de pe peretii vasului. Ia-o de pe foc si adauga parmesanul, untul si piperul mestacand mereu.

Separat, intr-o tigaie maricica soteaza ciupercile in ulei de masline la foc iute pana cand isi lasa sucul si devin aurii. Scoate-le intr-un castronel si condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

In locul lor pune carnea tocata, carnatii si ceapa la foc maricel. Soteaza 5 minute apoi amesteca bine pana cand carnea nu mai este rosie. Adauga usturoiul, lasa un minut, adauga sosul de tomate, patrunjelul, busuiocul, oregano si ardeiul maruntit. Cand incepe sa fiarba pune un capac, redu flacara si lasa la calit 15 minute amestecand des. Potriveste de sare si piper si las-o la racit 15 minute. Adauga ciupercile, pesmetul si ouale.

Intr-o caserola, vas jena, etc. de circa 40 cm lungime unsa cu ulei se pune jumatate din mamaliga, amestecul de carne si se acopera cu restul de mamaliga. Presara parmezanul ras deasupra, acopera vasul cu folie si da-l la cuptorul incalzit in prealabil la 175º Celsius. Dupa 30 de minute, inlatura folia si mai lasa-l la cuptor 5-6 minute, pana se rumeneste.

Se scoate din cuptor si, dupa 5 minute de „respiro”, se portioneaza.

Portii: 6-8…

Bautura? Dau cuvantul lui Costachel.

Citind o asa o reteta italiana, m-am trezit cugetand pe frantuzeste, parafrazandu-l pe Villon, „mais ou est le Merlot de Dealurile Bujorului d’antan”? Nu, nu mai e. Dar tot un rosu de genul ala as bea, adica nu prea greu, fara tanini enervanti si, mai ales, sa nu fie vreo „bomba de fruct”, ca mamaliga e fata serioasa si nu suporta farafastacuri de-astea. Insa (culmea!) urmatorul vin care mi-a trecut prin cap a fost unul alb, o sudica Feteasca Alba, subtire si rea (cea de la Domeniile Coroanei). Tare cred ca s-ar impaca si ea foarte bine cu polento-lasagna asta.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mamaliga gratinata la cuptorMămăligă gratinată la cuptor Ochiuri cu mămăligă prăjită Mămăliga noastră, cea de toate zilele și nu numai Variațiuni gustoase și mai puțin cunoscute pe tema peștelui cu mămăligă

  • carnati, malai, mamaliga, mamaliga la cuptor, oua, ovidiucro, parmezan, porumb, rosii, sos, tocatura, vita

7 thoughts on “Mamaliga fusion, sau Lasagna cu mamaliga”

  1. aphextwinz 07/02/2011 at 13:27

    D’apai ce ar fi bucataria fara struto-camile, mai ales acum cand jumatate din tara e in tara cu forma de cizma, am invatat si noi de la ei si ei de la noi 🙂

    In zona Veneto se mananca multe feluri pe langa polenta, am avut surpriza (neplacuta pentru mine, dar la ei se poarta) sa o gasesc alaturata unei tocanite din carne de cal sau magar.

    Cat despre mamaligi, ei tot cam odata cu noi au importat porumbul asa ca nu se stie cine a fost primul si nimeni nu poate garanta amploarea mamaligoasa a chestiunii.

    Nu are legatura cu reteta in cauza, desigur. Culmea e ca azi tot o polenta am trantit langa o saramura de pui asa ca sanatosi sa fim si idei sa avem.

    ps: azi am mai pus si de un “mezel” de casa, v-am zis ca ma tin de cuvant.

    Reply ↓
  2. Costachel 07/02/2011 at 13:43

    Ei, n-are legatura porumbul, ca mamaliga se facea la noi dinaintea lui Columb (din mei), porumbul n-a facut altceva decat sa alunge concurenta. 🙂 Si fierturi de cereale, mai mult sau mai putin macinate, au existat in toata lumea de cand s-a transformat stramosul omului din vanator si culegator in agricultor. Asa ca n-a fost nimeni primul, cel putin nu unul indentificabil ca neam, nicidecum ca nationalitate 🙂 Un Homo Sapiens si el, acolo…

    Reply ↓
  3. animaloo 09/02/2011 at 15:01

    avand in vedere fiujanu, az un citat

    “Ceea ce era de inventat, s-a inventat acum 400 de ani. Eu nu fac reţete clasice. Pur şi simplu, compun din ingrediente, aşa cum face un compozitor din notele muzicale.”, ADI HĂDEAN, blogger culinar

    io inca rad 😀

    Reply ↓
  4. Costachel 09/02/2011 at 15:15

    Iaca, la comparatia asta nu ma gandisem 😀

    Reply ↓
  5. animaloo 09/02/2011 at 15:55

    sa inteleg ca lasagna de mamaliga e un cover dupa o melodie celebra?

    Reply ↓
  6. Costachel 09/02/2011 at 16:39

    Desigur, ca de la „cover” ajungem repede la cuverturi, adica (mamaliga pe) paturi 😀

    Reply ↓
  7. Radu 10/02/2011 at 01:32

    Am incercat si eu aceasta reteta, pentru originalitatea ei in primul rand. A iesit o mancare foarte gustoasa. Felicitari ptr acest “upgrade”:-)

    Reply ↓

Leave a Reply to Radu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved