Tot din setul de rețete de mămăligă, primit recent de la domnul Marian Rădulescu, provin și rețetele de mai jos. Recunosc, de variantele astea dulci știam numai din auzite, iar despre un tort de mălai habar n-aveam. Așa că, dacă și dumneavoastră sunteți în situația mea, vă invit să citim împreună.
Mămăligă dulce cu unt
Pregătiți o mămăligă din 300 g mălai, adăugați 300 g unt, 150 g zahăr și amestecați până se omogenizează. Puneți pe farfurie, adăugați zahăr și dacă mai este necesar, o lingură de smântână și scorțișoară măcinată. Este foarte bună pentru copiii care tușesc.
Mămăligă dulce pané
Luați 350-400 g mămăligă rece, adăugați 150 g zahăr, 150 g unt, scorțișoară și puneți din nou pe foc amestecând bine până când se omogenizează. Întindeți o foaie din acest amestec și tăiați felii în formele dorite. Dați prin făină și ou bătut și prăjiți.
Tort de mălai cu nuci
Se pun într-un castron 200 g unt și se bat până obținem o cremă. Separat se bat 4 gălbenușuri cu 150 g de zahăr, amestecați cu crema de unt, sucul de la o lămâie, o lingură de coniac, o lingură de sare și 40 g de drojdie de bere. Se adaugă câte puțin 300-350 g mălai, 200 g nuci pisate și albușul bătut spumă de la 3 ouă. Se pune compoziția în forme de tort, tapetate cu hârtie unsă cu unt și se coace la foc potrivit timp de 40-45 de minute. Se taie și se servește rece.