Daily Mail a publicat alaltaieri un text care a starnit o mica furtuna, preluand un studiu (mai nestiintific chiar si decat cele ale celebrilor „savanti britanici”) facut de Which? Gardening, care studiu arata adica faptul ca legumele crescute organic ar fi mai sarace in vitamine decat cele chimizate, iar gustul chiar mai bun. Sunt ferm convins ca veti auzi stirea asta pe tot parcursul week-end-ului (a fost deja preluata de Antena 3 si Jurnalul National), drept pentru care simt nevoia sa va ofer un mic supliment. Nu de alta, dar cele doua institutii mass-media citate au sarit, din pacate, peste cateva pasaje importante.
Mai intai, contextul: 30% din populatia Regatului Unit cumpara alimente organice, iar procentul este in crestere. Era si timpul pentru un contraatac din partea cultivatorilor „traditionali” (adica cei care folosesc chimicalele)
Dupa care sa mai notam ca apare in studiu marca de fertilizator, dar nici o silaba despre soiurile folosite. Nici macar daca au fost identice pe cele doua parcele test (chimizata si ne-). Cat oi fi eu de total afon in horticultura, dar parca tot as cam sti ca primul responsabil pentru gust e soiul legumei in cauza.
In rest, varianta romaneasca pe care v-am semnalat-o contine toate elementele importante, de la numarul redus de legume (doar broccoli, cartofi si rosii) si baza stiintifica precara, pana la calitatea nutrientilor, fiindca nu-i suficient sa vorbim doar despre cantitate. Sau, mai pe romaneste spus, „mancarea organica conţine substanţe nutritive mai sanatoase”, ca sa citez din traducerea Jurnalului.
Am mai zis? Da ca am mai zis imi cer scuze. O cunostinta (acum in teutonia), in Dobrogea, profita la maxim de turisti in felul urmator (eu scriu aici asa, poate iese de o carte cu ce mai citim sau ce ne mai amintim):
punea la rosii si castraveti la greu ingrasamant, azotati, mama nene ce frumoase si grase si rapid pe taraba ieseau. Si cate serii, nu mai spun.
Cald afara, ne-am adunat la un gratar (nu, nu am mancat salata de rosii, ca nu eram nebuni). Si pentru ca eram multi am pus berea la rece in apa cu praf din sacul de azotati (da reactie exoterma blabla). In valtoarea evenimentelor e foarte posibil ca apa de pe sticle sa fi fost si ingurgitata, in cantitati infime, fireste.
Mai rau nu mi-a fost in viata mea, maxim de la o picatura de apa cu ceva azotat (ca nu se pune mult sa inghete apa) a fost o experienta oribila.
De ce am scris asta? Pentru ca cei care vand la bataie de joc asa ceva ca sa isi castinge painea zilnica, ar trebui fortati sa se hraneasca numai cu ce produc sau cu produsele carora le fac reclama. Sa vedem daca le convine.
Uf, mintile (civilizatiei) occidentale, inca sub qintalele hedonismului-rege, cu “EU” in prim plan, restul la diverse. Mai putin conteaza algele care sufoca apele (proliferind enorm pe baza fertilizatorilor), albinele, al caror numar scade vertiginos (si prin expunerea la pesticide/ierbicide), si alte mii de insecte, pasari si marunte vietuitoare influentate de agricultura “record la hectar” (parca am mai auzit undeva de chestia asta).. Asta in timp ce in fundal “corul bocitoarelor” preseaza cu statistici populationale apocaliptice, ignorind complet (poate din lipsa de idei practice) cantitatea enorma de alimente care se arunca la gunoi, in aceeasi civilizatie occidentala.
Subscriu, totusi problema ramane. Agricultura (in sens larg), asa cum e practicata azi, si-a atins limitele, iar „corul bocitoarelor” cam are dreptate. Fireste, doar atunci cand nu exagereaza sau nu presteaza in scopuri ticaloase (precum introducerea pe scara larga a organismelor modificate genetic, cele care reprezinta viitorul, dupa cum ar spune ministrul Tabara)
Mai e si teoria cu mai multe guri de hranit, ca cica s-a marit populatia peste masura. Dupa care vine teoria cu alimentele care ne omoara ca sa mai rarefiem aerul. Adevarul e undeva la mijloc, cum ziceam, unii suntem mai norocosi, mai stim a citi o eticheta, mai auzim de la cei care vor sa ne invete ce e bun si ce e rau. Altfel aveti rezon cu afirmatia de mai sus.
Populatia chiar s-a marit, esecul revolutiei verzi din Africa e deja clar, in Asia nu mai vorbesc, problemele vin de-adevaratelea. Nu chiar acuma, peste cateva zeci de ani, dar vin. Problema e ca acum va fi luata decizia privind viitorul, si tare ma tem ca va fi ori chimizat si mai tare, ori modificat genetic, dar oricum transnational. Desi solutii ar mai fi, dar daca nu intereseaza colosii cotizanti… Cat despre ai nostri guvernanti, ce sa mai vorbim… In loc sa se bucure ca mai avem pamant necultivat si sa aiba grija sa ramana romanesc, pentru gurile romanilor… Dupa ei, potopul!
Asa ca s-ar putea sa ne schimbam expresia in „mancare sa fie”! Ma rog, nu chiar noi, generatiile ce vin…
Si mai e un aspect, vorbeam azi cu un nene. Eu ziceam ca ce n-as da sa am o bucatica de pamant, macar de trei ardei si doua rosii, el spunea ca toti cei din mediul rural vin in cel urban ca la caini cu covrigi in coada.
Media isi pune amprenta, nu mai vrea nimeni sa mulga vaca sau capra, cica o intrebase pe o copilita ce vrea sa ajunga cand va fi mare si raspunsul nu se lasa repede asteptat: top model.
Pai si daca toti cei de la tara vor la oras ca sa se dea cu Jeep-ul si sa stea in betoane, cine mai ia oul din cuibar? Intreb si eu asa, retoric.
De aici pana la “orezul de plastic” (metaforic vorbind) nu sunt multi pasi si multe generatii.
Parerea mea (chiar daca pare din categoria drobului de sare) e ca tot undergroundul media mai desteapta lumea. Iaca azi, intrasem intr-un magazin sa iau niste traznai, am gasit si mozzarella din aia de brasov. Era un tatic, citea fiecare eticheta, nu mi-a venit sa cred. A pus la loc in raft suncile si multe chestii.
Ne ramane sa mai incercam sa dam solutii, chit ca nu putem salva gustul, bunul gust si nu putem concura cu “mami pune gaina care nu e gaina da’ are cel mai bun gust de gaina”.
Dar na, doi prozeliti daca se aleg si e un copil mai corect hranit, tot e o realizare, chit ca nu ne face nimeni statui. Parerea mea.
Ministrul Tabara zice si el ce i se dicteaza : -) societatea civila trebuie sa-i zica ce stie ea… si poate se ajunge la o intelegere – daca chiar vrem.
In privinta suprapopularii, si a campaniei pt impunerea unui mod agresiv de cultivare (OMG -urile sunt un mod agresiv de impunere a unei modificari) ar fi multe de discutat… iar recenta criza cu reducerile de personal si scaderea resurselor duce si mai mult in directia urmarita de cei care cauta sa scoata acelasi profit din agricultura pe care l-ai scoate dintr-o fabrica de cip-uri – e o diferenta enorma intre domenii si aparatul guvernamental ar trebui sa trateze agricultura cu alta atitudine.
Apoi mai e obisnuinta, din nou exploatata de “profit-guys”, de a folosi o gama foarte limitata de alimente in alimentatie; citi folosesc, de ex , limba mielului pt a da o aroma de castravete unei salate ? : o)
Mama imi povestea de experientele culinare ale bunicii cind era ea mica – rata cu gutuie la cuptor, fiertura de porumb (chisalita) cu prune uscate, vinat (ilegal adus de bunicul : o) preparat in felurite feluri, toate pierdute acum, din pacate, pt ca la oras mama s-a adaptat la ce ofereau Legume&fructe, piata si regimul.
Mei, gulii, cirese albe, cinepa, ridiche neagra si altele ignorate si pierdute pt ca “moda” e orientata pe “noi soiuri” trendy, mai productive si rezistente (aduse de pe alte continente) .
Apropos de alte continente – daca va referiti, vorbind de revolutia verde in Africa, la programele de cultivare a pamintului in regiuni care traditional depindeau de padure (defrisata intre timp – lemn scmp), sau folosirea soiurilor “cerute” de piata vestica si care sunt mari iubitoare de apa (in zone in care aceasta nu e tocmai abundenta) atunci nu-i de mirare ca a esuat. Din punctul meu de vedere Africa e un continent distrus de politicile vestice ( de cind hranit cu orez, porumb si alte culturi “civilizate”, e decimat de foamete) – desi in zona sint de multa vreme si interesele Chinei, Indiei. Astfel ca mi-e greu sa cred predictiile “lupului” in privinta apocalipsei care ne paste : -)
Da, la respectiva revolutie verde ma refeream. Cat despre lup, e speriat ca o sa faca foamea, asa ca l-as cam crede 🙂 Pana la urma insa, problema e ce facem noi, pentru ca nu da nimeni semne ca parasim etapa lamentarilor sterile pentru a pune, macar pe hartie, o politica agro-alimentara coerenta…
Am mai zis? Da ca am mai zis imi cer scuze. O cunostinta (acum in teutonia), in Dobrogea, profita la maxim de turisti in felul urmator (eu scriu aici asa, poate iese de o carte cu ce mai citim sau ce ne mai amintim):
punea la rosii si castraveti la greu ingrasamant, azotati, mama nene ce frumoase si grase si rapid pe taraba ieseau. Si cate serii, nu mai spun.
Cald afara, ne-am adunat la un gratar (nu, nu am mancat salata de rosii, ca nu eram nebuni). Si pentru ca eram multi am pus berea la rece in apa cu praf din sacul de azotati (da reactie exoterma blabla). In valtoarea evenimentelor e foarte posibil ca apa de pe sticle sa fi fost si ingurgitata, in cantitati infime, fireste.
Mai rau nu mi-a fost in viata mea, maxim de la o picatura de apa cu ceva azotat (ca nu se pune mult sa inghete apa) a fost o experienta oribila.
De ce am scris asta? Pentru ca cei care vand la bataie de joc asa ceva ca sa isi castinge painea zilnica, ar trebui fortati sa se hraneasca numai cu ce produc sau cu produsele carora le fac reclama. Sa vedem daca le convine.
Uf, mintile (civilizatiei) occidentale, inca sub qintalele hedonismului-rege, cu “EU” in prim plan, restul la diverse. Mai putin conteaza algele care sufoca apele (proliferind enorm pe baza fertilizatorilor), albinele, al caror numar scade vertiginos (si prin expunerea la pesticide/ierbicide), si alte mii de insecte, pasari si marunte vietuitoare influentate de agricultura “record la hectar” (parca am mai auzit undeva de chestia asta).. Asta in timp ce in fundal “corul bocitoarelor” preseaza cu statistici populationale apocaliptice, ignorind complet (poate din lipsa de idei practice) cantitatea enorma de alimente care se arunca la gunoi, in aceeasi civilizatie occidentala.
Subscriu, totusi problema ramane. Agricultura (in sens larg), asa cum e practicata azi, si-a atins limitele, iar „corul bocitoarelor” cam are dreptate. Fireste, doar atunci cand nu exagereaza sau nu presteaza in scopuri ticaloase (precum introducerea pe scara larga a organismelor modificate genetic, cele care reprezinta viitorul, dupa cum ar spune ministrul Tabara)
Don Costachel, poate asta inseaman evolutie, parca poti stii? Ca teoria gustului o putem sustine la infinit si degeaba.
Mda, evolutie financiara a unora 😀
Mai e si teoria cu mai multe guri de hranit, ca cica s-a marit populatia peste masura. Dupa care vine teoria cu alimentele care ne omoara ca sa mai rarefiem aerul. Adevarul e undeva la mijloc, cum ziceam, unii suntem mai norocosi, mai stim a citi o eticheta, mai auzim de la cei care vor sa ne invete ce e bun si ce e rau. Altfel aveti rezon cu afirmatia de mai sus.
Sanatate sa fie, restul e neimportant.
Populatia chiar s-a marit, esecul revolutiei verzi din Africa e deja clar, in Asia nu mai vorbesc, problemele vin de-adevaratelea. Nu chiar acuma, peste cateva zeci de ani, dar vin. Problema e ca acum va fi luata decizia privind viitorul, si tare ma tem ca va fi ori chimizat si mai tare, ori modificat genetic, dar oricum transnational. Desi solutii ar mai fi, dar daca nu intereseaza colosii cotizanti… Cat despre ai nostri guvernanti, ce sa mai vorbim… In loc sa se bucure ca mai avem pamant necultivat si sa aiba grija sa ramana romanesc, pentru gurile romanilor… Dupa ei, potopul!
Asa ca s-ar putea sa ne schimbam expresia in „mancare sa fie”! Ma rog, nu chiar noi, generatiile ce vin…
Mancare-o sa fie… garla dar, din “plastic”.
Parerea mea.
Si mai e un aspect, vorbeam azi cu un nene. Eu ziceam ca ce n-as da sa am o bucatica de pamant, macar de trei ardei si doua rosii, el spunea ca toti cei din mediul rural vin in cel urban ca la caini cu covrigi in coada.
Media isi pune amprenta, nu mai vrea nimeni sa mulga vaca sau capra, cica o intrebase pe o copilita ce vrea sa ajunga cand va fi mare si raspunsul nu se lasa repede asteptat: top model.
Pai si daca toti cei de la tara vor la oras ca sa se dea cu Jeep-ul si sa stea in betoane, cine mai ia oul din cuibar? Intreb si eu asa, retoric.
De aici pana la “orezul de plastic” (metaforic vorbind) nu sunt multi pasi si multe generatii.
Parerea mea (chiar daca pare din categoria drobului de sare) e ca tot undergroundul media mai desteapta lumea. Iaca azi, intrasem intr-un magazin sa iau niste traznai, am gasit si mozzarella din aia de brasov. Era un tatic, citea fiecare eticheta, nu mi-a venit sa cred. A pus la loc in raft suncile si multe chestii.
Ne ramane sa mai incercam sa dam solutii, chit ca nu putem salva gustul, bunul gust si nu putem concura cu “mami pune gaina care nu e gaina da’ are cel mai bun gust de gaina”.
Dar na, doi prozeliti daca se aleg si e un copil mai corect hranit, tot e o realizare, chit ca nu ne face nimeni statui. Parerea mea.
Nici macar un bust mic, acolo 🙂
…ba ne mai arata si cu destu’:
uite la aia, dau cu sapa si copilesc la paradaici, he-he!
Dar, fiecare are dreptul sa aleaga, macar la nivelul acesta, felul in care traieste.
Ministrul Tabara zice si el ce i se dicteaza : -) societatea civila trebuie sa-i zica ce stie ea… si poate se ajunge la o intelegere – daca chiar vrem.
In privinta suprapopularii, si a campaniei pt impunerea unui mod agresiv de cultivare (OMG -urile sunt un mod agresiv de impunere a unei modificari) ar fi multe de discutat… iar recenta criza cu reducerile de personal si scaderea resurselor duce si mai mult in directia urmarita de cei care cauta sa scoata acelasi profit din agricultura pe care l-ai scoate dintr-o fabrica de cip-uri – e o diferenta enorma intre domenii si aparatul guvernamental ar trebui sa trateze agricultura cu alta atitudine.
Apoi mai e obisnuinta, din nou exploatata de “profit-guys”, de a folosi o gama foarte limitata de alimente in alimentatie; citi folosesc, de ex , limba mielului pt a da o aroma de castravete unei salate ? : o)
Mama imi povestea de experientele culinare ale bunicii cind era ea mica – rata cu gutuie la cuptor, fiertura de porumb (chisalita) cu prune uscate, vinat (ilegal adus de bunicul : o) preparat in felurite feluri, toate pierdute acum, din pacate, pt ca la oras mama s-a adaptat la ce ofereau Legume&fructe, piata si regimul.
Mei, gulii, cirese albe, cinepa, ridiche neagra si altele ignorate si pierdute pt ca “moda” e orientata pe “noi soiuri” trendy, mai productive si rezistente (aduse de pe alte continente) .
Apropos de alte continente – daca va referiti, vorbind de revolutia verde in Africa, la programele de cultivare a pamintului in regiuni care traditional depindeau de padure (defrisata intre timp – lemn scmp), sau folosirea soiurilor “cerute” de piata vestica si care sunt mari iubitoare de apa (in zone in care aceasta nu e tocmai abundenta) atunci nu-i de mirare ca a esuat. Din punctul meu de vedere Africa e un continent distrus de politicile vestice ( de cind hranit cu orez, porumb si alte culturi “civilizate”, e decimat de foamete) – desi in zona sint de multa vreme si interesele Chinei, Indiei. Astfel ca mi-e greu sa cred predictiile “lupului” in privinta apocalipsei care ne paste : -)
Da, la respectiva revolutie verde ma refeream. Cat despre lup, e speriat ca o sa faca foamea, asa ca l-as cam crede 🙂 Pana la urma insa, problema e ce facem noi, pentru ca nu da nimeni semne ca parasim etapa lamentarilor sterile pentru a pune, macar pe hartie, o politica agro-alimentara coerenta…