• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Maasdam

Jun 28, 2012 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 0


Maasdam

Alături de Gouda și Edam, Maasdam completează „sfânta treime” a celor mai cunoscute și răspândite brânzeturi olandeze pe plan mondial. Concepută inițial doar ca o variantă mai ieftină de Emmental, Maasdam a ajuns treptat să capete o notorietate internațională, ajutată în primul rând de faptul că are un ciclu mai scurt de producție și, implicit, costuri reduse.

Este o brânză obținută din lapte pasteurizat de vacă, cu 45% grăsimi, are o pastă semidură, cu găuri, maturarea durează 4 săptămâni (dar, pentru anumite variante, poate ajunge până la 12), componentele sunt, în principiu aceleași ca la Emmental, însă anumite bacterii speciale adăugate în lapte îi conferă Maasdam-ului gustul specific. Și uneori, ca și la Gouda, roțile sunt ceruite, pentru protecție.

Puțină istorie: Maasdam și Leerdamer

Paradoxal sau nu, chiar dacă actualmente este una dintre cele mai cunoscute brânze olandeze, Maasdam-ul a apărut abia în 1984, sub numele de Leerdamer. A fost fabricat pentru prima oară într-o mică fabrică din satul Schoonrewoerd, situat lângă Leerdam, care aparținea lui Cees Boterkooper. Acesta s-a asociat cu distribuitorul de brânzeturi Bastiaan Baars și astfel, în 1977, a apărut marca Leerdamer, care aparține astăzi grupului francez Bel. Și, după cum spuneam, în 1984, pentru a concura Emmental-ul, a apărut varianta de brânză despre care discutăm acum.

O variantă care, nefiind protejată, a ajuns să se fabrice în întreaga Olandă, sub numele generic de Maasdam, fiind astăzi produsă și de alte mari companii, precum Friesland Campina. Însă, atunci când e făcută de Bel, Leerdamer se numește, în continuare, Leerdamer.

Maasdam-ul în farfurie

Fiind o brânză atât de asemănătoare cu Emmental, evident că și utilizările gastronomice ale Maasdam-ului sunt similare. În stare „crudă” este folosit la sandviciuri, salate, platouri etc., dar este utilizat și la gratinaje, paste, fondue ș.a.m.d. Olandezii beau bere când îl întâlnesc, noi am putea turna în pahare un vin alb sau chiar rozé.

Foto: Wikipedia

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

EdamEdam (Edammer) Șvaițer (Emmental) Salată de brânzeturi cu nuciSalată de brânzeturi cu nuci și migdale Sbrinz

  • branza, emmental, maasdam, Olanda, svaiter

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved