• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Limoncello

Apr 22, 2010 costachel Băuturi, Lichioruri 1


Ca orice lucru celebru, și lichiorul asta teribil de italian are o paternitate disputată. Ce se știe sigur e că a fost inventat la începutul secolului XX; mai departe, atât cei din Sorrento, cât și vecinii din Capri și Amalfi, susțin că strămoșii lor, și nu alții, au inventat celebra băutură. Oricum, probabil că mai mare importanță are faptul că limoncello-ul cel mai bun este considerat cel făcut în Campania, de preferință într-una din zonele deja menționate.

Cât despre materia primă, lămâile considerate perfecte sunt din soiurile „limone di Sorrento“ și „sfusato amalfitano“, ambele beneficiind de „Indicazione geografica protetta (IGP)“, adică de Indicație Geografica Protejată. Și că veni vorba, singura băutură care are dreptul legal să poarte la vânzare eticheta „limoncello“ este cea fabricată cu lămâile IGP din peninsula sorrentină.

Cum se face? Păi în primul rand vestea bună este că putem prepara limoncello și acasă, fără mari probleme, că poate ne-am plictisit de autohtonele vișinate, afinate etc. Așa că urmează mai la vale două variante, care au însă un numitor comun. Înainte de a vă apuca de oricare dintre ele (sau de vreo alta, că mai sunt) e bine să știți că principalul secret stă în calitatea lămâilor, care trebuie să fie, pe cât posibil, netratate și neceruite. Oricum, e bine să le spălați în draci, cu apa caldă, și să le curățați cu maximum de grijă, astfel încât doar partea galbenă a cojii să ajungă la macerare și nici o bucățică din cea albă.

O prima variantă de limoncello, simplă, dar cu macerare îndelungată, zice așa:

1,5 l alcool rafinat,
17 lamai,
cam 1 kg zahar,
cam 2 l apă (ultimele doua sunt aproximative, fiindcă doar dumneavoastră știți cât de dulce și de tare vreți să vă iasă lămâiata).

Spălați și curățați lămâile după cum mai sus am spus (curățitorul de cartofi este, probabil, scula cea mai indicată). Puneți cojile într-un borcan mare (de 5 l, să n-aveți emoții), turnați alcoolul, închideți ermetic și lăsați la macerat în cămară 45 de zile.

Faceți un sirop din zahăr și apă, fierbeți 5 minute, lăsați să se răcească de tot și turnați-l peste alcoolul parfumat din borcan.

Lăsați iar la macerat, alte 45 de zile, după care filtrați lichidul de 3-4 ori (filtrele de cafea puse într-o pâlnie vor fi perfecte). Îmbuteliați și păstrați sticlele la rece.

O a doua variantă de limoncello, mai sofisticată, cu suc și cu macerare mai scurtă, cere

1 l de alcool rafinat,
10 lămâi,
1 kg zahăr,
1 l de apă.

Spălați bine lămâile, curățați-le de coaja galbenă, puneți-o într-un recipient, turnați alcoolul, acoperiți ermetic și lăsați la macerat 15 zile, la întuneric.

Stoarceți lămâile, amestecați sucul cu zahărul și apa, dați în câteva clocote, lăsați să se răcească și puneți siropul la frigider.

Când se termină perioada de macerare, amestecați totul, lăsați totul încă o zi, să se rotunjească (da, cu tot cu coaja de lămâie), după care filtrați și îmbuteliați. O să obțineți un lichior de aproximativ 45 de grade, așa că, dacă-l vreți mai slab, puneți din prima mai multa apă.

Și, desigur, dacă veți folosi lămâi verzi, veți obține un limoncello verde.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Lămâi marinate marocane Spumă de mascarpone cu lămâie Lichior de nuci verziLichior de nuci verzi Barbadian Gin Punch SwizzleȘapte cocktail-uri cu multă gheață

  • Italia, lamaie, lamaie verde, lichior

One thought on “Limoncello”

  1. alison 24/04/2010 at 09:54

    o aroma irezistibila de lamiie!si nu agreez lichiorurile…asta-i exceptia!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved