• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Leberwurst de casa (reteta germana)

Feb 26, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de la cititori, Rețete de preparate din carne, Rețete de tocături 13


leberwurst

Din ciclul „hai sa ne facem mezelicurile acasa” (macar sa stim, cat de cat, ce contin), iata ca ovidiucro ne mai trimite o bucurie: reteta casnica nemteasca a celebrului leberwurst. Am citit, am salivat, am pus o poza generica (ca inca n-am apucat sa-l fac, de-abia am primit instructiunile) si cu asta basta, va las sa cititi in liniste.

Timp preparare: 45 minute, timp de fierbere: 3 ore

Ingrediente:

1 kg ficat proaspat de porc, cuburi, 3/4 kg carne macra de porc, cuburi, 1/4 kg slanina, cuburi, 2 cepe mari, tocate foarte marunt, 6 linguri lapte praf, 2 linguri piper alb proaspat macinat, 3 linguri sare grunjoasa, 4 lingurite boia, 2 lingurite zahar, 1 lingurita maghiran uscat, 1 lingurita coriandru boabe macinat, 1/2 lingurita nucsoara proaspat rasa, 1/2 lingurita ienibahar, 1/2 lingurita cardamom macinat, 1 m mate groase de porc (curatate, frecate cu ceapa tocata si malai si clatite bine)

Preparare:

Toaca la masina cu sita mica ficatul, carnea de porc si slanina. Amesteca-le bine si toaca-le din nou.

Presara deasupra ceapa, framanta cu mana de cateva ori. Presara laptele praf si framanta. La fel se procedeaza cu piperul, sarea, boiaua, zaharul, maghiranul, coriandrul, nucsoara, ienibaharul si cardamomul, framantand de cateva ori cu mana dupa fiecare.

Da la congelator pentru 30 minute. Da prin masina de tocat apoi repeta racirea si tocarea.

Umple matul cat mai presat si leaga capetele strans.

Pune apa intr-o cratita suficient de mare ca sa incapa Leberwurst-ul si sa fie acoperit de 3-4 cm apa.

Cand apa clocoteste, pune-l la fiert cu o greutate deasupra ca sa-l tina scufundat complet. Cand apa da din nou in clocot, redu flacara incat sa fiarba foarte usurel. Lasa-l trei ore la fiert. Stinge focul.

Scurge toata apa si inlocuieste-o cu apa foarte rece, adauga 5-6 cuburi de gheata. Cand este racit complet, usuca bine leberwurst-ul si da-l la frigider.

Trebuie consumat in 10-15 zile.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

CrenvurstiCrenvursti de casa, reteta germana Sunca JambonJambon de casa Jambon de casă, în două variante Piept de porc la grătar

  • carnati, ficat, ienibahar, ovidiucro, porc, preparate din carne, slanina, tocatura

13 thoughts on “Leberwurst de casa (reteta germana)”

  1. aphextwinz 26/02/2011 at 12:14

    Ovidiu se tine de cuvant, eu o toba, el un lebar. E excelenta reteta, sa vad cu ce inlocuiesc laptele praf made in China.

    Pentru cei ce au frigider smecher, nu trebuie musai procedura de congelare, se baga direct fulgi de gheata in compozitie, mi-a zis un vecin care are firma de masinarii de facut mezeluri, daca minte el, mint si eu, involuntar.

    A, cu aceleasi produse, dar cu carne de bovina, nu e nici pe departe atat de gustos ca asta de porc.

    Multam domnului ovidiu de reteta, incercam sa o facem.

    Reply ↓
  2. ovidiucro 26/02/2011 at 13:37

    Cu placere, iar in ceea ce priveste procedura cu fulgii de gheata o stiam si eu si neamtul cu reteta. Totusi, nu a folosit-o.
    Dovada ca e asa, la crenvursti (reteta tot de la el) a spus-o, la leber, ba!
    Eu as merge pe reteta lui…

    Reply ↓
  3. cofi 26/02/2011 at 14:06

    De ce-oi fi intraind eu pe aici, ma depaseste! Cel putin postul asta m-a facut semi-verde de invidie si semi-lesinata de pofta!

    Nu cred ca v-am zis dar cand eram eu cu pancreatita in spital, dureri, perfuzii, alea alea, m-a pufnit plansul cand am auzit ca nu mai pot manca carne de porc, si in principal, nu organe!

    Saracul ex-sot nu stia ce sa-mi faca, ca eu eram jumate moarta si plangeam dupa ” porcarii”, ma rog, daca va scriu acum inseamna ca a avut o rezolvare satisfacatoare toata situatia, dar pe bune ca din punct de vedere moral, aia a fost cea mai tare lovitura! Toate ca toate, dar un leberwurst, un sangerete… era prea mult! Ce inseamna omul pofticios!!

    Reply ↓
  4. aphextwinz 26/02/2011 at 21:37

    Ovidiu, promit ca daca ma incumet, respect.

    Am o idee de subiect, eu nu il deschid caci nu ma pricep foarte bine, dar din vorba in vorba si din cumparatura in cumparatura s-a iscat o dilema (trilema, cvadrulema, ma rog).

    Citesc atent etichete si compar preturi. Recent am vazut (pe un site) muschi de porc crud uscat la 5 lei 250g. Cum ar veni, 20 de lei kila. Deci, desi crud, uscat, ambalat, vidat, mai ieftin decat materia prima.

    Cum am boala citirii etichetelor (da, produsele de top pret contin aceleasi mizerii ca si salamul de vara ordinar, asa ca otrava poate fi si ieftina.

    Din cunostintele mele vagi, acum se cam injecteaza cu gelatina multe mezeluri, ca sa atarne. Bun, dar kilogramul de sorici (aici) e intre 30 si 47 de lei kilul.

    Nu imi iese socoteala nicicum.

    Ar fi interesanta o discutie (ma ierte Ovidiu ca am dat in altele) despre asta. Cum Dumnezeu e mai ieftin un produs prelucrat decat materia prima?

    Reply ↓
  5. pansy 27/02/2011 at 01:33

    acuma ca am citit postarea ta,mi-am adus aminte de leberwuest-iul lui bunica.ii zicea maios (asta din ungureste, mai inseamna ficat).Eu nu stiu ce punea in el in afara de ficat,pentru ca iesea o bucata destul de mica,imi aduc doar aminte de piatra care-o punea peste el cand fierbea.Il facea in matul gros al porcului.dar il punea si la afumat,nu stiu cate zile.era ceva de o finete si o bunatate extraordinara.aproape ca l-as compara cu foie gras-ul.nimeni nu facea maios ca ea.

    Reply ↓
  6. ovidiucro 27/02/2011 at 20:50

    “Cum Dumnezeu e mai ieftin un produs prelucrat decat materia prima?”
    O explicatie posibila ar fi asta:
    Soriciul de consum este preparat special prin oparire si parlire. E de-al nostru, neaos.
    Soriciul pentru prelucrare industriala se vinde impreuna cu slanina aferenta, asa vine din Olanda (sau alte tari care mai cresc porci), la un pret infim, ceva gen 0,6-1 euro kg.

    Reply ↓
  7. aphextwinz 28/02/2011 at 13:40

    Am auzit ca si din tari asiatice sosesc la pret de nimic pe vapoare subproduse, ar putea fi plauzibil. Dar nu musai sanatos.

    Reply ↓
  8. ovidiucro 01/03/2011 at 13:30

    @aphextwinz: Referitor la praful din lapte, eu folosesc “Raraul”.
    Chiar daca au fost cumparati de Albalact, nu au schimbat reteta ce dateaza din 1961, parca…
    Costa aprox 10-12 lei cutia de 500gr., depinde si de unde o iei.

    p.s.”La multi ani” si-un martisor virtual!

    Reply ↓
  9. raul 25/11/2011 at 19:57

    “Cum Dumnezeu e mai ieftin un produs prelucrat decat materia prima?”
    ……RASPUNS:
    -foarte simplu,”produsul prelucrat” , conine doar 25% din “materia prima” afisata pe eticheta!!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply ↓
  10. nakajima 28/11/2013 at 16:12

    inca un moldovean care ne invata pe noi cum se face leberul (cica ii reteta germana!!!!nu ma face sa rad)!ceea ce incerci tu sa faci aici ii aproape caltabos,si noi nu punem ceapa si lapte praf in maiosul nostru!!!!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/11/2013 at 16:23

      Măi, Nakajima (ești neamț, da?), ai ghinion. Unu la mână, Ovidiu e muntean, nicidecum moldovean. Doi la mână, cel puțin conform dex, maioș = caltaboș (nu „aproape”). În rest, sayonara…

      Reply ↓
  11. Ioan 15/10/2016 at 19:40

    Bunå ! Nu e departe de reteta de caltabos. Peraf de lapte si alte ingrediense nu a existat in reteta bunicilor. Tot ce e natural e sånåtos ! Nu trebuie så facem acaså leberwurst. Cumpåråm din magazin cå contine chimicale si fibre de plastic inlocuitor al cårnii

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/10/2016 at 11:43

      Păi Ovidiu n-a zis nimic despre bunici… 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to pansy Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved