• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Leat 6500 Pinot Gris, 2014, M1 Crama Atelier

Jun 08, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 2


Leat 6500 Pinot Gris, 2014, M1 Crama Atelier

Țin minte că m-am întâlnit, pentru prima oară, acum vreo doi ani și jumătate cu acest Pinot Gris (mă rog, cu varianta 2011) și am cam chiuit de fericire. Fiindcă, recunosc, sunt un mare fan al vinurilor obținute din acest soi, unul atât de rar întâlnit prin podgoriile noastre de parcă ar fi prefiloxeric românesc.

Dar să trecem peste comparațiile discutabile și memoriile afective (întotdeauna e mai bun vinul din memorie decât cel din pahar, știați asta, da?). Și să vă povestesc despre varianta 2014 a acestui vin care e deja un serios punct de reper pentru Pinot Gris-urile produse în România.

Olfactiv, ne întâmpină un concert de citrice, bine subliniat de notele condimentate. Și se mai simt vreo două adieri florale, plus o senzație amăruie (sâmbure de caisă?).

Gustativ, vinul vine perfect în prelungire, sunt acolo și citricele, și notele condimentate, și sâmburii. Corpul e rotund, aciditatea optimă, iar complexitatea dată de maturarea pe drojdii fine i se potrivește ca o mănușă. Și să nu vă așteptați la vreo bombă de fruct, că nu e; dimpotrivă, avem de-a face cu un Pinot Gris elegant și rafinat.

Cât despre postgust, e lung și plăcut, cu o frumoasă notă citrică și un îndemn pentru o a doua gură.

Cu cine-l însurăm pe dumnealui, Pinot Gris? Păi recomandările clasice pentru acest soi, spre mâncărurile asiatice, le găsesc cât se poate de corecte, după cum și vechea mea plăcere de a-l asocia cu mâncăruri de vinete pare a fi pe deplin justificată. Numai că, de data asta, am riscat un pic (aștept vinetele de sezon!) și l-am potrivit cu o mâncărică de pui cu mazăre. Extraordinar ce bine s-a potrivit!

S-ar putea să vă intereseze și:

Leat 6500 Cabernet Sauvignon & Merlot 2011, M1 Crama AtelierLeat 6500 Cabernet Sauvignon & Merlot 2011, M1 Crama Atelier Chardonnay Leat 6500Leat 6500 Chardonnay 2012, M1 Crama Atelier Dan Bundur FatumIeșenii s-au convins: bune vinuri mai face Răzvan Macici la M1 Crama Atelier Murfatlar Sable Noble Cupaj Alb 2011Sable Noble cupaj alb, 2011, M1 Crama Atelier Murfatlar

  • Crama Atelier, Leat 6500, Murfatlar, Pinot Gris, vin

2 thoughts on “Leat 6500 Pinot Gris, 2014, M1 Crama Atelier”

  1. RaSto 08/06/2015 at 14:32

    PG 2014 / M1 intra in “laborator” in seara asta!

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/06/2015 at 14:33

      Așa-i trebuie! 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved