• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Latkes

Feb 10, 2012 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete ovo-lacto-vegetariene 0


Când vă povesteam despre rogojina de cartofi, am făcut și-o scurtă trimitere prin varii gastronomii, doar pentru a vă explica faptul că multe nații dau cartofii cruzi pe răzătoare, făcând apoi diverse prăjeli din ei, fiecare după plăcerea proprie. Și omisesem atunci voluntar evreii, cu ale lor latkes sau latkas, dorind să vă ofer (și cât mai repede!) un text separat despre aceste excelente chifteluțe de cartofi (cam asta sunt, la urma-urmei!). Știu, a trecut de-atunci cam multă vreme, dar sper că-mi veți ierta întârzierea.

Așadar, pentru această tradițională, simplă și excelentă rețetă evreiască, aveți nevoie de

3 cartofi mari, de cei făinoși (galbeni, adică, nu roz),
1 ceapă,
2-3 fire de ceapă verde,
3 linguri de pesmet,
2 ouă,
sare, piper,
ulei pentru prăjit.

Curățați cartofii și ceapa, dați-le pe amândouă prin răzătoarea mare, presărați-le cu sare și puneți-le într-o strecurătoare. Lăsați-le puțin și strângeți-le bine între palme, să scăpați de cât mai mult lichid posibil.

Amestecați apoi compoziția cu pesmetul, ouăle bătute (nu prea zdravăn), ceapa verde tocată cât de fin și piperul proaspăt râșnit, apoi omogenizați bine.

Încingeți multișor ulei într-o tigaie. Luați pe rând din compoziție, faceți bile, puneți-le în ulei și aplatizați-le ușor cu spatula (câte încap, nu mai multe!). Prăjiți latkes pe fiecare parte, până se rumenesc frumos (să zicem c-o să dureze cam 10 minute, în total). Scoateți-le, puneți-le pe hârtie absorbantă, să scape de excesul de ulei, și continuați prăjitul până se termină toată compoziția.

Variantele-s prea multe, așa că am să vă spun doar că puteți înlocui ceapa verde cu arpagic verde tocat, sau chiar cu pătrunjel (ideea principală fiind de prospețime, fiindcă trebuie să contrabalansăm cumva prăjeala). Un tertip interesant zice că, dacă doriți să se lege foarte bine chiftelele astea, să lăsați zeama obținută în urma scurgerii cartofilor să se limpezească, să aruncați apoi apa de deasupra, iar amidonul depus pe fund să-l adăugați peste compoziție. Și, ca să fie totul cușer, pesmetul ar trebui să fie obținut din pască evreiască.

Indiferent, însă, de variantă, serviți latkes calde, eventual cu smântână, iar în pahare turnați cam ce vin alb, ușor și sec, vă place mai mult.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salata de cartofi cu spanacSalată de cartofi cu spanac Omleta la cuptorOmletă la cuptor cu de toate Crochete de cartofi cu ceapa si costitaCrochete de cartofi cu ceapa si costita Crochete pané de cartofi umplute cu brânză

  • cartofi, ceapa, chiftele, oua

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved