• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Lămâi marinate marocane

Nov 21, 2011 costachel Conserve și murături, Rețete 7


Prima dată am vrut să scriu lămâi murate, dar nu mi s-a părut teribil de corect, parcă tot termenul de marinate le descrie mai bine. Dar, în fine, să trecem repede peste această dilemă deloc esențială, ideea de bază este că urmează mai la vale o specialitate marocană tare interesantă, care se folosește atât ca ingredient în destule mâncăruri, cât și ca garnitură. Se poate face, în principiu, cam cu orice soi de lămâi și, cum se consideră că perioada cea mai bună pentru aceste fructe este toamna târzie, iaca, e un moment cât se poate de bun ca să încercați și dumneavoastră să faceți lămâi marinate. Mai ales că nu vă trebuie decât lămâi, sare mare și borcanele implicite.

Spălați mai întâi lămâile, cât de bine, cu apă caldă (probabil sunt ceruite, vă spuneam eu și la limoncello). Puneți-le apoi într-un vas, turnați peste ele apă rece cât să le acopere și țineți-le așa 3-5 zile (în funcție de temperatura camerei), schimbând zilnic apa.

Scurgeți-le bine, uscați-le și faceți 4 crestături longitudinale (deasupra unui castron, să nu pierdeți zeama), dar nu complete, adică în așa fel încât să obțineți 4 sferturi care mai sunt încă prinse sus și jos.

Introduceți în fiecare lămâie 1/2 lingurița rasă de sare. Puneți pe fundul unor borcane de 800 g 1 lingură de sare, așezați lămâile îndesat, mai presărați niște sare printre ele și încă o lingură deasupra. Turnați zeama deasupra (cea scursă de la crestare plus cea de la încă 1 lămâie) și cu asta basta, închideți capacele și puneți totul într-un loc întunecat și răcoros.

În prima săptămână, la fiecare 2-3 zile, mai apăsați lămâile, să-și mai lase din zeamă (dacă mai obțineți loc pentru încă o lămâie, puteți profita, de ce nu?). Ideea e ca zeama să le acopere complet, iar în momentul ăla se cheamă că treaba dumneavoastră s-a terminat. Dacă a trecut săptămâna și nu s-a întâmplat chestia asta, completați dumneavoastră cu cât suc de lămâie mai trebuie, închideți capacul ermetic și cu asta basta.

În 3-4 săptămâni ar trebui să fie gata. Înainte de le folosi, clătiți-le un pic sub apă curentă. De obicei se folosește doar coaja, tăiată julienne (mai ales pentru salate) sau cubulețe, dar firește că puteți face absolut cum poftiți.

Variante? Ei, ar mai fi, și putem începe încă de la pregătirea lămâilor, în sensul că unii le lasă prinse numai la bază, iar alții le taie direct sferturi (n-aș crede că diferențele sunt semnificative, dar în rețeta de bază am vrut să vă prezint tipul tradițional de crestare). Și, mai rar, adaugă câțiva și condimente (usturoi, cimbru etc.) prin borcane, dar atunci parcă n-aș mai zice că e vorba despre originalele lămâi marinate marocane.

S-ar putea să vă intereseze și:

Masline marinate picanteMăsline marinate picante Vinete marinate, pentru iarnă Vinete marinate sârbești Vinete marinate libaneze

  • conserve, lamaie, marinare, Maroc, muraturi

7 thoughts on “Lămâi marinate marocane”

  1. fabdo 21/11/2011 at 16:34

    In reteta marocana (tajine) de pui cu lamai murate se folosesc lamaile taiate in cubulete. E delicioasa.

    Reply ↓
  2. costachel Post author21/11/2011 at 16:45

    Demult vreau s-o încerc, că încă n-am apucat, dar trebuie să mai aștept vreo lună, până-s gata lămâile marinate 🙂

    Reply ↓
  3. andreea 21/11/2011 at 18:14

    am cumparat acum cativa ani niste lamai gata murate, de la un magazin arabesc din zona si nu mi-au placut, asa ca gandul la tajina cu lamai murate a disparut, dar daca tot se fac atat de simplu si noi mai mereu avem lamai in exces, ar fi pacat sa nu le mai dau o sansa. Merci fain!

    Reply ↓
  4. costachel Post author21/11/2011 at 18:44

    Cu multă placere 🙂

    Reply ↓
  5. Elena 01/12/2011 at 00:00

    Draga Costachel,

    Eu am descoperit pe internet, acum cativa ani niste retete africane, printre care si cea de lamai marinate. Eu iau lamaile (din lamaiul propriu), le crestez transversal, pun sare pe fundul borcanului si apoi adaug un strat de lamai, un strat de sare, pana se umple borcanul. In timp ce pun lamaile se face si suc, plus ca am observat ca dupa vreo saptamana mai lasa zeama. Eu nu tin lamaile in apa rece inainte. Am gatit de multe ori si tagine-ul de pui cu lamai marinate si masline verzi, este una din mancarurile mele preferate. Se poate gati si intr-un vas de fonta. Este delicios, si are si aspect frumos, ti-o recomand cu caldura:)

    Reply ↓
  6. costachel Post author01/12/2011 at 08:26

    Păi dacă-s din lămâiul propriu, atunci sigur n-au fost tratate lămâile, drept pentru care firește că n-ai nevoie de spălări intense și de înmuieri 🙂 Asta e, oameni gospodari, nu ca mine 🙂

    Reply ↓
  7. Elena 03/12/2011 at 04:50

    Din contra, mai lenesi 🙂 In comentariul de mai sus doar am vrut sa spun ca ies bune si in varianta cu mai putine “cocoleli”, atat. Binenteles, depinde si de lamai.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved