• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Lafazanis Prorogos White

Dec 06, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 3


Despre producătorul grec Lafazanis v-am povestit nu demult, prezentându-vă atunci întregul sortiment de vinuri, albe, rozé și roșii, ce au început să poposească prin rafturile magazinelor de specialitate. Dar cum recent am apucat să am o „conversație” mai îndelungată cu „albul” din titlu, am zis că merită să-i dedic un text aparte. Nu de alta, dar și el este un vin aparte printre albele care ne populează, în mod obișnuit, paharele.

Și aceasta în primul rând pentru că acest cupaj alb și sec de Roditis (70%) cu Savatiano (30%) are un conținut de alcool cât se poate de rezonabil (11,5%), apropiindu-se astfel de vinurile tradiționale și fiind complet indiferent față de modernitatea care aduce licoarea lui Bachus la 13% și peste. (Încălzire globală, ziceți? Mda, uite că Grecia n-a fost atinsă).

Olfactiv, vinul ăsta e mineral, calcaros de-a dreptul, ușor floral și un pic citric, nota generală fiind de discreție. În gură predomină notele citrice, dar asta nu înseamnă deloc că e un vin acru. Nu, e frumos rotunjit, ușor și foarte proaspăt. Post gust mediu și plăcut, un „ducă-s-ar pe gât” intens și cu asta sper că v-ați creat imaginea unui vinuț bun, de băut, nu de gustat, cu un raport calitate-preț cât se poate de corect (20 de lei în magazin).

Și, fiindcă tot se apropie Sărbătorile, nu pot să închei fără să vă spun că s-ar putea să fie o alegere de „alb de început” cât se poate de nimerită.

S-ar putea să vă intereseze și:

De șapte ori Lafazanis, sau sărbătoarea vinurilor grecești Sauvignon Blanc Frontera Concha y Toro 2008 Feteasca Alba, Urlati, 2006 Domeniile Samburesti, Cabernet Sauvignon, 2009, DOC-CMD, sec

  • degustari, Grecia, Lafazanis, Roditis, Savatiano, vin

3 thoughts on “Lafazanis Prorogos White”

  1. vic 19/12/2011 at 13:26

    unde sa gasesc aceasta marca?
    am cautat tot GL si cotu.
    nici nu auzisera. dupa cum nici eu. dar la mine merge.

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/12/2011 at 14:18

      Online de aici. Și tot de la Good Point poți afla tot ce te interesează, că ei sunt importatorii, găsești pe site numerele de telefon, îți spun ei unde mai poți găsi vinurile Lafazanis 🙂

      Reply ↓
  2. vic 20/12/2011 at 15:18

    multu, gata am dat de ei, sunt din iasi.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved