• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

La Pietroasa intră în producție un nou soi românesc de viță-de-vie

Aug 14, 2013 costachel Știri 6


Alb aromat de Pietroasa

Dragoș Matei, inginer-șef la Stațiunea viti-vinicolă Pietroasele, a anunțat recent că, în această toamnă, va intra în producție un nou soi de viță-de-vie românească, Alb Aromat de Pietroasa, informează Agerpres.

El a precizat că noul soi a fost selectat pentru a completa gama de vinuri aromate românești, multi-medaliate la concursuri interne și internaționale.

„După ce Tămâioasa românească, recolta 1986, a obținut o medalie de aur la Muscats du Monde, în Franța, în 2009, concursul care reunește toate vinurile aromate ale lumii, singura medalie obținută de un vin aromat românesc, avem nevoie de un nou soi care să se impună pe plan intern și internațional.”

Alb Aromat de Pietroasa a fost omologat în 1999, producția medie este de 10-11 tone la hectar, conținutul de zaharuri al mustului este de 195 g/l iar vinul este asemănător cu Feteasca Regală, având în plus însușirea de a fi semi-aromat.

„Soiul este obținut din Tămâioasă românească, practic este o fecundare liberă a soiului Tămâioasă românească, a fost omologat ca soi distinct; ceea ce încercăm în momentul de față este să îl punem la treabă în afara terenului în care este cultivat, butașiera sau plantație-mamă” a mai spus Dragoș Matei.

Foto: pietroasaveche.ro

S-ar putea să vă intereseze și:

VinvestCel mai vechi târg românesc de vinuri împlinește 10 ani Anul trecut s-a băut vin bun românesc cu până la 20% mai mult Fergie intră pe piața vinului cu Ferguson Crest Grindina a distrus 1.000 ha viță-de-vie în județul Buzău

  • Alb Aromat de Pietroasa, cercetare, Pietroasele, vin, vita-de-vie

6 thoughts on “La Pietroasa intră în producție un nou soi românesc de viță-de-vie”

  1. george moisescu 14/08/2013 at 23:02

    Alb Aromat de Pietroasa suna groaznic si condamna noul soi la cariera anemica, fara perspectiva. Pacat.

    Reply ↓
    1. florin 22/08/2013 at 23:12

      Mister Moisescu ! Cum ar suna coada vulpii, tzatza caprii, berbecel ? Mai de perspectiva ? Nici grasa si nici feteasca (alba sau neagra)nu suna cine stie ce pompos; important e ce va iesi dupa presare si fermentare.
      Cercetarea e la pamant, alte soiuri noi nema, de shardone’, cabernet, etichete si critici e plina lumea.
      Parca ar mai fi loc si pentru asta pe langa blanc de blanc si alb de petrovoselo ! 😉

      Reply ↓
      1. George Moisescu 23/08/2013 at 22:42

        Draga Florinake (sau FloriNelu sau Floricelu’)… Scuze, dar simt nevoia sa te personalizez cumva. Caci matale, prostii scriind, simti nevoia sa te ascunzi dupa un nume, insultand intelectul tuturor Florinilor carora le uzurpi (sau, poate, nu?…) numele. Asa e. Nu te agita. Trage aer in piept. Ai dreptate. Alb Aromat Pansat Si Operat suna minunat. Eu nu ma pricep. Nici nu stiu ce gaia m-a apucat sa ma bag. Oricum vorbesc la pereti. Asa e, Floricissime, nu e pompos (domnu’ Freud, omu’ are complexe cu pompa si niste obsesii zoofile cu tzatze de capre si cozi de vulpi), asa e, important e dupa presare si fermentare, cand ti se otzeteste zama in depozit, ca nu esti in stare s-o vinzi.. Pentru ca mentalitatea de CAP-ist este suportabila in CAP. Pe piata, ramai doar un CAP-ist trist. Si perdant. Dar, hai, sa-ti fac o bucuria. Iti dau un slogan: “Bei Alb Aromat de Pietroasa / o tii departe pe aia cu coasa”. Sic!

        Reply ↓
        1. florin 24/08/2013 at 09:46

          :)) spiritual esti nene Moisescule ! si suparacios tare. 😉 Branduiala si rebranduiala scrie pe gardurile din Pietroasa ? Zama buna nu se oteteste, sta dovada vinoteca de la statiune. Mergem intr-o vizita de lucru tovaraseasca, sa vada si domnia ta diferenta dintre astia care fac vin din pasiune vs. new wave de saparzi. Nu is priceput la scrierile lui Freud si nici la etichete; am fantezii cu tzatze gen lubenita si muieri mai goale cu blani de vulpe la gat; si am plantati cativa butasi de alb aromat in gradina.
          Cu personalizarea ce sa zic ? esti bun de nasit domnule 🙂 astept un bebe, ar fi o mare onoare. Si da, florin si jeberian mai e trecut in c.i. Fara sic !

          Reply ↓
  2. berbecutio 15/08/2013 at 01:20

    Le tzatzaie curu’ ca le inchid astia “de la centru” taraba, au adoptat strategia lui Dinescu de la Revolutie 🙂

    Reply ↓
  3. costachel Post author15/08/2013 at 08:41

    Acuma ce să zic? Om trăi, om bea ș-om vedea 🙂

    Reply ↓

Leave a Reply to George Moisescu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved