• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

La Expo s-au degustat vinuri de Cotnari. Dar de la Casa de Vinuri Cotnari

Dec 07, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0


Degustare Expo Casa de Vinuri Cotnari

Miercuri seara s-a desfășurat, la Restaurantul Expo din Iași, o nouă ediție a Degustărilor Expo&Costăchel. De data aceasta, vedetele au fost vinurile Casei de Vinuri Cotnari. Mai exact, în ordinea turnării în pahare, a fost vorba despre Feteasca Albă 2011 (Colocviu la Atena), Grasa de Cotnari 2011 (Colocviu la Moscova), Tămâioasa Românească 2011 (Colocviu la Roma), Feteasca Neagră 2011 (Domenii) și Busuioaca de Bohotin 2011 (Domenii).

„Vinovații” pentru reușita acestui eveniment? Păi trebuie să-i numesc pe Cătălin Avasâlcei, directorul național de vânzări al Casei de Vinuri Cotnari, pe Corneliu Dumea, Regional Sales Manager – Moldova al Casei de Vinuri Cotnari și pe somelierul Cristian Budacă. Plus, desigur, gazda, adică patronul restaurantului Expo, Dorin Tudose. Eventual (că era și el pe-acolo), al dumneavoastră prea-plecat.

Cătălin Avasâlcei, Cristian Budacă

Cătălin Avasâlcei (stânga) și Cristian Budacă


Cea mai strânsă competiție

Ca de fiecare dată, i-am rugat pe toți participanții la degustare să dea note, de la 1 la 10, vinurilor prezentate. Iar clasamentul rezultat în urma jurizării a fost următorul:

1. Tămâioasă Românească, sec, 2011, Colocviu la Roma (9,25)
2. Fetească Albă, sec, 2011, Colocviu la Atena (9,20)
3. Busuioacă de Bohotin, demisec, 2011, Domenii (9,00)
4. Fetească Neagră, sec, 2011, Domenii (8,84)
5. Grasă de Cotnari, sec, 2011, Colocviu la Moscova (8,77).

6

Prima constatare se impune de la sine: a fost o luptă acerbă, cea mai echilibrată înregistrată vreodată în cazul Degustărilor Expo&Costăchel. Niciodată între primul și ultimul vin din clasament nu s-a înregistrat o diferență atât de mică (mai puțin de jumătate de punct!). După cum bine remarca unul dintre invitați, pe fișa sa de degustare, „în ansamblu, vinurile sunt foarte bune”.

Și, înainte de a trece la părerile mele personale, trebuie să fac o precizare, referitoare la acest clasament. În ciuda pronosticurilor inițiale, plusul de zahăr al demisecii (ca să zic așa) Busuioace de Bohotin n-a ajutat-o să câștige micul nostru concurs. Mai mult, dacă aromata Tămâioasă era oricum considerată printre favoriți, prezența Feteștii pe locul al doilea a constituit o surpriză. Cel puțin din punctul meu de vedere, una foarte plăcută.

Vinuri Casa de Vinuri Cotnari

Două vorbe despre vinuri

Dar vreau să fie bine înțeles: vorbesc de surpriză doar din punctul de vedere al părerilor de dinaintea degustării. Fiindcă am avut mica satisfacție să constat că Feteasca Albă a continuat să evolueze (vă povesteam și în primăvară despre asta) și ni s-a prezentat în pahare cu arome cât se poate de tipice și de îmbietoare, plus că s-a mai rotunjit. Și loc de progres încă ar mai fi, dacă mă întrebați pe mine.

Cam la fel stau lucrurile și în cazul Grasei, care e chiar mai rotundă, mai complexă, plus că nuanțele iodate de nucă au început să-și facă simțită prezența. Dar probabil că lipsa oricărui rest de zahăr continuă să șocheze.

De ce a câștigat Tămâioasa? Pentru că, probabil, în afara sprijinului evident adus de arome, a continuat și ea să evolueze, ajungând la o rotunjime de invidiat. Și, în plus, are și un postgust absolut năucitor de lung, așa că…

Fetească Neagră, Casa de Vinuri Cotnari

Marea promisiune: Feteasca Neagră

Aflată la una dintre primele ei ieșiri în public, foarte juna Fetească Neagra a făcut o impresie cât se poate de bună. Curată, corectă, tipică, cu lemn în limite mai mult decât decente, e absolut grozavă (dacă mă întrebați pe mine), dacă ținem cont de faptul că provine din niște struguri proveniți dintr-o vie aflată la începutul producției. Și sincer, mi-a plăcut la nebunie, poate și datorită faptului că producătorul a refuzat s-o machieze în exces (am eu măcar un exemplu în minte acuma…). Plus că a poziționat-o, modest, doar în gama Domenii, ceea ce înseamnă că lungimea plăpumii mai contează pentru unii.

Așa că, în concluzie, nu pot decât să mă bucur că deja există o Fetească Neagră reprezentativă pentru nordul Moldovei, frumoasă și teribil de promițătoare. Deja vreau să-i rezerv un loc pe masa mea de Crăciun de anul ăsta, înaintea altor exemplare mai celebre. Prefer tinerețea autentică în fața „tunării” (ca să zic așa). Însă, pe de altă parte, trebuie să-i anunț pe tinerii producători cotnăreni că, deja, așteptările mele au devenit și mai mari. Pentru că dacă tânăra copilă arată așa…

Câteva dintre aperitivele oferite de restaurantul Expo

Câteva dintre aperitivele oferite de restaurantul Expo


Mai multe poze de la eveniment găsiți pe pagina de facebook.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Campionul Podgoriei Cotnari 2017„Campionul Podgoriei Cotnari” a ajuns la ediția cu numărul 5 Feteasca Neagra Domenii 2011 Casa de Vinuri Cotnari1Fetească Neagră 2011, Domenii, Casa de Vinuri Cotnari Vinuri Casa de Vinuri CotnariFeteasca Neagră și Busuioaca de Bohotin se simt minunat la Cotnari… Cotnari ColocviiMai bune și mai puțin bune despre noile vinuri de la Cotnari

  • Busuioaca de Bohotin, Casa de vinuri Cotnari, Cotnari, degustarile Expo&Costachel, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Grasa, Tamaioasa Romaneasca, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved