• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Kefalotiri

Jan 06, 2015 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 2


Kefalotiri

Kefalotiri (κεφαλοτύρι) este una dintre cele mai cunoscute și vechi brânze grecești, fiind atestată încă din perioada bizantină. E obținută din lapte de oaie (uneori amestecat cu lapte de capră) și are un conținut de grăsime de minimum 40%. Se face în forme rotunde, de 6-8 kg, iar perioada de maturare variază de la 3-4 luni până la 1 an. Pasta este gălbuie, fermă și prezintă mici găuri neregulate.

Gustul este destul de proaspăt (mai ales la variantele mai puțin maturate), cu aroma specifică de lapte de oaie, ușor picant și cu un final ce amintește uleiul de măsline. Dacă autorii străini fac trimiteri, ca asemănare, spre Gruyère, Asiago ori Pecorino, românii trecuți de prima tinerețe s-ar putea să-și amintească de vechiul cașcaval Dobrogea.

Se fabrică în întreaga Grecie, în Cipru, dar și în Turcia, unde poartă denumirea de Kelle peyniri. Există însă și o variantă cu DOC, denumită Kefalograviera (dar în afara Greciei se vinde, nu rareori, tot sub numele de Kefalotiri), și care, în conformitate cu caietul de sarcini, nu poate fi produsă decât în regiunile Macedonia de Vest și Epir, precum și în prefecturile Euritania și Aetolia-Acarnania.

Utilizările sunt foarte diverse, dar depind și de gradul de maturare. Dacă versiunile mai proaspete apar în sandviciuri, mâncăruri și plăcinte (o mențiune specială pentru Spanakopita), cele mai mature (inclusiv Kefalograviera) sunt preferate mai ales simple, la aperitiv (meze), prăjite în tigaie (saganaki) sau rase peste salate, paste și mâncăruri. Însă n-o luați ca pe o regulă absolută.

Și o ultimă lămurire de final: am folosit forma kefalotiri pentru că asta e transliterarea pe care am găsit-o în cărțile de bucate grecești. Dacă francezii și englezii preferă să scrie kefalotyri, asta nu înseamnă că trebuie musai să ne luăm după ei…

Foto: wikipedia / Creative Commons / J.P.Lon

S-ar putea să vă intereseze și:

Pecorino AsiagoAsiago Feta Cașcaval

  • branza, branza de oaie, Grecia, kefalotiri

2 thoughts on “Kefalotiri”

  1. Camelia Juganaru 14/02/2015 at 19:44

    Este foarte buna aceasta branza. Am adus cateva tipuri diferite de branza cand m-am intors din Grecia, dar aceasta mi s-a parut cea mai buna.

    Ce parere aveti despre telemeaua noastra, cea de toate zilele, despre care toata lumea zice ca nu exista branza mai buna?

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/02/2015 at 09:03

      Păi există telemea mai bună și telemea mai proastă. Orice generalizare este, dacă nu de-a dreptul greșită, atunci cel puțin riscantă. Cât despre „nu există brânză mai bună” ce să zic, există gusturi și gusturi, oameni și oameni. După cum, chiar și în cazul aceluiași om, există momente (și rețete) în care telemeaua (ori vreo altă brânză) e de neînlocuit, după cum există și alte momente (sau rețete)… Din punctul meu de vedere, dacă e meșterită cu simț de răspundere, îmi place chiar foarte mult. Dar n-aș mânca numai telemea 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved