Oct 26, 2011 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete de la cititori, Rețete lacto-vegetariene, Rețete ovo-lacto-vegetariene 1
Lejer bizarul titlu de mai sus nu vrea să spună nimic altceva decât că urmează mai la vale niște asocieri un pic mai neobișnuite ale mămăligii cu legumele. Adică nu de o banală garnitură la o iahnie de fasole (doar un exemplu!) va fi vorba mai la vale, ci despre niște alcătuiri un pic mai elaborate și mai rar întâlnite. Provenite toate, cred că ați ghicit deja, din colecția tematică trimisă de domnul Marian Rădulescu.
Am susținut întotdeauna că în arta culinară au fost „mariaje” care au dat bunătăți ce au rămas. Cred că până să vina grecii la Scurtești nici că s-a auzit de ardei umpluți, chiar și cu carne, iar acum se face ardei umpluți cu mămăligă, invenție a grecilor, combinând mămăliga locală cu ardeiul adus de ei.
Se face o mămăligă dintr-un litru apă, cu 100 g unt, 300 g brânză rasă, sare dacă mai este cazul și mălai. Se lasă să se răcească. Se scot cozile la ardei și se curăță de semințe. Roșiile se toacă în bucăți și se amestecă cu verdeața, sare și piper. Se unge o tavă cu ulei și se pun roșiile, apoi se umplu ardeii cu mămăligă și se pun pe patul de roșii. Se toarnă 200 ml supă de carne în tavă și se dă la cuptor, la foc potrivit, jumătate de oră, stropind din când în când ardeii cu sosul din tavă. Cu 5-10 minute înainte de a scoate tava din cuptor se presară deasupra cu 200 g cașcaval ras sau brânză de burduf.
Faceți o mămăligă moale pregătită din 300 g de mălai și un litru de apă sau supă.
Imediat ce mămăliga este gata se amestecă direct în ceaun cu ½ pahar de sos de roșii condimentat și 300 g de cașcaval ras. Se va amesteca până se omogenizează mămăliga. Într-o cratiță topiți 150 g de unt (rețineți o parte unt cât o nucă), căliți ciupercile tăiate fin, cu 4-5 fire de ceapă verde și tot atâtea de usturoi verde și o mână de verdeață. Cu untul păstrat ungeți o tavă, pe care o tapetați cu hârtie, turnați jumătate din mămăligă, apoi umplutura de ciuperci, restul de mămăligă și deasupra presărați brânză de burduf. Ungeți cu unu-două ouă bătute și apoi puneți la cuptor timp de 30-45 de minute să se rumenească bine. Se servește caldă cu iaurt sau lapte bătut.
Unora le place ca, în loc de brânză de burduf, să pună file de pește sau felii de costiță afumată. În acest caz se servește cu salată de ceapă sau praz.
Puneți 150 g boabe de fasole într-un vas roman de ceramică, cu capac, acoperiți cu apă rece, adăugați 150 g caș, sare și puneți vasul în cuptorul rece, aprindeți focul și lăsați să fiarbă la foc iute circa 15 minute, după care reduceți focul la potrivit.
Tăiați o varză mică în patru și fierbeți-o în apă cu sare adăugând 2-3 frunze de leuștean. Când a fiert, scoateți varza pe o farfurie. În altă cratiță prăjiți 2-3 căței de usturoi, adăugați o lingură de făină și amestecați bine. Adăugați varza și apoi vărsați totul în vasul cu fasole. După 10 minute adăugați puțin ulei și 150 g mălai. Amestecați și lăsați să se coacă o jumătate de oră la foc mic, cu capacul pus, amestecând din când în când.
Se pune la apă rece cu sare un kilogram de spanac ales și spălat în prealabil. Într-o cratiță se pun 3 linguri de unt și 2-3 căței de usturoi tăiați felii. După ce usturoiul s-a rumenit se scoate, se pun 3-4 linguri de făină și se amestecă. Când făina se îngălbenește, se pune un pahar de apă rece și se amestecă să se omogenizeze sosul, apoi se adaugă spanacul tăiat mărunt, sare și piper după gust. Când dă în clocot, se pune o ceașcă de mălai, câte puțin, amestecând până se obține o compoziție omogenă și tare. Se pune compoziția în forme, unse cu unt, și se dă la cuptor la foc potrivit circa 20-25 de minute.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
dorba de malai cu ciuperci… doamne fereste, cat e de buna! nici n-am mai arajat-o straturi si nici la cuptor n-am pus-o, dar ce minunat de buna a fost combinatia, chiar si asa!