Comisia de Mediu a Parlamentului European a votat împotriva cultivării de organisme modificate genetic (OMG) în Uniunea Europeana. Bineînțeles, nu e vorba de un vot care le interzice, dar e o decizie care ridică bariere serioase în calea lor. Mai exact, de acum înainte statele membre vor avea dreptul sa interzică OMG, chiar dacă la nivelul Comisiei Europene se ia decizia autorizării cultivării acestora.
Impactul asupra agriculturii sau asupra mediului dintr-un anume stat membru pot fi motive de a interzice OMG pe teritoriul unui stat – de exemplu, impactul cultivării OMG pe scara largă în România ar însemna implicit excluderea de pe piață a micilor producători și sacrificarea credibilității României de producător bio, printre altele – un impact care, afectând practic interesul național, ar trebui sa primeze fata de înclinațiile personale ale unui ministru al Agriculturii, arată europarlamentarul Daciana Sârbu pe blogul său. Măcar în teorie, aceasta schimbare de direcție va însemna mai mult control democratic intern asupra deciziei cultivării OMG.
De altfel, majoritatea statelor UE sunt, în acest moment, sceptice și rezervate fata de OMG, în primul rând fiindcă populația este în general împotrivă, iar guvernele țin cont de atitudinea populației
România se numără printre cele numai șase state membre UE care cultivă porumb modificat genetic, în contextul în care procentul suprafețelor cultivate cu OMG la nivel european este în scădere. Franța a renunțat anii trecuți la cultivarea porumbului modificat genetic din cauza îngrijorărilor legate de efectul asupra mediului, iar opinia publică europeana este tot mai îngrijorată de potențialele efecte nocive asupra mediului, precum și asupra sănătății publice.
Despre poziția extrem de favorabilă (eufemistic vorbind) a ministrului Tabără față de organismele modificate genetic găsiți detalii aici.