Presupun că sunteți de acord cu mine că, de la o vreme încoace, avalanșa de „produse tradiționale” a devenit de-a dreptul sufocantă. Sunt un mare fan al recuperării tradițiilor noastre istorice, inclusiv în domeniul gastronomic, dar când afli că la MADR sunt deja înregistrate peste 4.000 de asemenea „produse”, e clar că e ceva în neregulă. Așa că nu pot decât să salut recenta declarație a secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu:
„Am făcut o analiză și în România funcționează 4.200 de produse tradiționale, ceea ce cred că este o glumă proastă. De aceea vrem să le verificăm încă o dată. Eu inițial am vrut să anulez lista și să le reacreditez, dar ar fi însemnat să punem oamenii pe drumuri și să cheltuim bani în plus. Am decis, împreună cu Asociația Producătorilor Tradiționali, să mergem să le verificăm încă odată, pentru că nimeni nu a făcut-o niciodată foarte serios, în conformitate cu legislația europeană și care spune că tradițional înseamnă că produsele trebuie să aibă un element de tradiționalitate de cel puțin 25 de ani”, a declarat Irimescu, citat de Agerpres.
Irimescu a mai afirmat că se lucrează în acest sens la un proiect de act normativ, care va fi adoptat cel mai probabil înainte de Paștele ortodox. După adoptarea legii, reprezentanții MADR, împreună cu cei ai asociației de profil, vor începe verificarea și vor păstra pe listă doar produsele veritabile tradiționale, ceea ce ar putea reduce de câteva ori numărul acestora.