• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

În avanpremieră, promoția 2015 de la Crama Hermeziu

Feb 03, 2016 costachel Băuturi, Vinuri 0


Vin Crama Hermeziu

Săptămâna trecută a avut loc un nou eveniment din ciclul Degustările Costăchel&Expo. Iar vedetele au fost, după cum deja ați dedus din titlu, vinurile Cramei Hermeziu obținute din recolta 2015. Și a fost vorba despre o avanpremieră pentru că ele n-au fost încă distribuite; vă veți putea întâlni cu ele abia peste vreo 2-3 luni.

Ne-au povestit despre (în ordinea degustării) Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer, Muscat Ottonel, Roze (din Fetească Neagră), Fetească Neagră și Busuioacă de Bohotin inginerii Gabriel Stoica („tatăl” lor) și Gheorghe Crăciunescu, despre Domeniile Lungu și Crama Hermeziu ne-a vorbit domnul Vasile Lungu, iar concluziile de final le-a tras profesorul Valeriu V. Cotea.

Valeriu V. Cotea

Notele juriului…

Cât despre concluziile celor prezenți, le-am regăsit în fișele de degustare pe care, ca de fiecare dată, le-am oferit întru completare celor prezenți. Au fost 39 de „voturi valabil exprimate”, care au decis următorul clasament:

1. Chardonnay – 9,1
2. Busuioacă de Bohotin – 9
3. Muscat Ottonel – 8,8
4. Fetească Neagră Rozé – 8,6
5. Sauvignon Blanc – 8,6
6. Traminer – 8,5
7. Fetească Neagră – 7,8

Gheorge Crăciunescu, Vasile Lungu

… și câteva păreri personale

Chardonnay-ul a fost (însă doar pentru cei care nu se mai întâlniseră cu el!) marea surpriză a degustării. Chiar dacă a fost dezavantajat de poziția de vin de deschidere, a reușit, totuși, să cucerească pe toată lumea. Inclusiv pe cei care, ca și mine, nu prea sunt mari admiratori ai acestui soi.

După primele voturi contabilizate, eram aproape ferm convins că Busuioaca va câștiga această degustare. Pentru că e frumoasă, elegantă și le are pe toate. Însă, din păcate, are și un mic defect, subliniat cu subiect și predicat pe măcar 3-4 fișe de degustare: e prea dulce (40 g/l, dacă nu mă înșeală memoria)! Și asta în condițiile în care a fost ajutată de un excelent lapte prăjit (leche frita, pentru hispanofoni), oferit de bucătăria restaurantului Expo. Însă, cine știe, dacă publicul prezent ar fi fost eminamente feminin…

Că Muscatul a venit pe locul al treilea e cumva firesc, pentru că reprezintă un excelent exponent al variantei „seci” de prezentare a acestui vin. E drept, lipsa zaharurilor îi mai derutează pe unii (lucru, iarăși, spus clar în fișe), dar tot cred că e un drum pe care trebuie mers. Vă povesteam mai demult despre excelentul Ottonel din gama Tectonic de la Gîrboiu, vi-l recomand și pe acesta cu căldură.

Gabriel Stoica

Rozé-ul și Sauvignonul Blanc s-au clasat (aproape) la egalitate, diferența fiind făcută la sutimi. Două vinuri frumoase și corecte, cu care mă reîntâlnesc de fiecare dată cu aceeași plăcere. Un singur lucru trebuie să mai precizez: Rozé-ul i-a împărțit pe cei prezenți în două categorii distincte: unii l-au apreciat la maximum, alții prea puțin. O dispersie a notelor cu care mă întâlnesc, de obicei, atunci când poposește vreun Aligoté prin pahare. Dar dacă la Aligoté pot să înțeleg, la Rozé-ul ăsta (încă) nu.

Traminerul a încheiat plutonul fruntașelor, dar nu pentru că, în opinia mea, ar fi mai puțin reușit, ci doar pentru că soiul e puțin cunoscut. Altă explicație, sincer, n-am.

În fine, Feteasca Neagră s-a plasat pe ultimul loc dintr-un motiv foarte simplu: e al naibii de tânără. Iar impetuozitatea specifică vârstei n-avea cum să fie pe placul tuturor. Cred însă că peste câteva luni va arăta mult mai bine, pentru că de promis promite.

Gheorghe Crăciunescu

Și să nu uit: mai multe poze de la eveniment găsiți pe pagina de facebook.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vin de AvereștiNoile vinuri de Averești au fost prezentate, în avanpremieră, la Restaurantul Expo Crama Oprisor a cucerit Casa Vinului Anghel Mihai Vinuri HoReCa VinarteÎn avanpremieră, noile vinuri din gama Horeca de la Vinarte Busuioacă de Bohotin 2013 AvereștiBusuioaca de Bohotin 2013 de la Averești. O avanpremieră

  • Busuioaca de Bohotin, Chardonnay, Crama Hermeziu, degustari, degustarile Expo&Costachel, Feteasca Neagra, Gabi Stoica, Muscat Ottonel, Rosé, Sauvignon Blanc, Traminer, Valeriu V. Cotea, Vasile Lungu

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved