Primele vinuri bio din Uniunea Europeană vor fi produse anul acesta. Sectorul vinicol rămăsese singurul sector nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura ecologică.
Norme pentru vinul produs din struguri bio se aplicau deja de câțiva ani, însă acestea nu vizau și practicile de vinificație, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Noul regulament, care se va aplica începând cu recolta din 2012, permite producătorilor să folosească termenul „vin bio”. Totodată, etichetele trebuie să poarte logoul pentru agricultură ecologică al UE și codul organismului de certificare, anunță agroinfo.ro.
Pentru a beneficia de eticheta bio, producătorii sunt obligați să respecte anumite practici oenologice. Spre exemplu, acidul sorbic și desulfurarea nu vor fi permise, iar nivelul sulfiților va trebui să fie cu cel puțin 30-50 mg/l mai mic decât în cazul vinului obținut prin metode convenționale (în funcție de conținutul de zahăr rezidual).
Strugurii vor trebui produși în condiții biologice stricte. Suprafața cultivată cu struguri pentru vinuri bio în Uniunea Europeană este estimată la 75.000 hectare din totalul de 3,5 milioane de hectare. Cele mai întinse suprafețe se găsesc în Italia (30.341 ha), Franța (21.403 ha) și Spania (17.665 ha).
Conform autorităților de la Bruxelles, noile norme sunt mai transparente și facilitează recunoașterea produsului de către consumatori. Ele vor contribui la o mai bună funcționare a pieței interne și la consolidarea poziției vinurilor bio din UE pe piața internațională, dominată în prezent de SUA, Chile, Australia și Africa de Sud.
Până acum nu existau norme sau definiții la nivelul UE care să aibă ca obiect „vinuri bio”. Numai strugurii pot fi în prezent certificați ca produse organice, singura mențiune permisă fiind cea de „vin obținut din struguri organici”.