• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

În 2013 vom putea bea primele vinuri bio cu acte-n regulă

Jul 30, 2012 costachel Știri 0


Vinuri bio

Primele vinuri bio din Uniunea Europeană vor fi produse anul acesta. Sectorul vinicol rămăsese singurul sector nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura ecologică.

Norme pentru vinul produs din struguri bio se aplicau deja de câțiva ani, însă acestea nu vizau și practicile de vinificație, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Noul regulament, care se va aplica începând cu recolta din 2012, permite producătorilor să folosească termenul „vin bio”. Totodată, etichetele trebuie să poarte logoul pentru agricultură ecologică al UE și codul organismului de certificare, anunță agroinfo.ro.

Pentru a beneficia de eticheta bio, producătorii sunt obligați să respecte anumite practici oenologice. Spre exemplu, acidul sorbic și desulfurarea nu vor fi permise, iar nivelul sulfiților va trebui să fie cu cel puțin 30-50 mg/l mai mic decât în cazul vinului obținut prin metode convenționale (în funcție de conținutul de zahăr rezidual).

Strugurii vor trebui produși în condiții biologice stricte. Suprafața cultivată cu struguri pentru vinuri bio în Uniunea Europeană este estimată la 75.000 hectare din totalul de 3,5 milioane de hectare. Cele mai întinse suprafețe se găsesc în Italia (30.341 ha), Franța (21.403 ha) și Spania (17.665 ha).

Conform autorităților de la Bruxelles, noile norme sunt mai transparente și facilitează recunoașterea produsului de către consumatori. Ele vor contribui la o mai bună funcționare a pieței interne și la consolidarea poziției vinurilor bio din UE pe piața internațională, dominată în prezent de SUA, Chile, Australia și Africa de Sud.

Până acum nu existau norme sau definiții la nivelul UE care să aibă ca obiect „vinuri bio”. Numai strugurii pot fi în prezent certificați ca produse organice, singura mențiune permisă fiind cea de „vin obținut din struguri organici”.

S-ar putea să vă intereseze și:

IWCB 2013Palmaresul Concursului Internațional de Vinuri București 2013 (IWCB 2013) vinuri românești la Mondial de Bruxelles 201321 de vinuri românești medaliate la Concours Mondial de Bruxelles 2013 Multe vinuri de calitate la Concursul Național de Vinuri Vinvest Vinurile românești și plantele medicinale ar putea învăța chinezește

  • ecologie, legislatie, UE, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved