• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Imi place doar gatitul de (a)casa

Jan 19, 2011 costachel Interviuri 10


Zilele trecute am primit o amabila invitatie din partea doamnei (domnisoarei?) Stela Cristea de a ma inscrie la Festivalul Blogurilor Gustoase, editia a III-a, organizat de gustos.ro. Care invitatie era insotita si de un set de intrebari, menit sa ma prezinte corespunzator cititorilor/votantilor. Asa ca, daca vreti sa va exercitati dreptul de vot in ceea ce ma priveste (dar trebuie sa aveti cont pe gustos.ro pentru asta), o puteti face aici si aici. Cat despre interviul rezultat, iaca, incepe acum:

De unde si pana unde Costachel?

Semnatura (cu rubrica implicita cu tot) a aparut prima oara acum aproape 20 de ani, in Monitorul, iar pseudonimul a fost ales ca un modest omagiu adus lui Pastorel, cu trimitere directa la imaginarul sau prieten Costache (din articolele aparute in revista Magazin, cele stranse mai apoi in volumul Gastronomice). Au urmat o gramada de texte prin ziare si reviste (nu le-am tinut niciodata socoteala), basca o carte, Caietul de retete, aparută la Polirom, in 2003.

Si blogul?

Acum aproape trei ani, sacait de nenumaratele Casandre care prevesteau (gresit, dupa parerea mea) moartea printului, am profitat de ceva timp liber si i-am facut loc lui Costachel si pe net. Sa fie. Pe blogspot, mai intai, iar acum cateva luni l-am mutat intr-o casa noua, numai a lui. Altminteri, dupa gustul meu, nu prea e neaparat blog ce fac eu, poate mai curand site. Dar asta conteaza prea putin si oricum nu-i momentul unor discutii semantice…

De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?

De peste tot. Inclusiv din piata. Cum observ ceva ce-mi place, cum s-a schimbat meniul pe ziua respectiva! Lasand gluma la o parte, informatia e informatie, nu conteaza suportul. Totul e sa stii sa faci diferenta intre util si futil.

Ai vreun bucatar favorit?

Daca vorbim de bucatari profesionisti, cu siguranta nu, desi ii admir pe Paul Bocuse, Alain Ducasse, pe vesnic actualul Auguste Escoffier, iar de la noi pe Colea Olexiuc. Ii prefer totusi pe cei care scriu cu gandul doar la bucataria de apartament (sau de casa). N-am cum sa o ocolesc pe eterna si fascinanta Sanda Marin si îi recitesc intotdeauna cu placere pe Al.O.Teodoreanu (fireste!) si Radu Anton Roman.

Daca ai avea un restaurant…

Pai cam asta incercam sa spun mai sus, ca bucataria de restaurant e complet diferita de bucataria de acasa, iar de la marii bucatari pot lua doar idei, unele tehnici si cam atat (suficiente si astea, multumesc frumos!). Ca sa fac o comparatie, e cam ca raportul dintre industria textila si croitoreasa de la etajul 5. Tot haine ies, dar nu-i acelasi lucru. Prefer libertatea pe care ti-o da bucataria proprie, n-as putea fi incorsetat de preturi, gramaje, retetare, probleme de aprovizionare si timpi stricti, ma scot din sarite controalele abuzive si legile tampite, plus ca (sau mai ales) nu-mi place sa fac o mancare de doua ori fix la fel. Asa ca nu, nu voi avea niciodata restaurant.

Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?

Dezastru e prea mult spus, dar sa folosesti din greseala zahar (foarte) vanilat pe post de sare e si asta o intamplare care merita (uneori) povestita…

Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?

Stiu si eu? Poate rata cu portocale, eventual vitelul Romanoff ori calcanul Albert… Dar cred ca e mai mult vorba de emotia, fireasca, in fond, care apare cand te apuci de retete atat de celebre (astea sau altele). Ti-e frica sa nu ratezi, sau sa nu fii dezamagit, si atunci, inevitabil, crisparea exista.

Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau? (simple si de efect)

Salata Waldorf, somon la cuptor cu legume, mere coapte umplute, iaca o varianta de meniu complet, usor, foarte gustos si de efect, pe care-l poate face aproape oricine.

Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?

Retetele mele preferate, fie ca-i vorba de imam baildi (versiunea autohtonizata!) sau de scrumbie la gratar, sa zicem, le fac, din varii motive, prea rar pentru gustul meu. Mai frecvent poposesc pe masa pennele gratinate la cuptor (am comenzi dese!). Si, sa nu uit, ochiurile cu cascaval si verdeturi au devenit o placuta traditie familiala a micului dejun de week-end.

Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?

O, sigur că da. Placinta dobrogeana, in primul rand, dar si pilaful de vinete sau cartofii la cuptor cu usturoi si sos de rosii. Si-ar mai fi, dar astea trei au o valoare sentimentala foarte mare…

Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea?

Numai cinci? Atunci sa fie salata de vinete, borsul moldovenesc de gaina cu taitei, sarmalele, ardeii umpluti, zacusca de ciuperci, basca multa ciuda ca nu mai pot lua si altele. Plus ca mi-ar trebui si niste tuica+vin la ele…

Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?

Romania. Dar, probabil, cea dinainte de razboi, adica netrecuta prin comunismul care ne-a alterat (nu definitiv, sper) cam toate valorile, inclusiv cele gastronomice. Sau m-as naste acum, ca sa ma fac mare atunci cand vom scapa de perioada asta. Vezi ce optimist devii daca mananci bine?

Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?

Daca e vorba de o reteta celebra, in interpretarea vreunui Grand Chef, atunci prima oara o respect la virgula. In rest, dupa cum spuneam, nu prea-mi place sa fac o mancare de doua ori fix la fel. A, ca uneori sunt chiar nevoit sa improvizez, asta e o alta discutie…

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?

A fost atunci cand un vechi si bun prieten si-a exprimat dezamagirea ca nu-s femeie ca sa ma poata lua de nevasta. Sigur, e o parere discutabila despre rolul femeii in societate, dar orisicat!

Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes? (numar comentarii, vizualizari etc.)

Greu de spus, depinde si de sezon, si de alti factori care inca imi scapa. Deocamdata, batalia se da intre pieptul de pui cu ciuperci si smantana, muschiul de vita cu sos de piper verde si placinta dobrogeana, insa lupta nu e terminata, vin si alti concurenti, mai proaspeti, din urma!

Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?

Toti cei care-s in blogroll, n-as vrea sa uit, Doamne fereste!, pe cineva.

Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dai tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?

Unul singur: sa invete sa gateasca, sa nu se bazeze pe mancarea industrializata a zilelor noastre. Sigur, n-ai cum sa te feresti complet, dar asa macar stii, de bine, de rau, ce bagi in oala (cratita, tigaie etc.) A, si sa nu uite ca alimentatia sanatoasa nu trebuie sa se refere doar la grasimi ori E-uri. Cand aud nutritionisti spunand cat de sanatoasa e carnea de pui, fara sa faca nicio precizare, mai ca-mi vine sa-i trimit intr-o crescatorie, sa-i bag in baterie si sa-i hranesc ca atare. Sanatos, adica, nu?

S-ar putea să vă intereseze și:

Cand sunt mici, caricaturistii mananca doar bataie Obama bereObama își face campanie electorală cu bere de casă. De Casa Albă! Vinuri M1 Crama AtelierE clar: Băbeasca nu mai e (doar) de Nicorești! Mierea cu urme de OMG poate fi comercializată doar cu autorizație

  • Costachel, culinar.ro, gastronomie, interviu

10 thoughts on “Imi place doar gatitul de (a)casa”

  1. aphextwinz 19/01/2011 at 14:15

    Pot sa copy/paste ultima fraza pe un forumel privat (cu link aici)? Ca asta zic de ani de zile tuturor, dar ia si te intelege daca ai cu cine, o tin toti danga langa: ce sanatoasa e carnea de pui.

    Reply ↓
  2. Costachel 19/01/2011 at 15:10

    Sigur ca da 🙂 Insa mai stiu si alte lucruri despre cum sunt crescuti sanatosii pui, daca mai e nevoie…

    Reply ↓
  3. animaloo 19/01/2011 at 16:02

    unde ati auzit voi de carne de pui racita? deci e sanatoasa.

    qed!

    Reply ↓
  4. aphextwinz 19/01/2011 at 20:26

    Pe mine ma intereseaza informatiile, mai ales despre pui, cred ca puteti face si un articol separat daca e de interes, la mine e numai de la sfatul medicului (care a zis ca decat puii de azi mai bine porc) si din observatiile proprii.

    Mie mi-ar placea un articol informat.

    Reply ↓
  5. DORINEL 20/01/2011 at 03:17

    Sincer daca ai posibilitatea e si pacat sa nu cresti niste gainuse cu mana ta! Asta ar trebui sa facem aceeia care inca putem si vrem! Probabil cel mai sanatos mod de ati procura hrana! TOTUL facut de tine chiar si paine daca se poate totul sa poti cultiva, numai atunci vei simti cu adevarat ca e mancare sanatoasa ca doar nu ti-ai bate singur joc de sanatatea ta!

    Reply ↓
  6. cofi 20/01/2011 at 08:32

    mdaaaa, chiar ma vad crescand pui la etajul unul in buricul targului!

    eu nu am posibilitatea asta, si stiu ce-i in baterie!!

    Reply ↓
  7. Costachel 20/01/2011 at 10:04

    Pai daca tot nu pot sa cresc pui la etajul 3, ramane sa scriu un text, nu? Ca trebuie sa fac ceva 😀

    Reply ↓
  8. fulcrum 20/01/2011 at 14:35

    astazi dimineata am facut o tika masala, este pentru a 5-a oara cand o fac, evident ca este pentru a 5-a oara cand are alt gust :).
    am un frate care lucreaza pentru o companie care creste pui si acestia nu sunt crescuti in baterie.

    Reply ↓
  9. aphextwinz 20/01/2011 at 19:31

    Apropos de ce zice Costachel, eu am avut gaina in casa, porumbaca, o chema Sofia (avea un piept … te ducea la Sophia Loren cu gandul).

    Am dus-o inapoi la tara si a murit. Ca de aia am deschis mesajul, mi-a zis tanti ca “a dat molima in gaini”. Cu calm cica mai mor de diverse boli. Dar pe atunci nu erau zvonacii cu aviara si porcina sa arda pasaretul sanatos de viu.

    Scuzati de divagatie 🙂

    Reply ↓
  10. Costachel 21/01/2011 at 08:09

    @fulcrum: pai daca ar avea acelasi gust, ar fi de-a dreptul plictisitor 🙂

    @aphextwinz: deducem ca pieptul era cat se poate de natural, nu 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved