Jan 19, 2011 costachel Interviuri 10
Zilele trecute am primit o amabila invitatie din partea doamnei (domnisoarei?) Stela Cristea de a ma inscrie la Festivalul Blogurilor Gustoase, editia a III-a, organizat de gustos.ro. Care invitatie era insotita si de un set de intrebari, menit sa ma prezinte corespunzator cititorilor/votantilor. Asa ca, daca vreti sa va exercitati dreptul de vot in ceea ce ma priveste (dar trebuie sa aveti cont pe gustos.ro pentru asta), o puteti face aici si aici. Cat despre interviul rezultat, iaca, incepe acum:
De unde si pana unde Costachel?
Semnatura (cu rubrica implicita cu tot) a aparut prima oara acum aproape 20 de ani, in Monitorul, iar pseudonimul a fost ales ca un modest omagiu adus lui Pastorel, cu trimitere directa la imaginarul sau prieten Costache (din articolele aparute in revista Magazin, cele stranse mai apoi in volumul Gastronomice). Au urmat o gramada de texte prin ziare si reviste (nu le-am tinut niciodata socoteala), basca o carte, Caietul de retete, aparută la Polirom, in 2003.
Si blogul?
Acum aproape trei ani, sacait de nenumaratele Casandre care prevesteau (gresit, dupa parerea mea) moartea printului, am profitat de ceva timp liber si i-am facut loc lui Costachel si pe net. Sa fie. Pe blogspot, mai intai, iar acum cateva luni l-am mutat intr-o casa noua, numai a lui. Altminteri, dupa gustul meu, nu prea e neaparat blog ce fac eu, poate mai curand site. Dar asta conteaza prea putin si oricum nu-i momentul unor discutii semantice…
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
De peste tot. Inclusiv din piata. Cum observ ceva ce-mi place, cum s-a schimbat meniul pe ziua respectiva! Lasand gluma la o parte, informatia e informatie, nu conteaza suportul. Totul e sa stii sa faci diferenta intre util si futil.
Ai vreun bucatar favorit?
Daca vorbim de bucatari profesionisti, cu siguranta nu, desi ii admir pe Paul Bocuse, Alain Ducasse, pe vesnic actualul Auguste Escoffier, iar de la noi pe Colea Olexiuc. Ii prefer totusi pe cei care scriu cu gandul doar la bucataria de apartament (sau de casa). N-am cum sa o ocolesc pe eterna si fascinanta Sanda Marin si îi recitesc intotdeauna cu placere pe Al.O.Teodoreanu (fireste!) si Radu Anton Roman.
Daca ai avea un restaurant…
Pai cam asta incercam sa spun mai sus, ca bucataria de restaurant e complet diferita de bucataria de acasa, iar de la marii bucatari pot lua doar idei, unele tehnici si cam atat (suficiente si astea, multumesc frumos!). Ca sa fac o comparatie, e cam ca raportul dintre industria textila si croitoreasa de la etajul 5. Tot haine ies, dar nu-i acelasi lucru. Prefer libertatea pe care ti-o da bucataria proprie, n-as putea fi incorsetat de preturi, gramaje, retetare, probleme de aprovizionare si timpi stricti, ma scot din sarite controalele abuzive si legile tampite, plus ca (sau mai ales) nu-mi place sa fac o mancare de doua ori fix la fel. Asa ca nu, nu voi avea niciodata restaurant.
Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Dezastru e prea mult spus, dar sa folosesti din greseala zahar (foarte) vanilat pe post de sare e si asta o intamplare care merita (uneori) povestita…
Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Stiu si eu? Poate rata cu portocale, eventual vitelul Romanoff ori calcanul Albert… Dar cred ca e mai mult vorba de emotia, fireasca, in fond, care apare cand te apuci de retete atat de celebre (astea sau altele). Ti-e frica sa nu ratezi, sau sa nu fii dezamagit, si atunci, inevitabil, crisparea exista.
Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau? (simple si de efect)
Salata Waldorf, somon la cuptor cu legume, mere coapte umplute, iaca o varianta de meniu complet, usor, foarte gustos si de efect, pe care-l poate face aproape oricine.
Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Retetele mele preferate, fie ca-i vorba de imam baildi (versiunea autohtonizata!) sau de scrumbie la gratar, sa zicem, le fac, din varii motive, prea rar pentru gustul meu. Mai frecvent poposesc pe masa pennele gratinate la cuptor (am comenzi dese!). Si, sa nu uit, ochiurile cu cascaval si verdeturi au devenit o placuta traditie familiala a micului dejun de week-end.
Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
O, sigur că da. Placinta dobrogeana, in primul rand, dar si pilaful de vinete sau cartofii la cuptor cu usturoi si sos de rosii. Si-ar mai fi, dar astea trei au o valoare sentimentala foarte mare…
Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea?
Numai cinci? Atunci sa fie salata de vinete, borsul moldovenesc de gaina cu taitei, sarmalele, ardeii umpluti, zacusca de ciuperci, basca multa ciuda ca nu mai pot lua si altele. Plus ca mi-ar trebui si niste tuica+vin la ele…
Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
Romania. Dar, probabil, cea dinainte de razboi, adica netrecuta prin comunismul care ne-a alterat (nu definitiv, sper) cam toate valorile, inclusiv cele gastronomice. Sau m-as naste acum, ca sa ma fac mare atunci cand vom scapa de perioada asta. Vezi ce optimist devii daca mananci bine?
Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
Daca e vorba de o reteta celebra, in interpretarea vreunui Grand Chef, atunci prima oara o respect la virgula. In rest, dupa cum spuneam, nu prea-mi place sa fac o mancare de doua ori fix la fel. A, ca uneori sunt chiar nevoit sa improvizez, asta e o alta discutie…
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
A fost atunci cand un vechi si bun prieten si-a exprimat dezamagirea ca nu-s femeie ca sa ma poata lua de nevasta. Sigur, e o parere discutabila despre rolul femeii in societate, dar orisicat!
Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes? (numar comentarii, vizualizari etc.)
Greu de spus, depinde si de sezon, si de alti factori care inca imi scapa. Deocamdata, batalia se da intre pieptul de pui cu ciuperci si smantana, muschiul de vita cu sos de piper verde si placinta dobrogeana, insa lupta nu e terminata, vin si alti concurenti, mai proaspeti, din urma!
Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Toti cei care-s in blogroll, n-as vrea sa uit, Doamne fereste!, pe cineva.
Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dai tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
Unul singur: sa invete sa gateasca, sa nu se bazeze pe mancarea industrializata a zilelor noastre. Sigur, n-ai cum sa te feresti complet, dar asa macar stii, de bine, de rau, ce bagi in oala (cratita, tigaie etc.) A, si sa nu uite ca alimentatia sanatoasa nu trebuie sa se refere doar la grasimi ori E-uri. Cand aud nutritionisti spunand cat de sanatoasa e carnea de pui, fara sa faca nicio precizare, mai ca-mi vine sa-i trimit intr-o crescatorie, sa-i bag in baterie si sa-i hranesc ca atare. Sanatos, adica, nu?
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Pot sa copy/paste ultima fraza pe un forumel privat (cu link aici)? Ca asta zic de ani de zile tuturor, dar ia si te intelege daca ai cu cine, o tin toti danga langa: ce sanatoasa e carnea de pui.
Sigur ca da 🙂 Insa mai stiu si alte lucruri despre cum sunt crescuti sanatosii pui, daca mai e nevoie…
unde ati auzit voi de carne de pui racita? deci e sanatoasa.
qed!
Pe mine ma intereseaza informatiile, mai ales despre pui, cred ca puteti face si un articol separat daca e de interes, la mine e numai de la sfatul medicului (care a zis ca decat puii de azi mai bine porc) si din observatiile proprii.
Mie mi-ar placea un articol informat.
Sincer daca ai posibilitatea e si pacat sa nu cresti niste gainuse cu mana ta! Asta ar trebui sa facem aceeia care inca putem si vrem! Probabil cel mai sanatos mod de ati procura hrana! TOTUL facut de tine chiar si paine daca se poate totul sa poti cultiva, numai atunci vei simti cu adevarat ca e mancare sanatoasa ca doar nu ti-ai bate singur joc de sanatatea ta!
mdaaaa, chiar ma vad crescand pui la etajul unul in buricul targului!
eu nu am posibilitatea asta, si stiu ce-i in baterie!!
Pai daca tot nu pot sa cresc pui la etajul 3, ramane sa scriu un text, nu? Ca trebuie sa fac ceva 😀
astazi dimineata am facut o tika masala, este pentru a 5-a oara cand o fac, evident ca este pentru a 5-a oara cand are alt gust :).
am un frate care lucreaza pentru o companie care creste pui si acestia nu sunt crescuti in baterie.
Apropos de ce zice Costachel, eu am avut gaina in casa, porumbaca, o chema Sofia (avea un piept … te ducea la Sophia Loren cu gandul).
Am dus-o inapoi la tara si a murit. Ca de aia am deschis mesajul, mi-a zis tanti ca “a dat molima in gaini”. Cu calm cica mai mor de diverse boli. Dar pe atunci nu erau zvonacii cu aviara si porcina sa arda pasaretul sanatos de viu.
Scuzati de divagatie 🙂
@fulcrum: pai daca ar avea acelasi gust, ar fi de-a dreptul plictisitor 🙂
@aphextwinz: deducem ca pieptul era cat se poate de natural, nu 😀