• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Iepure alla Ischitana

Oct 10, 2014 costachel Rețete, Rețete cu carne de iepure 2


Iepure alla Ischitana

Adevărul e că, în loc de iepure alla Ischitana, puteam foarte bine să prezint rețeta sub un nume mai uman, de pildă iepure cu sos de roșii. Că doar mănâncă și vânătorii noștri preparații teribil de asemănătoare, fără să aibă habar că ar fi, după cum se laudă italienii, o rețetă fantastică (și tipică) din Ischia. Dar, în fine, am zis că, pe de-o parte, e bine să fii politicos cu gastronomia italiană (e prea mare moda ca să te poți opune) și, pe de altă parte, mă gândesc că poate o să aveți și dumneavoastră niște oaspeți mai simandicoși la masă. Așa că s-ar putea să nu vă strice să aveți la îndemână o denumire mai sonoră pentru acest iepure, altminteri foarte gustos, care de-abia așteaptă să poposească în farfuriile dumneavoastră.

Ce-aveți nevoie? Notați:

1 iepure, curățat, spălat și tăiat în bucăți,
vreo 10 roșii mici,
1 căpățână de usturoi (aproximativ, de fapt e după gust),
150 ml ulei de măsline,
cam 200 ml vin alb sec,
1 legătură mică de pătrunjel,
ardei iute (cât vreți),
sare și piper.

Puneți, mai întâi, uleiul la încins, într-o cratiță zdravănă (preferabil de fontă emailată sau, ar zice ischitanii, de teracotă). Parfumați-l cu puțin usturoi și ardei iute. Când încep aromatele să-și schimbe culoarea scoateți-le și începeți să rumeniți, pe rând, bucățile de iepure (pe rând, ca să aveți loc să le întoarceți). Scoateți-le pe o farfurie și continuați cu următoarele.

Când ați terminat acest preparații preliminare, puneți toată carnea în cratiță, adăugați restul de usturoi și ardei iute, stingeți cu un pahar de vin și lăsați totul să fiarbă până când carnea e aproape gata. Desigur, dacă e cazul, adăugați lichid (vin sau, eventual, supă limpede de carne).

Adăugați, în fine roșiile (opărite, curățate de pieliță și semințe) și continuați fierberea până când carnea se topește în gură. Nu uitați, cu câteva minute înainte de a stinge focul, să presărați pătrunjelul tocat și să reglați gustul de sare și piper.

Variante? Păi mai întâi aflați că versiunea originală zice untură, nu ulei. Apoi, firește că puteți adăuga mai multe ierburi aromate: cimbru, în primul rând, că merge foarte bine cu vânatul și usturoiul, dar și busuioc și rozmarin, pentru un parfum italian mai puternic. Și tradiția spune că în mâncarea asta trebuie să intre și măruntaiele (inclusiv intestinele). Dacă le aveți, rumeniți-le scurt la început și adăugați-le în mâncare spre final, cam odată cu roșiile.

Ca garnitură, tradiționali sunt cartofii rumeniți la cuptor și o salată cu de toate. Și nu pot încheia fără să vă spun că, pe vremuri, italienii serveau bucățile de carne fără sos, fiindcă sosul urma să fie turnat, la cină, peste niște paste (de obicei bucatini, dar nu numai).

Cât despre vin, avem vânat, plus fiertură îndelungată, așa că numai un roșu matur va putea face față așa cum se cuvine. Acuma nu vă spun să beți musai vreun Barolo ori Brunello, dar cred c-ați prins ideea…

S-ar putea să vă intereseze și:

Iepure de casa cu masline si dovlecei Default ThumbnailIepure a la tanti Vali Iepure vanatoresc cu mamaliga prajita Iepure cu sos de bereIepure cu sos de bere

  • iepure, Italia, rosii, usturoi

2 thoughts on “Iepure alla Ischitana”

  1. GabiM. 06/04/2015 at 23:17

    BRAVISSIMO! GRAZIE PER LE GUSTOSISSIME RICCETE! IEPURI SUNT,ROSII SUNT,ROZMARIN,CIMBRU,BUSUIOC SI ALTE MIROAZNE IS,CARE CONGELATE,CARE USCATE,CARE LA BORCAN,DIN GRADINA PROPRIE,DOAR CA ASTEPTAM SA IESIM DIN POSTUL PASTELUI SI TRCEM LA GATIT! MULTAM SI VA DORIM MULTA SANATATE SI SARBATORI FERICITE! DOAMNE AJUTA!

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/04/2015 at 09:28

      Doamne-ajută!

      Reply ↓

Leave a Reply to GabiM. Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved