• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gulaș de vițel cu cartofi

Nov 25, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Retete cu carne de vită 3


De fapt, poate un titlu mai corect ar fi fost gulaș de vițel cu picioci*, dacă ar fi să ne luăm după Radu Anton Roman (deși, dacă mergem spre Sibiu, ar trebui să zicem crumpi). Care ne mai învață și că definitorie pentru această mâncare este consistența (și cantitatea!) sosului, pentru că un gulaș corect executat ar trebui să se situeze undeva între supă groasă și tocană („nici ciorbă, nici tocăniță: gulaș!”). Dar n-am să vă prezint mai la vale rețeta pe care a oferit-o regretatul scriitor, că e destul de complicată (vițel, miel, purcel, bașca șorici și urechi de porc), așa că vă propun o versiune ceva mai simplă și mai ușoară a acestei celebre rețete. O mâncare ungurească, firește, la origine, dar care a cucerit demult cam tot fostul Imperiu Austro-Ungar (Austria, Croația, Cehia, Slovacia, Slovenia, vestul României, nordul Italiei).

1 kg de carne de vițel, tăiată cuburi,
500 g cartofi, curățați și tăiați tot cuburi,
2 cepe, tocate,
câțiva căței de usturoi, tocați și ei,
500 ml supă (sau, dacă nu și nu, apă, da-i păcat),
6 roșii, curățate și tăiate cubulețe,
2 linguri de boia (cât de iute, dumneavoastră știți),
1 frunză de dafin,
1 lingură de ulei,
1 lingură de unt,
sare și piper (dacă mai e cazul)

Încingeți mai întâi, într-o cratiță cu pereții groși (de fontă emailată ar fi perfectă), untul și uleiul. Rumeniți ușor carnea, pe toate părțile. Adăugați ceapa și continuați sotarea timp de vreo 10 minute.

Adăugați usturoiul, boiaua, roșiile și frunza de dafin. Stingeți cu supa și dați în fiert. Când apar primele clocote, puneți capacul și lăsați totul să fiarbă, la foc moale, până se frăgezește carnea (cam două ore), amestecând din când în când.

Adăugați, în fine, cartofii, și lăsați-i și pe ei să fiarbă până-s gata (20-30 de minute, în funcție de soi și de cât de mari i-ați tăiat).

Ce bem? Păi, revenind la Radu Anton Roman, el recomandă în primul rând la gulașul lui (repet: vită, miel, bașca purcel) o cană de Mustoasă. Oricât de mult mi-ar plăcea vinul respectiv (și-mi place!), am să vă recomand, totuși, un vin roșu pentru gulaș. Da, taman la un Merlot mă gândesc în clipa asta.

 *picioci, picioici s.m. [din magh. pityóka] = cartofi. Dar este o etimologie contestată de unii și de alții, care zic, unii, că termenul vine de la csicsóka (=topinambur, în maghiară), iar alții spun că de la Ptatchen, Patatchen (denumiri nemțești ale cartofului, din zona Olenburg).

S-ar putea să vă intereseze și:

Vițel Romanoff Soté de vițel Marengo, varianta Juliei Child Vițel cu sos de ton Vițel Orloff, sau „Veau Prince Orloff”, cum ar spune Julia Child

  • boia, ceapa, gulas, rosii, Ungaria, usturoi, vitel

3 thoughts on “Gulaș de vițel cu cartofi”

  1. Romeo Domnescu 26/11/2011 at 10:50

    Ca de obicei, o reteta grozava si nimerita in pragul iernii, cu imagine frumoasa si povestita cu har! Sa-mi dau si eu cu parerea, daca nu e cu suparare: dupa cantitatea (mare) de cartofi si sosul mai scazut inclina mai mult spre tocanita decat spre ciorba. Imi place la gulas sosul rosu din belsug (pulpa de rosii tocate, rosii depelate in bulion sau numai bulion sau suc de rosii, desigur sunt de evitat conservele!) si gustul semintelor de chimen din fiertura. De acord cu Merlot, nu cred ca merge cu vin alb.Poate fi incercat si Beaujolais nouveau, zic eu, sau alt vin rosu “copilaros”.

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/11/2011 at 10:55

      Cum să fie cu supărare? Și da, bună idee cu vinul, de pildă „Floarea de Toamna” de la Vinarte ar merge de minune la gulașul ăsta 🙂

      Reply ↓
  2. ciprian22 31/03/2012 at 17:59

    Depinde de reteta.Eu vad gulasul cu un sos putin ingrosat din mai multa ceapa,nici tocana dar nici ciorba si fara rosii de loc..doar cu pasta de ardei iute si dulce..si o boia de calitate.Ceva cuburi de ardei gras rosu la final iar chimenul putin prajit inainte si lasat intr-un tifon sau strecuratoare in gulas pentru a nu ramane semintele.fara vin,si putin picant.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved